Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Mistä olisi paras aloittaa?

Eräänä kauniina aurinkoisena joulukuun alun pakkaspäivänä saimme talokaupat lyötyä lukkoon. Ajelimme kiumurtelevaa maalaistietä kevyen lumikerroksen peittämien peltojen halki ihmettelemään uutta kotiamme.

koivunoksat
Päivänpaisteen hohdetta koivun oksilla.

HARMAANTUNUT JULKISIVUPINTA, kauhtuneet kattotiilet tai hieman lohkeillut tiilisokkeli ei voinut hillitä innostustamme.

Sukulaislapsen mielestä rakennus oli juuri romahtamaisillaan, mutta me näimme jo mielikuvissamme millainen talostamme tulisi pienen korjauksen jälkeen: viihtyisä, vanhoja rakenteita kunnioittava ja elämänmakuinen. Ihmisen kädenjälki saisi näkyä siinä.

purku
Keittiön seinistä purettiin vanhat lasivillat ja lastulevyt pois.

EDELLISET ASUKKAAT olivat tehneet suuren työn kunnostaessaan kellarikerroksen kokonaisuudessaan, joten muutimme tyytyväisinä kellariin.

Siellä toimivat jo kylpytilat, sauna, pyykkitilat ja wc. Vanhasta pienestä leivintuvasta teimme väliaikaisen keittiön muutaman Ikeasta ostetun rst-kalusteen avulla.

Lundian kirjahyllyt saivat toimia ruoka- ja astiakaappeina. Keskiosan ikkunattomasta aulasta tuli olohuone-makuuhuone-lastenhuone-työhuone.

KUN ASUMINEN onnistui kellarissa, saimme eriytettyä keskikerroksen pölyisen ja maalinhajuisen remontin arkipäivän toiminnoista. Intoa puhkuen ryhdyimme purkamaan remontoitavien huoneiden pintakerroksia.

Pois lähtivät pari-kolmekymmentä vuotta vanhat keittiökalusteet, monilla vanhemmilla ja uudemmilla muovitetuilla tapettikerroksilla päällystetyt pinkopahvit, katon haltex-levyt ja lattioiden muovimatot.

listat-talteen
Ovi- ja ikkunalistat odottavat hiontaa ja maalausta kuistilla.

NIIDEN ALTA PALJASTUI tervettä hirsiseinää, kapeaa lattialaudoitusta ja maalattomia lautapaneelikattoja.

Irrotimme kaikki sisäpuoliset ikkuna- , ovi- ja jalkalistat ja järjestimme ne kauniisiin pinoihin uudelleen maalattaviksi.

Myös vanhat sähköjohdot poistettiin ja pienistä kosteusvaurioista kärsinyt suihku-wc-tila purettiin kokonaisuudessaan.

Keskikerros oli siis ilman sähköä ja vettä. Ja lämmitys kaakeliuunien varassa.

KUN KAIKKI IRTI LÄHTEVÄ oli irroitettu tuntui siltä, että puoli työtä on nyt tehty. No, saimme huomata, että tuo ei ihan pitänyt paikkaansa, mutta tästä eteenpäin tekemisen tuloksena olisi uutta valmista pintaa.

Spagettipelto
Talvinen heinäpelto aaltoilee auringonpaisteessa. Täällä pujotellaan poluilla harva se päivä hakemassa energiaa ja hyvinvointia.
hauva
Tämä hauveli pitää huolta talon asukkaiden ulkoilusta joka päivä – satoi, paistoi tai tuiskusi räntää.

Kuvat: Tiltu Nurminen.

6 vastausta artikkeliin “Mistä olisi paras aloittaa?”

 1. Harri Huru

  Mielenkiintoinen remontti.

  Miksi puritte pinkopahvit seinistä? Hirsiseinien tilkitseminen sisäpuolelta lisälämmöneristämisen merkeissä ei toki onnistu pahveja poistamatta. Aiotteko laittaa uudet pinkopahvit? Itse paikkailin ja pingotin vanhat pahvit uudelleen. Minulla oli myös ohuemmat kattopahvit ja niiden paikkaukset katonrajassa olleiden sähköjohtojen poistojen jäljiltä oli aikaa vievää puuhaa mutta kannatti.

  Talo ja ikkunat näyttävät hienoilta.


 2. Tiltu Nurminen

  Kiitos kommentista, Harri!
  Kaikki ulkoseinät eristettiin sisäpuolelta kahden cm:n huokolevyillä. Hirren ulkopuolella on julkisivulaudoitus kiinni hirressä. Sisäpuolella rakennuspaperi ja huokolevy. Sen päälle tuli makulatuuritapetti pohjaksi ja pintaan täysin muoviton paperitapetti. Väliseiniin kiinnitimme hirren päälle ohuemman huokolevyn tapetointialustaksi ja myös äänieristyksen vuoksi.
  Pinkopahvitus olisi toki kiinnostanut, mutta päädyimme tähän ratkaisuun, jotta huonetila kokonaisuudessaan olisi samantyyppinen rakenteeltaan.
  Kattopaneelit olivat kauniit ja maalasimme ne valkoisiksi. Jos joskus intoudumme entisöimään lisää, on katon alkuperäiseen tyyliin kuuluva pinkopahvitus vieläkin mahdollinen. Tässä tapauksessa halusimme päästä helpommalla, varsinkin kun pinkopahvin asentamisesta ei ollut kokemusta aiemmin.
  Arvostan vanhojen materiaalien kunnostusta ja korjausta, joten olet tehnyt hyvän työn omassa talossasi säästäessäsi alkuperäiset pahvit.


  • Harri Huru

   Kannatti kommentoida. Itselläni, alkuperäisen ratkaisun mukaan, ulkoseinissä onkin huokoiset kuitulevyt ilman pinkopahvia. Paksut pahvit on väliseinissä ja ohuet katossa. Minulla on ollut ongelmia, että tapetit kuitulevyissä hieman repeilee mutta nyt kuulin makulatuurista pohjatapettina ensimmäisen kerran eli seuraavalla tapetointikierroksella kokeilen sitä.

   Kannattaa testata pinkopahvia ennen käyttöä, jotta ymmärtää, että se todella pingottuu kuivuessaan. Vanhoja pahveja voi korjata liittämällä uusia paloja vanhoihin esim. jos sulkee oviaukon ja pingottaa uudestaan.


 3. Marika Konola-Tuominen

  Hienoa Tiltu! Sama homma, vaikka osin on voitu säästää vanhojakin pintoja. Mutta aika paljon on laitettu uusia pinkopahveja niin kattoihin kuin seiniinkin. Huokolevynkin pinkopahvittaminen muuten onnistuu. Olen kuullut ainakin kahta tapaa!


 4. Tiltu Nurminen

  Kiitos Marika, hauskaa että yhä useammat ihmiset ottavat käyttöön vanhoja rakennustapoja ja -materiaaleja. Tuo makulatuuri pohjatapettina on niin paksua ja tukevaa, että se toimii loistavana tapetointialustana. Pihlgren ja Ritolan hengittävät perinteiset paperitapetit ovat aika huokoisia ja helposti repeytyviä verrattuna nykyajan tapetteihin, mutta niidenkin käsittely sujuu todella kätevästi makulatuurin pintaan.
  Kyllähän tuo pinkopahvitus pitää vielä opetella, ehkäpä testaamme sitä vinttihuoneisiin! Kenties teille pääsee tutustumaan aiheeseen?


Kommentoi