Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

DIY: Virkattu mustekala ontelokuteesta

Kuulun siihen porukkaan, joka jaksaa aina innostua hassuista jutuista. Niinkuin nyt vaikka virkatuista mustekaloista.

Ja koska tykkään vedellä vähän isompia linjoja, ei käynyt pienessä mielessäkään lähteä tekemään mitään pikkusievää. Isoa sen olla pitää! Niinpä tartuin virkkuukoukkuun kokoa 10 ja virkkasin pari mustekalakaveria lastenhuonetta piristämään. Punainen mustekala on noin jalkapallon kokoinen, sininen vielä vähän suurempi.

Materiaalina käytin ontelokudetta, ja täytteeksi tungin pienikokoiset vanhat tyynyt loppuunkäytetyn t-paidan sisään käärittynä. Täyte kannattaakin kääräistä johonkin kuteen kanssa samansävyiseen kankaaseen, etteivät sisälmykset paista rumasti raoista läpi. Silmät ja suu on virkattu pienemmällä koukulla sukkalangasta ja harsittu parsinneulalla paikalleen. Harsiminen vaatii vähän sormivoimia ja kestävän neulan, mutta onnistuu kyllä.

Well hello! Kuvat ja teksti: Hanna Juhala
Well hello! Kuvat ja teksti: Hanna Juhala

Pieni ohje mustekalojen virkkaamiseen niille, joille touhu on jo ennestään tuttua:

 Virkattu mustekala ontelokuteesta

 • Aloita tekemällä sormen ympäri lankalenkki, jonka ympärille virkataan kuteen paksuudesta riippuen 6-8 kiinteää silmukkaa. Sulje ympyrä piilosilmukalla.
 • Virkkaa kerrosta ympäri lisäämällä silmukoita tasaiseen tahtiin joka kierroksella (1.kerroksella jokaiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa, 2.kerroksella joka toiseen silmukkaan kaksi kiinteä silmukkaa, 3.kerroksella joka kolmanteen…jne.) Jatka lisäyksiä kunnes mustekala on sopivan pullea (=vartalon keskikohta).
 • Jatka päinvastoin, eli kavenna silmukoita tasaiseen tahtiin joka kerroksella. Eli jos olet viimeksi lisännyt joka 8.silmukkaan, alat ensin kaventaa eli hypäät joka 8.silmukan yli, sitten seuraavalla kerroksella joka 7. jne.
 • Täytä mustekalan vartalo siinä vaiheessa, kun sen vielä mahtuu tekemään. Kavenna sitten loputkin silmukat pois, jotta saat vartalon alaosan kokonaan umpeen.
 • Virkkaa lonkeroita varten omaan silmään sopivan mittainen pätkä ketjusilmukoita, käänny ja virkkaa pätkää edestakaisin kiinteillä silmukoilla, kunnes paksuus on sopiva. Lonkero kiertyy koukerolle itsestään.
 • Lonkeroiden kiinnittämistä varten kannattaa jättää valmiin lonkeron päähän riittävän pitkä pätkä kudetta. Lonkero virkataan kiinni vartaloon piilosilmukoilla, ja loppupätkän kuteesta voi piilottaa vartalon sisään.
 • Silmät virkataan samaan tyyliin kuin vartalo, mutta ilman kavennuksia. Mahdolliset koristelut kannattaa suorittaa ennen silmien kiinnittämistä vartaloon.
 • Silmien kiinni harsimiseen voi käyttää esim. vahvaa ompelu- tai karhunlankaa, koska kuteesta on hiukan haastavaa saada neulaa läpi ja lanka katkeaa helposti.
Muikeat mustekalat aatoksissaan.
Muikeat mustekalat aatoksissaan.

En ole muuten ainoa, joka on innostunut mustekalojen virkkaamisesta. Paitsi että pienet käsin tehdyt mustekalaset ovat hauskan näköisiä, niille on ainakin TYKSin keskolassa ihan aitoa ja oikeaa tarvetta. Nimittäin pienet keskosvauvat tarttuvat mielellään sormillaan johonkin pötkötellessään pedeillä. Elintärkeiden johtojen sijaan pienet sormet voivat ottaa kiinni mustekalan pitkistä lonkeroista.

Lisää mustekalaprojektin taustasta voit lukea vaikkapa täältä. Jos siis innostuit mustekaloista tai ajatuksesta ylipäänsä ja haluat olla mukana tekemässä hyvää, vastasyntyneiden teho-osastolla löytyy ihan varmasti tarvetta pienelle piristykselle ja hyödyllisille tarvikkeille. Täällä on tarkempi ohje turvalonkeroisen virkkaamiseen.

Yhden mustekalan voit bongata muuten aiemmasta postauksestani, jossa vierailtiin eräässä ihanassa puutalokodissa. Huumoria kotiin!

Muikeaa kevätviikkoa toivottelee

-Hanna

2 vastausta artikkeliin “DIY: Virkattu mustekala ontelokuteesta”

 1. Maijala

  Muuten söpö mutta mustekalan suu ei ole tuossa kohtaa.


Kommentoi