Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Mistä on terve talo tehty?

Vuoden viimeisessä blogipostauksessa on kai sopiva hetki pohdiskella mitä uusi vuosi tuo tullessaan. Tähän kohtaan lopetan Vanhan talon tarinoita –blogini Turun Sanomien sivuilla.

SAATAN KIRJOITELLA perinnerakentamiseen liittyvistä aiheista vielä omalla Creative Turku –nettisivullani. Samoin jatkan arkkitehtuurin, taiteen, kaupunkisuunnittelun ja sisustusaiheiden pohdiskelua arkkitehtuuriblogi Artisokassa.

Suunnitteilla on myös uusi blogi Turun Seudun Arkkitehtien nettisivuilla, joissa tarkoitus on kertoa varsinaissuomalaisten arkkitehtien työnkuvasta ja visioista mm. Turun kaupunkiin liittyen.

Haaveissa on lisäksi uusi yhteinen sivusto blogikollegani Inkan kanssa, joten kirjoittaminen ei ainakaan vähene, vaan päinvastoin lisääntyy!

PERINNERAKENTAMISEEN liittyvien pohdintojen perinnöksi haluaisin jättää ajatuksen siitä, että vuosikymmenten ajan testattuja rakenteita ja materiaaleja sekä perinnetietoa kannattaisi hyödyntää myös uusissa rakennuksissa.

Kotimaisesta puusta, selluvillasta, lankkulattioista, huokoisista puukuitulevyistä, perinteisistä pellavaöljymaaleista ja monista muista aidoista ja rehellisistä materiaaleista saisi myös uuteen talon hengittävät rakenteet ja terveen sisäilman.

Nykyisistä rakennusmääräyksistä selviydytään vain pakollisen ilmanvaihtolaitteiston ja järjettömän paksujen seinien avulla. Vain ja ainoastaan energiatehokkuutta painottavat säädökset ohjaavat muovipussitaloihin, joissa on jatkuva riski homevaurioille heti, kun muovipussiin tulee reikä tai ilmanvaihtolaitteita ei muisteta puhdistaa ja huoltaa.

ENERGIATEHOKKUUS tuntuu myös maksavan kohtuuttomasti. Ja säädökset vain kiristyvät vuosi vuodelta. Kohta kaikki rakentajan omat valinnanmahdollisuudet rakentamisfilosofian suhteen on eliminoitu pois.

Olisi aika huomioida kuinka kalliiksi tulee homeisten koulujen, terveydenhoitolaitosten, virastojen tai asuntojen korjaus. Saadaanko hometta rakenteista lopullisesti pois ollenkaan?

Lvi-laitteet vievät rakennuksista koko ajan enemmän ja enemmän tilaa. Onko niiden lobbaus Ympäristöministeriössä ollut ylivoimaista verrattuna muihin arvoihin säädettäessä rakentamista koskevia lakeja?

MITÄPÄ JOS tinkisimme välillä energiatehokkuudesta ja nostaisimme ykkösarvoksi terveellisyyden rakentamisessa.

Säästöt, jotka saadaan aikaan, ovat vaikeasti mitattavissa, mutta jokainen varmaan ymmärtää, että ihmisten terveys, työteho ja virkeystila ovat paremmat terveissä taloissa, joissa on helppo hengittää.

Ei unohdeta vanhoja perinnetapoja. Sovelletaan niitä vain uusin tavoin uusiin taloihin ja pidetään huolta niistä muutamista vanhoista taloista, jotka on ymmärretty säilyttää näihin päiviin asti!

Hyvää jatkoa kaikille lukijoille!

JA HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2015!

Kuvat: Tiltu Nurminen

KIITOS TURUN SANOMILLE mahdollisuudesta kokeilla siipiäni bloggaajana – se oli hauska ja innostava kokemus! Toivottavasti myös lukijat saivat maalaiselämään, perinnerakentamiseen ja sisustamiseen liittyvistä jutuistani ideoita ja inspiraatiota!

Tästä se alkoi tammikuussa 2014: Maalla on mukavaa!

 

 

Kommentoi