Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Koristeikkunoita ja ikkunakoristeita

Vanha, kaunis lasi heijastaa auringonvaloa loimuten huoneen sivuseinälle. Se näyttää samalta kuin kirkasvetisessä järvessä hiekkapohja aaltojen liikkeessä, tai tulen leikki nuotiolla.

2.ikkunan-heijastusTÄLLAINEN LASI on aarre. Kun ikkunoita kunnostaa, lasi pitää irrottaa varoen, pestä hellävaraisesti ja kiinnittää uudelleen huolella ohuilla kuparisilla lasituslangoilla.

Myös vanhanaikainen ikkunan puite on kuin antiikkiesine. Harmaantunut ja nukkaantunutkin pinta saattaa piilottaa alleen terveen ja tiheäsyisen puun, joka kevyesti hiomalla tuo esiin hämmästyttävän kestävyytensä.

Pintakerroksen alta paljastuu kaunis terve vaaleanruskea sydänpuu, joka on helppo suojata uudestaan perinteisellä pellavaöljymaalilla.

3.nostin

VIIME KESÄN AIKANA päätimme kunnostaa kaikki talomme ulkoikkunat.

Niitä olikin sitten yhteensä kolmetoista kuuden lasin kokonaisuutta keskikerroksessa, kymmenen ruutuikkunaa kuistilla, kuusi ikkunaa vintillä sekä muutamia pyöreitä ja puolipyöreitä pikkuikkunoita.

Jälkikäteen laskin, että käsiteltäväksi tuli noin 200 irrallista lasia ja 83 puitetta, joista kolmeneljäsosaa saatiin valmiiksi vuoden 2013 aikana. Onneksi en laskenut etukäteen…

Ikkunat otettiin yksi kokonaisuus kerrallaan pois paikoiltaan. Vanhat rapistuneet kitit ja silikonilla korjatut paikat irrotettiin varovasti ensin lämpöpuhaltimella kuumentamalla ja sitten puukolla vähän kerrallaan poistamalla.

Kuumennuksen ajaksi lasi piti suojata pellin palalla, ettei se kuumentuisi liikaa.

Sen jälkeen ryhdyttiin irroittamaan vanhoja lasituslankoja pihdeillä. Jos kitit sai kunnolla pois, ikkunalasi oli yleensä kohtuullisen helppo irrottaa paikoiltaan. Ensin niihin merkittiin kuitenkin maalarinteipillä koodi, että oikea lasi ja puite löytäisivät toisensa vielä myöhemminkin.

5.pöytä

ALUKSI 1-3 MILLIN vahvuiset lasit menivät rikki liian hätäisestä puukon osumasta tai liian tiukkaan jääneen kitin takia. Pienen harjoittelun jälkeen enää harva lasi katkesi tässä vaiheessa.

Puitteesta raaputettiin sitten maalit pois lämpöpuhaltimen ja skrapan avulla.

Tätä työvaihetta varten ulos rakennettiin puinen pöytä työskentelyalustaksi, joka sateen uhatessa suojattiin pressulla. Pressuja ja muoveja tarvittiin myös ikkuna-aukkojen suojaksi.

Pelkkä sisäikkuna ei estänyt viistosateen sisälle tuloa ikkunan alareunasta, jolloin juuri tapetoidut seinät olivat vaarassa. Koko kesän elimme siis muovit ikkunoissa.

4.kaari-ikkuna

PURKAESSA on puoli työtä tehtynä. Mieluisampaa oli tietysti jo uuden maalin sively puhtaalle pinnalle. Puitteet tuli maalattua kahteen kertaan perinteisellä pellavaöljymaalilla pienellä pyöreällä siveltimellä hitaasti ja huolellisesti pituussuuntaan vedellen.

Kolmas kerta piti maalata valmiiksi sisäpinnan puolelta ennen lasin takaisinasennusta, ettei maali valuisi valmiin lasituksen päälle.

Lasit kitattiin paikoilleen valmiskitillä. Siihen lisättiin hieman valkopippurijauhetta lintujen nokkimisintoa estämään. Nähtäväksi jää, toimiiko konsti.

