Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Palmsen kartanon romantiikkaa

Perinnerakentamisen aarreaittoja löytyy lähikohteiden lisäksi myös Viron upeista kartanomuseoista, kuten Palmsen kartanosta ja ulkomuseosta Suomenlahden etelärannalla. Osallistuin Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten elämysrikkaalle kartano- ja kulttuurimatkalle Viroon.

MATKAN AIKANA kierrettiin useammassakin kartanossa ja kaupungissa, mutta yksi mieleenpainuvimmista oli juuri tämä värikäs ja aurinkoinen rakennus puistoineen.

Lahemaan kansallispuiston vehreyden keskellä kohoavan keltaisen kartanon mailla esiteltiin sekä rakennusta että puutarhaa historiallisten tarinoiden säestämänä.

Barokkityylinen kartanokokonaisuus on kokonaan entisöity. Kirkkaan vihreät, punaiset ja siniset huoneet antoivat makua menneiden vuosisatojen herraskaisesta elämäntyylistä. Jopa vanhoja vaatteita pääsi kokeilemaan kulissipuvun avulla.

KARTANOLINNASSA valmistetaan omia viinejä. Maisteltavaksemme saimme raparperin, kvittenin, punaherukan, valkoherukan ja omenan makuisia juomia. Niitä tarjoili röyhelökoristeiseen herraspukuun pukeutunut opas, joka selosti tarinoita entisajan elämästä varsin elävästi.

Palmsen kievarissa tarjoiltiin perinteistä eestiläistä ruokaa pikkupelmeneineen, hapankaalisalaatteineen ja ohraperunamuuseineen. Tarjoilijat olivat pukeutuneet kauniisiin talonpoikaistyylisiin pellavapukuihin. Puisten pirttipöytien ääressä tunnelma oli kuin suoraan keskiajalta.

Viro on ollut eri kansallisuuksien kohtaamispaikka – saksalaisten, venäläisten, ruotsalaisten ja tanskalaisten valloittajien vuorotellen kunakin aikakautena. Nykyinen itsenäinen Viro on säilyttänyt kansainvälisen ilmapiirinsä mutta myös omaleimaisen maanläheisen ja sympaattisen tyylinsä.

Palmsen kartano (viroksi Palmse mõis) sijaitsee Vihulan kunnassa Viron Länsi-Virumaalla.
Kartanon pihan parikeinu.
Kellarin viileä keittiötupa.
IMG_7925
Palmse on Viron tunnetuin kartano, joka kuului alun perin Tallinnan sisterssiläiselle Mikaelin nunnaluostarille.
Vuosina 1676–1922 kartanoa hallinnoi von der Pahlen-suku, ja vuodesta 1972 kartano on ollut osa Lahemaan kansallispuiston aluetta.
IMG_7936
Rakennus kärsi suuria tuhoja suuren pohjan sodan aikana ja kunnostettiin vuoteen 1730 mennessä Arend Dietrich von der Pahlenin johdolla.
Pukeutumishuoneen koristeellinen peili.
IMG_7949
Kartanon lämmitys hoitui kaakeliuunein.
Kartanon rouvan makuuhuone.
Kalusteiden koristelussa ei ole säästelty vaivaa.
Päärakennuksen suunnitteli arkkitehti Jakob Stael von Holstein.
Nykyinen barokkityylinen ilme on peräisin vuosien 1782–1785 rakennustöistä.
Kartanon läheisyydessä sijaitsevassa metsästyssalissa on nykyään ravintola.
Huvimaja lammen rannalla puutarhan keskellä.
Tässä ohjataan ohikulkijaa kievariin.

Kuvat: Tiltu Nurminen

Kuvatekstien lähde osittain: Wikipedia

Lisää kuvia Creative Turku -facebook-sivuilla.

 

Kommentoi