Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Salaattia talon tapaan

Naapurien avuliaisuuden ansiosta myös takapihan pieni kasvimaa on tullut jyrsittyä joka kesä, ja istutettua täyteen erilaisia siemeniä vaihtelevalla menestyksellä. Vähälle hoidolle jäänyt pikkupalsta on tuottanut runsaimmat satonsa erilaisista lehtisalaateista, jotka ovat ottaneet voiton mitä moninaisimmista rikkakasveista.

TUORE SALAATTI omasta kasvimaasta on ollut tervetullut lisä kesän salaattiruokiin – eikä nahistu vuorokaudessa kuten kaupan salaatit.

Olen tarkoituksella sekoittanut vähän koristekukkia ja hyötykasveja samaan penkkiin. Raparperit suojaavat suurilla lehdillään ruusuntaimia.

Mansikat ja hortensiat kukkivat vieri vieressä. Akileijat viihtyvät mustaherukkapensaan juurella – antaa niiden jäädä siihen.

TUOKSUVAT KUKAT houkuttelevat toiveideni mukaan pikkutuholaiset pois syötävien kasvien kimpusta. Samalla ne keräävät luokseen myös päiväperhosia iloksemme.

Kaikkein uskollisin ja helpoin kasvi on ruohosipuli, joka sinnikkäästi ja vahvana nousee esiin, silloin kun kaikki muut vihannekset vasta uinuvat taimina tai jäävät piiloon voikukkien rivistön alle.

Koivun alla, takapihalla, kesälounasta kattaessani haen ruohosipulin varsia pöydän vierestä ja silppuan saksilla suoraan lautaselle. Voiko sen maukkaampaa lähi-luomu-ruokaa mistään saadakaan?

Mustaherukkapensaat ja villiintyneet vadelmat nauttivat sateesta.
Maukkaat ruohosipulit ovat aloittelevan puutarhurin parhaat ystävät.
Ukkomansikka on kaunis koristekasvi.
Osa yrteistä kasvaa keittiön ikkunalaudalla.
Mustaviinimarjapensaan lehdet tuoksuvat jo marjamehulta…
Näin ei kannata tehdä: rikkaruohot ehtivät kasvaa jättimäisiksi, ennen kuin kitkin ne kerralla pois.
Keramiikkakerhossa tekemäni savisydämet kilisevät hiljaa tuulessa osuessaan toisiinsa omenapuun oksilla.
Valkoinen sireeni ilta-auringon säteitä heijastaen.
Prinsessa Leia seurailee puutarhanhoitoa.
Silmäniloa kesäistä salaattilounasta nauttiessa koivujen varjossa.

Kuvat: Tiltu Nurminen

 

 

Kommentoi