Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Tarinan alkulähteillä

Asun perheineni vanhassa hirsitalossa tontilla, jolla on ollut asutusta historiankirjojen mukaan ainakin 1500-luvulta asti. Vanhassa kulttuurimaisemassa noin 800 vuotta vanhan kirkon läheisyydessä sitä on ollut varmasti pidempäänkin. Löytyykö tontilta muinaisia arkeologisia aarteita tai tuhatvuotisia maan alle painuneita kivijalkoja, jää nähtäväksi…

aitta-talvella
Vanhin piharakennus on 1800-luvun lyhytnurkkainen hirsiaitta.

AINAKIN 80 VUOTTA vanha maatilan päärakennus on säilynyt mallikkaasti, vaikka sen edeltäjät ovat palaneet pariin kertaan ennen nykyisen talon syntyä. Yhden tarinan mukaan talon emäntä oli keittänyt pirtua kellarin leivintuvassa, jolloin palo oli saanut alkunsa ja levinnyt koko kylään. Toisessa tarinassa syypäänä oli piika.

”Nousiaisten Alakylässä oli 1800-luvun alussa asukkaita runsaat 100. Talollisten ohella kylässä asui ruotusotilaita perheineen, käsityöläisiä ja torppareita.”

NYKYINEN RAKENNUS seisoo tukevasti ryhdikkäänä paikoillaan tiilistä muuratun kivijalkansa varassa perinteisen hirsirakentamisen taidonnäytteenä, vaikka kaikkien nykyrakentamisen ohjeiden mukaan talon pitäisi olla jo kallellaan sekä homeessa ja ikkunoiden lahonneita.

Ikkunat on sijoitettu samaan pintaan julkisivulaudoituksen kanssa ja sadevedet valuvat katolta ilman vesikouruja kastellen sireenipensaita ja kulkeutuen pintavesien mukana kaltevaa maastoa pitkin talon takana juoksevaan ojaan.

Katto on rakennettu yksinkertaisesti betonikattotiilistä, jotka on ladottu suoraan päreiden ja harvan laudoituksen varaan. Kattorakenteen alla on ilmava ullakkotila sivuvintteineen. Viimeistään kesän lämpimät ilmavirtaukset kuivattavat päreet, jotka ottavat vastaan kattotiilien välistä mahdollisesti tihkuvan kosteuden.

ILMAN MUOVIA ja tuuletusrakoja tai ”huoltovapaita” rakennusmateriaaleja talo on pärjännyt tuulissa ja tuiskussa tähän päivään asti ilman suurempia ongelmia. Hetken aikaa katossa oli ollut reikä, ja vettä oli valunut välipohjan läpi asuinkerroksen lattialle, mutta kun vian syy korjattiin, oireet hävisivät ja rakenteet kuivuivat hiljalleen.

Näillä konsteilla on saatu aikaan terve, hengittävä talo ilman hometta tai kosteusvaurioita. Kaiken lisäksi se on kaunis ja viihtyisä – ainakin mielikuvissamme, kun näemme sen jo viimeisteltynä uusilla julkisivulaudoilla ja maalattuna.

kuistin ikkuna-1
Alkuperäisellä nimellään Läksyn tilana tunnettu kantatila oli 1500-luvulla perintötila.

VANHAN TALON ASUTTAMINEN on elämäntapa. Jos voi hyväksyä sen, että kaikki ei ole heti valmista ja että toisinaan pidetään villasukat jalassa ja käytetään kesälomat ikkunaremonttiin, palkaksi saa makeat yöunet korkeissa huoneissa, raikkaan huoneilman ja kaakeliuuneissa rätisevän takkatulen tunnelman.

Ennustan, että hirsirakentaminen tulee vielä muotiin uudestaan. Muoviton, painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettu hirsitalo ei kulu puhki, haperru eikä ole riippuvainen lvi-laitteen huollosta ja tehosta. Sen rakenteet ovat yksinkertaiset ja helposti huollettavissa.

