Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Oma maa mansikka, muu maa mustikka!

Ihastelin aikanaan nuorempana Mynämäki-Turku –väliä kasitietä pitkin kulkiessani kaunista valkoista taloa bussin tai auton ikkunasta. Myöhemmin Nousiaisiin muutettuani sain tutustua talon väkeen sattuman kautta sekä itse taloon sen kauniine sisustuksineen. Talon asukkaat ovat hyväntuulista ja huumorintajuista sakkia, jonka toimeliaisuutta on mukava seurata.

OLLIN TILA Nousiaisten pitäjän Kaitaraisten kylässä on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1722. Juha Antinpoika ja Liisa Heikintytär mainitaan sukuluettelossa ensimmäisinä tilan asukkaina. Nykyään tilaa asuttavat Maria ja Mikko Olli sekä Mikon vanhemmat, Helena ja Teemu. Suuressa talossa löytyy tilaa useammalle sukupolvelle.

Nykyinen päärakennus on rakennettu vuonna 1926. Sen suunnitteli Onni Touru, joka on kirjoittanut pitkän työselostuksen hirsirakentamisesta sekä perustus- ja kivitöistä kauniiden piirustusten tueksi. Historiallisissa asiakirjoissa maininta Kaitaraisten kylästä löytyy jo vuodelta 1446.

TILA ON pääasiassa viljantuotantoon keskittynyt, mutta nuorempi isäntäpari on aloittanut viime kesänä luonnonmukaisen mansikanviljelyn. Virallista sertifikaattia luomumerkintään ei ole, koska koko tilan pitäisi olla muuten luomutila, mutta mansikat kasvatetaan joka tapauksessa luonnollisesti ilman kemiallisia torjunta-aineita.

Tuhohyönteisten varalle on varauduttu bioruiskutteilla ja biologisilla punkeilla. Rikkaruohoja estetään kasvamasta olkikatteella, ei muovilla. Kastelu toimii tihkukasteluletkuilla, jotka tiputtavat vesitippoja suoraan kasvin juurelle. Hinta ei välttämättä ole kalliimpi kuin tavallisen mansikan, mutta eron huomaa maussa.

Pölytyspalvelun mansikan kukinta-aikaan hoitivat nousiaislaisen Mehiläismäen yrityksen mehiläiset. Pellon läheisyyteen tuotiin mehiläiskennosto, joten hyvää hunajaa on siis myös tiedossa myöhemmin kesällä. Ensimmäiset mansikat ovat juuri valmistuneet kylmästä säästä huolimatta ja ensi viikolla aion käydä maistamassa niitä, nam!

Etupihan kaksi kaunista kuistia paistattelevat auringossa.
Keltaiset, violetit ja vaaleanpunaiset orvokit kaunistavat sisääntuloa.
Kuistin ikkunan kirkkaan vaaleanpunaiset kukkakoristeet.
Yksi tämän kesän toffeen värisistä kissanpennuista.
Keittiön ikkunasta näkee aurinkoiselle pihamaalle.
Kaakeliuunin reunaa koristavat keveän oloiset kynttilät.
Kaunis pöytäliina ja tuikut tuovat viehkeyttä salin pöydälle.
Kristallilasit heijastelevat valoa lasikaapissa.
Ollin tila on tämän näköinen vielä 1920-luvun alkupuolella ennen nykyistä päärakennusta.
Pihatien varrella on viehättävä saunamökki.

Kuvat: Tiltu Nurminen

Lisää kuvia Arkkitehtitoimisto Creative Turku –fb-sivuilla.

Lue myös tuore Pariisissa vai Paraisilla –artikkeli Artisokka-arkkitehtuuriblogistani!

Kommentoi