Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Valoa näkyvissä

Mitä ihmettä, valo pilkottaa läpi – mitä tämä tarkoittaa? Oli purettu sisällä seinien pintakerroksia, vanhoja tapetteja ja kupruilevia pinkopahveja. Pahveja ei haluttu lähteä suoristamaan, koska niihin oli liisteröity jo niin monta kerrosta muovia sisältäviä uudenaikaisia tapetteja. Kun sitten muista huoneista oli jo tapetit poistettu, päästiin viimeiseksi purkamaan eteisaulan sisäpintoja, ja kas mitäs sieltä paljastuikaan: reikä seinässä.

AURINGON VALO loisti sisään suoraan hirren läpi.

Tätä ei voinut tutkia muuten kuin purkamalla muutamia ulkovuorauslautoja pois ulkoseinästä.

Julkisivulautojen alta paljastui ilmeisesti vanhempi vahinko, joka oli syntynyt vuosien mittaan kuistin katolta etupihanpuoleisen julkisivun pintaa pitkin valuneen sadeveden toimesta.

 

Kuistin räystään alta löytyi korjattavaa.

KUISTIN RÄYSTÄÄN ALLA hirsi oli lahonnut puhki. Tässä vaiheessa alkoi kiinnostaa, että mitenkäs se kuistin toinen puoli on pärjännyt. No löytyihän sieltä samanlainen vaurio.

Samalla huomattiin, että seinän alareunassakin oli jotain mätää. Oli siis purettava pois edellisen asukkaan nakuttelema uusi julkisivulaudoitus koko pihajulkisivun osalta.

Lopulta tultiin siihen lopputulokseen, että parasta on purkaa myös päätyjulkisivun uusi laudoitus, jos vaikka sieltäkin löytyy huonokuntoisia hirsiä. Ja löytyihän sieltä.

jääpuikot
Etelän puoleinen julkisivu oli hyvässä kunnossa.

ALKUPERÄINEN VANHA JULKISIVU kahdella muulla sivulla tutkittiin poraamalla kapeita reikiä muutamien irrotettujen koristelistojen kohdalle.

Joka kohdassa, myös ikkunoiden alla, hirsi vaikutti kovalta ja tukevalta. Vanhaa laudoitusta ei siis ollut tarpeen purkaa.

Aiemmin oli jo vaihdatettu yhden etelänpuoleisen nurkan alimmat hirret noin metrin pituudelta kumpaankin suuntaan.

Sama hirrenvaihtaja, Juha Lehtinen, pyydettiin nyt paikalle uudelleen.

Tutkittuaan kaikki huonokuntoiset kohdat, hän totesi, että mikään hirsistä ei ollut läpi puhki, vaan kaikissa muissa paikoissa paitsi kuistin räystäiden alla riittäisi pelkkä lankutus. Eli vain huonokuntoinen pinta koverrettiin pois ja paikattiin uusilla ehjillä lankuilla.

hirren vaihto
Hirsiseinän pinnasta työstettiin pois huonokuntoinen osuus.

TÄMÄ OLI SUURI HELPOTUS, koska oli syksy ja hirsien nostaminen tunkeilla sateessa olisi ollut huomattavasti isompi operaatio. Samalla saatiin purettua liian nykyaikainen seinän pintarakenne ilmarakoineen ja tuulensuojalevyineen.

Sen vaikutuksesta ikkunat olivat jääneet hieman kuoppaan siten, että niitä ei saanut kunnolla avattua.

Myös julkisivun ulkonäkö suhteessa kattoon ja räystäisiin oli muuttunut – saati sitten laudan aiempaa suurempi koko ja alkuperäisten ikkunadetaljien puuttuminen.

Onneksi takajulkisivua ei oltu vielä ehditty vaihtaa ja siitä saadaan mallia etupihan puolelle. Kunhan siihen asti päästään.

ulkoapäin
Seinä entistä ehompana paikkauksen jälkeen. Hirsien välit tilkittiin pellavarivekaistaleilla.
kisu
Noustelainen sananparsi: ”Ei nukkuvan kissan suuhu hiiri tul.” Kisu huolehtii etteivät hiiret pääse taloon sisälle asti nakertamaan omia kolojaan hirsien väleihin.
Kuistin ikkunoiden vanhat lasit heijastelevat pehmeästi auringon laskua.

Kuvat: Tiltu Nurminen.

Kommentoi