6.ikkunan-korjaus-1

ENSIN lasitusuraan paineltiin kittiä lasituksen pohjaksi. Lasi painettiin varovasti paikalleen ja kiinnitettiin lasituslangoilla. Paperiarkki lasitusvasaran alla suojasi lasia naarmuilta.

Kun langat olivat paikallaan, käännettiin puite toisin päin ja lasitusveitsellä kerättiin pois ylitse pursunneet kitit. Sitten päästiin takaisin päälliskittauksen pariin.

Lasin päälle tehtiin pitkulainen pötkö kitistä ja paineltiin paikoilleen. Viimeinen silaus saatiin aikaiseksi kittiveitsellä pinta suoraksi vetämällä.

Kun kitti sai kuivua aikansa, mielellään vaikka pari viikkoa, pintamaalikerros tarttui siihen paremmin kuin tuoreeseen kittiin.

7.ikkunan korjaus-2

NYT IKKUNAT olivat valmiita asennettavaksi paikoilleen, mutta päätimme antaa niiden kuivua rauhassa vintillä vielä pakkasten tuloon asti, jotta ne ehtivät vähän paremmin kuivahtaa ja kestäisivät sitten sään rasituksia paremmin.

Oletamme, että kunnostetut ikkunat kestävät nyt hyvinä seuraavat 50 vuotta pienen huoltomaalauksen kera.

Ikkunan kunnostus on palkitsevaa työtä normaalisti kotitoimistossaan tietokoneen ääressä istuvalle arkkitehdille, joka useimmiten tekee vasta pitkällä aikavälillä toteutuvia suunnitelmia. Tässä työssä tulos on nähtävissä saman tien. Kohta se alkaa taas – kevät ja kesä on parasta aikaa ikkunaremontille!

8.ikkunan-korjaus-3
Kuistin ikkuna valmiina maalaukseen. Lattia on suojattu muovilla.
9.punainenpieli
Ikkunakarmien ulkoreunat ja koristelistat maalattiin tummanpunaisiksi.
10.valmisikkuna-1
Syksyllä kunnostetut ikkunat pääsivät paikoilleen ja ulkopuitteita korvanneet suojamuovit saatettiin irroittaa.
11.verhot
Sisäpuoliset puitteet kaipaavat hiemaan paikkamaalausta, mutta ovat muuten loistavassa kunnossa.
12.iso-ikkuna
Etujulkisivu odottelee uutta julkisivulaudoitusta.
Kunnostetun ja kunnostamattoman ikkunan ero on kuin yöllä ja päivällä.
13.lasipurkit
Lasipurkit koristavat kuistia lipaston päällä.
14.kynttilät
Lasituikkujen väri-iloittelua pilvisenkin päivän piristeeksi.
14.pajut
Maaliskuiset pajunkissat kevätauringon lämmössä. Kevät saapuu sittenkin takatalven jälkeen!
15.jääikkuna
Luonnon oma maisemaikkuna, jonka aurinko pian sulattaa.

Kuvat: Tiltu Nurminen

2 vastausta artikkeliin “Koristeikkunoita ja ikkunakoristeita”

  1. John Björkman

    On tuossa aikamoinen urakka ollut mutta kyllä niitä vanhoja ikkunoita vaan kannattaa huoltaa. Toinen tapa on tehdä pari ikkunaa vuodessa, mutta saittepahan omalta kohdaltanne ikkunahuollot jaloista pois pitkäksi aikaa. Puhalletuista ikkunalaseista tulee vielä verrattoman kaunis valo. Hienon väriset vuorilaudat muuten.


    • Tiltu Nurminen

      Kiitos John, kyllä tuo urakka varmasti maksaa itsensä takaisin sekä taloudellisesti että esteettisesti. Huolellisesti huollettuja perinneikkunoita tuskin tarvitsee kunnostaa uudelleen vielä pitkään aikaan. Ehdottomasti kannustan myös kaikkia säilyttämään vanhat ikkunalasit, niissä on persoonallisuutta ja ilmettä ihan eri tavalla kuin sileässä lasissa. Aidot vanhat puitteet tuovat juuri sen ihanan tunnelman julkisivuun sen lisäksi että ne kestävät ja toimivat kiitettävästi vielä ”ikuisuuden”.


Kommentoi