Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Ruusujen aika

Vanhan talon hankkimisen myötä minut yllätti aikamoinen puutarhainnostus. Vihdoin oli ihan oma piha, johon voisi istuttaa ihan mitä tahtoisi – ennen en tiennyt edes tahtovani sellaista.

Puutarhakirjoja selailemalla ideat pursuilivat hedelmäpuutarhoista englantilaisiin ruusupuutarhoihin. Navetan kivijalan tuntumaan saisi joko uima-altaan, yrittitarhan, kasvihuoneen tai huvimajan. Toisaalta siihen voisi rakentaa autokatoksen, kanalan tai lampolan saviolkiharkoista.

Koska kaikkea mahdollista ja mahdotonta ei voinut toteuttaa heti, sai ruusutarha etusijan listalla heti ensimmäisestä kesästä lähtien. Paikallisesta puutarhamyymälästä haetut hansaruusujen ja juhannusruusujen taimet alkoivat heti juurtua keskelle etupihaa ja tulipunaiset kukat ilahduttivat meitä keskikesästä myöhäiseen syksyyn saakka.

Myös tuttavilta ja sukulaisilta saadut tammien, hevoskantajoiden ja luumupuiden taimet pääsivät omille paikoilleen.

Vanhoista kukkapenkeistä ilmestyi kevään ja kesän mittaan perinnekasveja, joiden seuraksi tuotiin tontin ja pellon reunoilta alueella luonnostaan viihtyviä kukkia kuten tarha-alpeja ja palavia rakkauksia.

Ensimmäisenä keväänä olin vahingossa kitkenyt pois ”rikkaruohoina” unikkoja ja ukonkelloja – ja varmaan monia muitakin arvokkaita taimia, jotka vasta myöhemmin tunnistin säilytettäviksi kasveiksi.

Onneksi en ollut liian tehokas enkä saanut kaikkia perinneperennoja poistettua.

Viime talvi oli varsin kova ruusuille. Monet ruusuistani paleltuivat ilmeisesti pahasti eivätkä heränneet henkiin ennen heinäkuun loppua, osa ei ollenkaan. Silloinkaan ei näihin kovia kokeneisiin yksilöihin tullut kukintoja.

Sen sijaan talon entisten asukkaiden istuttama köynnösruusu yllätti talon päädyssä. Aiempina kesinä vaisuna alkuna pilkistellyt kasvi kohosi yhtäkkiä puolitoistametriä joka suuntaan ja alkoi kukkia ensimmäistä kertaa. Mistä lie saanut inspiraation – ehkä alkukesän raekuuroista?

Vaaleanpunainen hansaruusu.
Ystävältä saatu kurtturuusu.
Aiempien asukkaiden istuttama kaunis vaaleanpuna-valkoinen ruusu.
Aurinkoinen keltainen ruusu.
Puistoruusu on tämän kesän hankinta.
Puistoruusu on tämän kesän hankinta.
Ystävältä saatu juhannusruusu.
Vaaleanpunainen kaunotar.
Pieni pinkki ruusu viihtyy omanpuun alla.
Palava rakkaus pellon reunassa nauttii ilta-auringon viimeisistä säteistä.
Palava rakkaus pellon reunassa nauttii ilta-auringon viimeisistä säteistä.

Kuvat: Tiltu Nurminen

Lisää kuvia puutarhani kukinnoista Creative Turku -facebook-sivuilla!

Lue myös Artisokka-arkkitehtuuriblogin juttu kesäretkestä hattulalaisen yksityiskodin tunnelmalliseen puutarhaan!

Kommentoi