Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Vanhojen teollisuusrakennusten tarinoita

Olen mukana järjestämässä yleisötapahtumaa turkulaisten arkkitehtien kanssa. Olemme löytäneet kaupungista sellaisia tiloja, joihin yleensä yleisöltä on pääsy kielletty. Tällä kertaa kuitenkin niihin järjestetään opastettu kierros suunnittelijoiden ja asiantuntijoiden johdolla. Avoimet kohteet löytyvät Turun Aurajokirannasta ensi lauantaina 24.5.2014.

IMG_6917NÄIDEN RAKENNUSTEN uusiokäyttö on suunnitteilla tai jo osittain toteutunutkin. Kierroksella esitellään kohteiden historiaa, nykytilaa ja tulevaisuutta. Osallistujia kannustetaan esittämään omia ideoitaan ja ajatuksiaan rakennusten käytön mahdollisuuksista.

Ensimmäisenä esittelykohteena on Wärtsilän vanha konepaja ja kaarihalli ”L-tehdas”. Kierros alkaa klo 10 Laivurinkatu 5:n ja Itäinen Rantakatu 74:n välisessä korttelissa.

Toinen kohde ihan vieressä on Turku Energian Kaasukello, jossa esittely alkaa klo 12. Kaasukello sijaitsee osoitteessa Kaasukellonaukio 4.

Kolmas kohde esitellään kahdelta iltapäivällä. Kyseessä on Turku Energian voimalarakennuksen turbiinihalli ja kattilahuone Aurajoen toisella puolella melkein vastapäätä ensimmäisiä kohteita Linnankatu 67:ssä. Siirtymisen joen yli voi suorittaa vaikka Förillä.

IMG_6904JOKAISESSA KOHTEESSA kierrokselle mahtuu 30 ensiksi paikalle tullutta henkilöä. Toivottavasti kaikki halukkaat mahtuvat mukaan.

Mikäli kaupunkilaiset ovat kiinnostuneet tämän tyyppisistä oman kaupungin ”turistikierroksista” järjestetään ensi vuonna varmasti uusia kohteita esiteltäväksi.

Vaikka kohteet ovat enimmäkseen esteettömiä, on reitin varrella myös tavallisuudesta poikkeavia tiloja, joissa kannattaa olla varovainen askeleissaan.

Tapahtuma pyrkii tuomaan suunnittelijoita ja asukkaita lähemmäksi toisiaan sekä lisäämään keskustelua arkkitehtuurista ja sen mahdollisuuksista.

Suljetut tilat TURKU -tapahtuman järjestää Turku-SAFA. Lisätietoja: turku.safa.fi

L-tehdas on Wärtsilän konepajahalliksi vuosien 1938 – 1958 aikana rakennettu punatiilinen teollisuusrakennuskokonaisuus Aurajoen itärannalla.
1980-luvun loppupuolella alueeseen kohdistui laajempia muutostarpeita ja jokivarren käyttöä suunnattiin asuinrakentamiseen.
Helposti tunnistettavan aiheen alueelle tuo tehtaan jokivarren suuntainen asennushalli, jonka 110m pitkä ja 20m korkea julkisivu rajaa edelleen aiemmin teollisuusalueena toiminutta avointa jokirantaa.
Tehtaan omaleimainen ilme suojeltiin olevan tilanteen mukaiseksi ja tulevaisuudessa asuinhuoneistojen toteuttaminen tehtaan sisäosiin mahdollistettiin.
IMG_6858
Kaasukello on alun perin kaupunkikaasun varastointiin ja kulutuksen huippujen tasaukseen rakennettu laitos.
IMG_6867
Kaasupallo vuodelta 1936 sijaitsee Kaasukellon kupeessa nykyisin ympäristöelementtinä. Turun kaupungin kaasulaitos lopetti toimintansa vuonna 1973 ja kaasukello jäi vaille käyttöä.
Kaasukellon suojarakennus on kunnostettu ja sen sisuksissa on nykyään Turku Energian lämpöakku, joka tasaa kaukolämmön kulutushuippuja.
IMG_6769
Turku energian voimalarakennus vuodelta 1960 koostuu turbiinihallista ja kattilahuoneesta. Sen 20 metriä korkea turbiinihalli ja 40 metriä korkea kattilahuone muodostavat ympäristöään hallitsevan punatiilisen kokonaisuuden.
IMG_6774
Voimalan savupiippu on 100 metriä korkea. Nykyään maamerkkinä toimivaa piippua koristaa italialaisen Mario Merzin vuonna 1994 suunnittelema neonvaloteos Fibonacci Sequence 1–55.
IMG_6805
Voimala poistettiin käytöstä vuonna 2000 ja sen uusiokäytön eri mahdollisuuksia tutkitaan.
IMG_6919
Onko Turku Energian voimalarakennuksen piippu vaarassa kaatua?

 

Kuvat: TIltu Nurminen

Kuvatekstit: Suljetut Tilat TURKU –oppaasta.

Lisää Aurajoen rannan tunnelmia Creative Turku -facebook-sivuilla.

Kommentoi