Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Kevätpäivä Koskipirtillä

Auringon helliessä kauniin keltaista Koskipirttiä, Kuuskosken kartanon entistä väentupaa, rakennusperinteen ystävät kokoontuivat Auraan, Aurajoen varrelle, viettämään leppoisaa iltapäivää toukokuisena sunnuntaina.

IMG_7441MISTÄÄN PIENESTÄ tuvasta ei ole kyse, sillä Koskipirtin talo on 37 m pitkä. Tupa oli ennen vanhaan auki aina ohikulkijoille. Sen pitkillä seinänvieruspenkeillä oli lupa levähtää tai vaikka nukahtaakin hetkeksi.

1860-luvulla rakennettu talo oli aikojen kuluessa joutunut jo melko huonoon kuntoon, mutta nykyään siitä huolehtii talon emäntä Marjukka af Heurlin. Talo ja sen pihapiirin vanha meijeri toimivat museona. Meijeristä löytyvät Lauri Jäntin kokoamat esineet ja kalusteet eri vuosikymmeniltä.

Tuvan ensimmäiset tunnelmat saatiin aistia sellon ja pianon sävelten siivittämänä, kun veljekset Matti ja Esa Moilanen esittivät Sibeliuksen, Merikannon ja Melartinin sävelmiä. Moni kuulija varmaan leijaili jo omissa päiväunelmissaan, sillä jotain erityistä oli tuossa väentuvan hirsiseinien akustiikassa ja lempeissä sävelmissä, ainakin yleisön ilmeistä päätellen.

KAIKKI HERKUT eivät olleet vielä tuossa, vaan omista kokemuksistaan vanhoissa taloissa kertoi runoilija Heli Laaksonen, omaan humoristiseen ja eläväiseen tyyliinsä. Sopiviin kohtiin hän luki omia runojaan – samaan aikaan vakavia ja elämän syvällisiä oikkuja oivaltavia ja kuitenkin useimmiten hymyn huulille nostattavia.

Hyvän tunnelman ylläpitäjä ja tilaisuuden ”äiti” oli tietysti arkkitehti Viri Teppo-Pärnä, joka kauniin sanakääntein juonsi tilaisuuden ja kertoili myös alueen historiasta. Rakennusperinteen ystävien yhdistys keräsi tällä tavoin varoja Puolalanmäen talojensa kunnostukselle. Kyseessä on Turun vanhimpiin puutalokokonaisuuksiin kuuluva pihapiiri rakennuksineen.

Hyväntekeväisyyslounaan maukkaiden ruokien ja kahvittelujen lomassa sain uusia tuttavuuksia ja tapasin montaa vanhaa tuttua. Kiinnostus vanhoihin taloihin, joilla on historiansa, yhdistää tuota väkeä ja puheenaiheet eivät lopu koskaan. Jokaisella on aina oma tarinansa kerrottavanaan – joko oman talon korjauksesta tai vanhan talon ostoaikeista.

Koskipirtin talo oli alunperin 26 m pitkä, kunnes sitä laajennettiin vielä 11 metrillä.
Komeat kupariset kattilankannet sopivat varsin hyvin hirsiseinän koristeeksi.
IMG_7415
Keltaisella kuistilla olisi mukava vaikka lueskellä kirjaa tai pelata korttia ystävien kanssa.
Meijeriin rakennettu museotalo kutsuu sisään!
Talonpoikaisesineistön kokoelman on koonnut kanslianeuvos Lauri Jäntti.
Viri Teppo-Pärnä ja Marjukka af Heurlin esittelevät Kuuskosken myllynkiveä. Paikalla sijaitsi myös sahalaitos 1700-1800 -luvulla.
Koskipirtin naapurissa komeilee Kuuskosken kartano.

Kuvat: Tiltu Nurminen

Lisää kuvia Arkkitehtitoimisto Creative Turku –facebook-sivuilla.

Kommentoi