Yksinkertaisen logiikan mukaan huolehditaan, että puuosat ovat irti maasta, katon alusta tuulettuu, vesi ei keräänny lammikoiksi ikkunapenkeille ja ikkunan saa auki halutessaan. Kokonaisuus on helposti hallittavissa ja luonnolliset materiaalit kestävät ihmisiän, tai useammankin.

lyhty
Alakylän alueella on todennäköisesti asuttu yhtäjaksoisesti rautakaudelta alkaen. Seudulta on löydetty kivikautisia asuinpaikkoja. Keskiajalla kylän halki kulki pyhiinvaellusreitti, joka johti Turusta Ruskon kautta Nousiaisten kirkolle ja jatkui edelleen Köyliöön.

koski
Remonttipölyt voi huuhtoa pois Falkinkosken avantouintipaikalla. Kirkasvetinen ja kylmä lampi kosken vieressä ja kuuma sauna puhdistavat sekä kehon että mielen talvituiskujen aikaan.


Kuvat: Tiltu Nurminen.

Historiaan liittyvien tietojen lähde: Nousiaisten kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta, 2002.

5 vastausta artikkeliin “Tarinan alkulähteillä”

 1. John Björkman

  Hienoa jos teillä on vielä avovintti tallella – ne pitäisi rauhoittaa kaikkialla missä sellaisia yhä on!


  • Tiltu Nurminen

   Katon alusta on todella ilmava. Vintillä on aikoinaan kuivatettu pyykkiä ja vanha kivimankelikin sieltä löytyy. On varmasti tullut sileitä lakanoita! Ehkäpä joskus kokeilen sitä. Katon kunnostus kiinnostaisi vanhan mallin mukaisesti. Osa tiilistä alkaa olla huonossa kunnossa ja samalla voisi vaihtaa päreitäkin. Työlästä olisi tehdä päreistä aluskate uudestaan kokonaan, mutta toisaalta se saattaisi kestää taas seuraavat 80 vuotta.


   • Jussi Toivola

    Hyvä Tiltu. Kulttuuritekoja, arvostan!
    Meillä oli kaunis 30-luvulla rakennettu ruotsalaistyylinen puutalo Orivedellä. Siinä oli vastaava kattorakenne päreineen + ullakko. Todella toimiva kompositio.
    Harjasin sammalet pois, otin reunoilta betonitiilivarvit pois, putsasin alustan koivunsiemenistä, paikkasin huonontuneet puut uusilla ja ladoin tiilet takaisin.
    Hyvä tuli.
    Noita betonitiilikattoja on kuulemma myös painepesty ja harjattu punamulta-sementti-seoksella, en tiedä toimiiko, mutta paljas kuparilanka ylimmän tiilirivin päällä pitää sammalta hyvin loitolla. Kokeiltu ja todettu on.


 2. Raija Lempinen

  on mielenkiintoista seurata toisten taloprojekteja.meillä se on kestänyt jo kymmenen vuotta,ehkä sen takia kun se on se toinen talo.yhden kesän olen kärrännyt sammalia ja turpeita pellon reunaan.meidän piti purkaa kaikki lattiatkin auki,kun lattianiskat olivat lahonneet.pari hirttäkin on tullut vaihdettua. siitä sitten huone kerrallaan on kunnostettu onneksi on pieni talo, vain kolme huonetta alakerrassa .vintti on avoin ,yhtä tilaa kaikki.mieheni kunnosti vanhan leivinuuninkin.kyllä tuli kaunis. Alakerran huoneet ovat kunnossa.vintti ja eteinen ovat vielä kesken.Pihalle on noussut viime vuonna uusi hirsisauna.piharakennukset tarvitsevat myös kunnostusta.kyllä hommia riittää.mutta onhan eläkeläisillä aikaa .


 3. Tiltu Nurminen

  Kiitos mukavista kommenteista ja hyvistä vinkeistä!
  Meillä tuo vanhan aitan kunnostus olisi kiireellinen. Sokkelin graniittikivet ovat painuneet maan sisään vähitellen johtuen savipohjaisesta maaperästä. Samalla alimmat hirsikerrat ovat joutuneet liian alas maanpinnan tasoon ja kastuneet useamman vuoden ajan. Siinä olisi hirrenvaihtoja tiedossa ja perustuskivien kaivuu ylös. Niiden alle pitäisi ujuttaa soraa etteivät vajoaisi heti uudestaan. Hätäratkaisuna muun remonttityön ohessa aitta on nyt nostettu tunkkien avulla maasta irti sentään. Katsotaan milloin sen kunnostukseen ehditään paneutua tarkemmin. Aitan aaltopeltikaton voisi myös vaihtaa päre- tai tiilikatoksi.


Kommentoi