Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Kuumaa kaakaota keltaisessa salissa

Syyslomaretket korvataan Sosin perheessä kuumalla kaakaolla perheen kesken. Yhdessäolo ja rauhoittuminen hetkeksi kunkin omista puuhista tekee hyvää mielelle ja sielulle. Takassa on ehkä tuli ja sivupöydällä kynttilälyhty. Sen kummempaa ei tarvita – siinä olisi ajatusta nykymaailman kiireiseen elämänrytmiin. Perhekaakaot keltaisessa huoneessa aina viikonloppuisin!

VARSINAIS-SUOMEN VILJAPELTOJEN keskeltä löytyy Loimaan pieni Kojonkulma ja Sosin perheen maatila, jota on huolella kunnostettu ja entisöity. Jos oikein muistan, elämäntapana remontointi on kulkenut tällä pariskunnalla jo parinkymmenen vuoden ajan. Vieläkään ei ole valmista tullut isäntäparin mielestä, mutta vieraan mielestä kylläkin aivan yltäkylläisen upeaa.

Pitkän vanhan päärakennuksen huoneet on tapetoitu tyyliin sopivilla aidoilla paperitapeteilla. Tukevat lankkulattiat tuntuvat mukavilta jalan alla. Ikkunat on kunnostettu ja listatkin ovat paikoillaan. Ja eikö tämä jo riittäisi yhden perheen saavutukseksi, mutta sen lisäksi huonekaluilla ja koriste-esineillä näyttäisi olevan harmoniset ja yhteensopivat paikkansa. Ne on sijoiteltu tyylikkäästi mutta ei pröystäilevästi – sen sijaan pikemminkin kodikkaasti ja hyvällä maulla mietittynä.

RAKENNUSPERINTEEN YSTÄVIEN retkiryhmä sai kokea loimaalaista vieraanvaraisuutta, kahvit ja leivonnaiset tarjoiltiin hempeistä kukkakupeista ja lautasilta. Helinä ja Pauli Sosi kertoilivat remonttikommelluksia ja vinkkejä siitä miten toisen saa innostettua talon kunnostukseen, varsinkin silloin kun jotkin juhlat ovat tulossa – niistä saa hyviä välietappeja, kerralla tapahtuu paljon.

Lähellä on pieni luonnonläheinen kyläkoulu ja kyläyhdistys toimii aktiivisesti. Toivoisi, että mahdollisuus valita tällainen maanläheinen elämäntapa säilyisi jatkossakin. Mikäli kyläkoulut lopetetaan, siirtyvät lapsiperheet muualle ja maaseutu tyhjenee vähitellen. Kuitenkin maaseudulla on mahdollisuus tarjota niin lapsille kuin vanhemmillekin rauhallista, tasapainoista elämäntyyliä.

DOWNSHIFTAAMISEKSI sitä kai nykyään sanotaan, kun irtaudutaan oravanpyörästä ja etsitään energiaa ja elämäniloa luonnon keskeltä. Ja tuleehan maapallollekin vähemmän rasitusta kun ei tarvitse ajella erikseen mökille – eikä tule niin helposti ostettua turhaa tavaraa, kun kauppoihin on vähän pidempi matka.

Toivoisin, että asumisen vapaus säilyisi, ettei niin kovasti tuputettaisi kaikille tiivistä asumista. Ja että kaikkia palveluja ei siirrettäisi kaupunkikeskustoihin, vaan huolehdittaisiin siitä, että maaseutu säilyy elävänä. Uskon, että vapaaehtoinen valinta tuottaa parempia tuloksia kuin tiivistäminen ja kuntien pakkoliitokset – vapaaehtoisuuden ja kansalaisten kuuntelemisen nimiin vannoi tällä viikolla jo raikkaasti uusi ympäristöministerimmekin!

IMG_6650

Kuvat: Tiltu Nurminen

Lue myös Artisokka-arkkitehtuuriblogin artikkeli: Arkkitehtuuri Turku Top 10!

Lisää kuvia Creative Turku -facebook-sivuilla!

Lue myös Salon kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajan kirjoitus: Asumisen tiivistäminen tulee kaikille kalliiksi!

 

Kommentoi