Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Taidegalleria erämaan keskellä

Ajoimme huhtikuun puolivälissä lumista syrjätietä yhdeksän kilometriä ihmetellen miten ihmeessä taidemuseo voi sijaita keskellä metsää näin erikoisen reitin päässä. Perillä selvisi, että nähtävää oli paljon – ja se oli kiehtovaa ja matkan arvoista. Kittilän eteläpuolella sijaitseva Särestöniemen galleriamuseo on vain lyhyen matkan päässä Levin laskettelukeskuksesta.

IMG_5637Aiemmin, ennen Ounasjoen valjastusta ja asfalttiteiden aikaa, joki oli valtaväylä, joka toi ihmisiä Särestöniemen tilan vieraiksi enemmän kuin tarpeeksi. Kylä oli suosittu pysähdyspaikka.

Reidar Särestöniemi syntyi vuonna 1925 ja oli taiteilijan alku jo lapsena. Seitsenlapsisen perheen nuorin sai hieman vapautuksia talon töistä, kun hänen äitinsä näki pojan taiteelliset lahjat.

Nuorena aikuisena hän lähti Helsinkiin Taideakatemiaan opiskelemaan maalausta. Hän maalasi luonnon puolesta, sitä arvostaen ja säilyttäen. Tyypillinen aihe hänelle olivat koivumetsät, joiden säilyttämistä hän puolsi.

IMG_5676Särestöniemi sai niin paljon vieraita taidettaan katsomaan, että hänen piti rakennuttaa töilleen galleria ja työskentelytilaksi erillinen ateljee. Nämä rakennukset suunnitteli arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilä.

Hirrestä rakennetut jyhkeät rakennukset muodostavat kauniin kokonaisuuden ja hienon taustan isokokoisille maalauksille. Hirsirakentamisen perinnettä esittelee gallerian kyljessä seisova vanha Särestön tilaan liittyvä pihapiiri. Harmaantuneet rakennukset on sisustettu vanhoilla esineillä ja materiaaleilla.

Taiteilijan maalausten räiskyvät värit ja hirsiseinien harmaat sävyt tukevat toisiaan ja tuovat esille molempien elementtien parhaat puolet. Särestöniemi ehti elinaikanaan maalata noin 1500 teosta, joita myytiin miljoonien markkojen edestä yksityiskokoelmiin ja museoihin.

IMG_5646
Särestöniemen koivikkoaiheinen maalaus.
IMG_5660
Hirrestä tehdyt jykevät portaat.
IMG_5652
Galleriatilan kaunis valaistus tulee ylhäältä kattolyhdystä.
IMG_5668
Hirsinen kattolyhty.
IMG_5671
Reima ja Raili Pietilän arkkitehtuuria.
IMG_5676
Gallerian päätyjulkisivun portaat kutsuvat istuskelemaan auringossa.
IMG_5677
Lunta oli hieman enemmän kuin Etelä-Suomessa.
IMG_5680
Kauniisti harmaantuneen puun ja luonnonkiven yhdistelmä julkisivussa.
IMG_5684
Galleria-alueen oma kota.
IMG_5693
Ateljee-rakennuksen ilmava työskentelytila.
IMG_5694
Särestön kylä museon alueella.
IMG_5700
Taiteilijan synnyinkoti vuodelta 1873.
IMG_5712
Vihreä lasipallo ikkunan koristeena.
IMG_5714
Museon taskukellokokoelma.
IMG_5722
Puusta kaiverrettu istuin.
IMG_5732
Vanhan Särestön kylän kaunista pihapiiriä.

Kuvat: Tiltu Nurminen

Lisää kuvia Särestöniemestä Arkkitehtitoimisto Creative Turku –facebook-sivuilla.

Lue lisää keväisistä Lapin tunnelmista ”1000 km erottaa talven kesästä” Artisokka-arkkitehtuuriblogistani sekä Artisokan Instagram-sivuilta!

Yksi vastaus artikkeliin “Taidegalleria erämaan keskellä”

  1. vans homme pas cher

    vans homme pas cher

    Hello would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seem…


Kommentoi