Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Puutarhurin arkihaave, kasa hevosenlantaa

Kaikki puutarhassa touhuavat pohtivat lannoittamisen problematiikkaa. Mistä saa tarpeeksi hyvää lannoitetta, jotta kasvit kukkivat ja tuottavat hedelmää? Lannoitteita saa kaupasta ja niissä on usein optimoitu ravinneosien määrä käyttötarkoituksen perusteella. Hevosenlanta on kuitenkin ekologinen, ”luomu” -tapa ravita kasveja. Kasasimme listan hevosenlannan hyödyistä ja laitoimme mukaan jippoja parhaista lannan käyttötavoista.

 • Hevosenlanta parantaa savimaan laatua. Tavallisesti savi on niukkaravinteista, kovaa ja juurille on niukasti ilmaa. Hevosenlannalla kannattaa parantaa peltomaata ja erityisesti istuttaessa uutta kasvillisuutta, kuten puita ja pensaita ja myös perennoja.
 • Hevostietokeskuksen mukaan pienviljelyssä mm. juuresten, avomaakurkkujen ja mansikoiden kohdalla, hevosenlanta nostaa osan kasvien kasvutasoa huomattavasti. Kasvumaa on tutkimuksessa ollut savinen ja verrokkina mineraalilannoitteet ja karjanlanta. Lisää hevostietokeskuksen sivuilta.
 • Hevosenlanta on myös hyvä kateominaisuuksiltaan, vaikka tarjoaa myös rikkakasveille kasvumahdollisuuden. Katteena kuivikkeinen hevosenlanta ravitsee mm. vadelmatarhaa ja marjapensaita hyvin.
 • Hevosenlanta on hapanta, ja se polttaa helposti kasvien juuret. Pelkkään hevosenlantaan ei siis kannata istuttaa. Tosin esim. raparperi tuntuu kestävän hyvin runsaammankin hevosenlannan voiman. Hevosenlanta parantaa usein kasvuominaisuuksia niin että nitriittien suhteellinen määrä pienenee.
 • Hevosenlanta sopii happamuutensa vuoksi erityisesti alppiruusuille, pensasmustikoille ja ruusuille, sekä havukasveille. PH on yleensä välillä 7-8.
 • Maanparantamisen apuvälineenä hevosenlanta on ihan ykkönen ja jos maan happamuutta haluaa vielä tasapainottaa, onnistuu se tuhkalla ja kalkilla.
 • Lantakasaa kannattaa talvehdittaa vähintään yksi vuosi ennen käyttöä. Kompostoitumisen, sekä ravinteiden huuhtoutumisen ja rikkasiementen kannalta pitäisi lantakasaa peittää talveksi. Monet käyttävät kuivikkeena joukossa turvetta, sahanpurua tai olkea, jota yleensä on jo talleilta tullessa valmiina joukossa. Kuivikkeella helpotetaan kotipuutarhoissa myös levittämistä kasvien juurille, sekä parannetaan kateominaisuuksia.
 • Hevosenlanta on erityisen ekologinen lannoite, varsinkin kun se tuodaan lähitalleilta. Se on myös luomutuotannon perusta. Lantaa kannattaa olla valmis lapioimaan. Hevosenlannassa on aina pieniä hajuhaittoja, rikkasiemeniä ja loiseläimiä, kuten kärpäsiä.
 • Lanta levitetään yleensä keväisin, jolloin se parhaiten hyödyntää sadon käynnistystä. Syksyllä ei yleensä lannoiteta, jotta tuleentuminen (kasvin talveen varautuminen) ei vaarannu.

Kuvat: Hannu & Jari

Yksi vastaus artikkeliin “Puutarhurin arkihaave, kasa hevosenlantaa”

 1. M.T.

  Tuleentumisella tarkoitetaan ymmärtääkseni sadon kypsymistä, ei talveen varautumista kuten tekstissä ilmaistaan.


Kommentoi