Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Tiinan tiluksilla

Nousiaisissa asuva Tiina Kankare perheineen lunasti sukutilan perheelleen loma-asunnoksi muutama vuosi sitten. Säkylässä sijaitseva 1820-luvulla valmistunut asuinrakennus houkuttelee heitä viettämään paikalla lähes jokaisen vapaan viikonlopun.

SAMASSA TALOSSA vietettiin Tiinan ja hänen miehensä Tomin häitä useampi vuosi sitten kun Rantaseppä-nimisen tilan omisti vielä Tiinan eno. Samalla suvulla tila on ollut jo 1500-luvulta lähtien. Ympäristössä on säilynyt muitakin vanhoja rakennuksia, ja lähellä sijainneet arvokkaat Antin tilan rakennukset löytyvät nykyään Seurasaaresta.

Syksyn tullessa talo viilenee, sisällä saattaa olla viileämpää kuin ulkona, mutta uuneja puilla lämmittämällä osa talosta saadaan lämpimäksi. Talvellakin talo vetää puoleensa, ja silloin pidetään lämpimänä vain yhtä huonetta. Ikkunoiden reunat on kuitenkin tarkoitus paperoida taikapaperilla, kuten Tiinan tytär kutsuu liimapaperia – ”Kun sen kastelee veteen, se tarttuu kiinni!”

TALON ETELÄISESSÄ PÄÄSSÄ on valtava sali, jota reunustavat seinän vierillä puiset penkit. Täällä asuivat Karjalasta tulleet evakot sodan jälkeen. Keskellä on muutama asuinhuone ja kaksi sisääntulokuistia. Talon toista päätyä komistaa taasen tilava tupa, jossa on puuhella ja leivinuuni. Kahvi ja rapeat sämpylät maistuvat hyviltä pitkän pirttipöydän ääressä.

Hirsinavetassa on aikoinaan pidetty ainakin hevosia, sen kertovat vielä seinillä roikkuvat valjaat. Toisessa piharakennuksessa on taas ollut kanala ja kolmannessa puuvaja ja sauna. Lisäksi pihaa reunustaa vanha aitta, jonka pienten ovien avaimet ovat lähes käsivarren pituiset.

PYHÄJOEN RANNALLA on mukava pulahtaa uimaan kesäisin tai onkia kaloja pikku laiturilla. Pulloposti kulkisi Pyhäjärvelle muutaman kilometrin matkan, mikäli se ei pysähtyisi läheisen Korvenkylän Alisenmyllyn kohdalla pieneen patoon.

Nytkin syyskuisena sunnuntai-iltapäivänä lapset jatkaisivat mielellään kalojen narraamista myöhäiseen iltaan asti, jos ei olisi jo aika lähteä kotiin.

Matkalla pohdimme ikkunoiden huoltomaalausta ja kuinka helppoa se oikeastaan onkaan vanhan ajan pellavaöljymaalilla ja pyörösiveltimellä. ”Se on niin kivaa ja hermo lepää”, toteaa Tiina.

Tiina aloitti ikkunoiden kunnostuksen syyskuisen inspiraation innoittamana, yksi ikkuna kerrallaan. Sitten kun sadekelit tulevat, maalauksen voi jättää tauolle kevääseen asti.
Kevyt hionta hiekkapaperilla riittää maalauksen pohjustukseksi, kun aiempi maali on myös ollut pellavaöljymaalia, joka on ajan myötä haalistunut ja rispaantunut krotoliininnahkakuvioiseksi.
Vanha omenapuu tuottaa hyvän sadon tänä vuonna.
Talon viereiset puut varjostavat mukavasti kesähelteillä ja ovat kauniita katsella puutarhassa.
Jättikokoiset avaimet lähes 200 vuoden takaa.
Pihlaja koristaa puuvajan seinää.
Aina valmiina kahvittelemaan tuvassa tai keittiön portailla.
Lasten makuuhuoneesta on mukava kurkistella ulos puutarhaan.
Puinen kävelysilta johtaa Korvenkylän Aliselle myllylle.
Siankärsämöt viihtyvät jokirannassa.
Odottaako voikukka että joku puhaltaisi nyt hieman?
Ylisenmyllyn pyörteitä ja kosken kohinaa.

Kuvat: Tiltu Nurminen

Katso lisää kuvia Arkkitehtitoimisto Creative Turku -facebook-sivuilta!

Lue myös Artisokka-arkkitehtuuriblogin postaus Alvar Aallon jalanjäljillä!

 

Kommentoi