Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Kesäretki Karunaan

Kauniiden vehreiden maalaisteiden päästä löytyy aurinkoinen Karunanlahti, jonka ylittävän Rantolansalmensillan pielessä sijaitsee ystäväni lapsuudenkoti. Tien vieressä sijaitsevan navetan päätyyn Marita Sederholm on kunnostanut miehensä avustuksella tunnelmallisen sisustuspuodin ”Putiikin” (Karunantie 1209).

IMG_1145VIIME VIIKONLOPPUNA kävin moikkaamassa häntä. Olin tutustunut Maritaan työskennellessäni turkulaisessa LPR:n arkkitehtitoimistossa ennen oman yritykseni perustamista. Samoihin aikoihin Marita perusti myös oman sisustussuunnittelutoimistonsa.

En edes tiennyt tarkalleen missä hänen uusi kotinsa sijaitsee, mutta löytyihän se sitten Karunantien varrelta, Sauvon kunnasta. Merenlahden äärelle ajaa Nousiaisista tunnin, Turusta kolme varttia ja Paimiosta vajaa puoli tuntia. Mutta mikä paikka!

Sisustussuunnittelijan ammattitaidolla hän oli järjestänyt myytävät tuotteet kauniisti esille pieniin hyllyihin ja ikkunalaudoille. Tarjolla oli vanhaa ja uutta – äidin kutomia villasukkia, kierrätyspellavaliinoja, puusepän valmistamia jakkaroita ja Terra Viivan keramiikkaa, sekä tietenkin Maritan omatekoisia sisustustuotteita ja koruja.

Pitkään mietitty haave toteutui, kun perhe muutti tänä kesänä Turusta Karunaan. Pieni paikkakunta valittiin vuoden kyläksi viime vuonna. Talvella taajama rauhoittuu talvihorrokseen, mutta kesällä vilkas kylä vilisee mökkiläisiä. Ehkäpä jotkut heistä kesävieraineen löytävät tiensä juuri perjantaina avajaisiaan viettäneeseen Putiikkiin!

AIVAN KARUNANTIEN TOISELLA puolella on Maritan siskon omistama vanha meijeri, johon on asettunut kädentaitojen yhteisö Sauvon kädet. Yhdistyksen omien jäsenten sekä vierailevien taiteilijoiden ja käsityöläisten kauniita maalauksia, kudontatöitä, koruja ja kaikenlaisia taidekäsitöitä oli esillä ja myynnissä hämyisän kivirakennuksen viileän varjoisissa tiloissa. En osannut odottaa näin taidokasta ja laajaa näyttelyä keskellä maaseudun rauhaa.

Yhdistyksen yksi perustajista on entinen kuvaamataidon opettaja Leena Sarparanta, joka kertoili yhdistyksen lähes 30-vuotisesta historiasta. Hänen omia savi- ja puupiirrostöitään löytyi puodin hyllyiltä ja hirrestä tehtyjen tukipilareiden kyljistä. Toinen yhdistyksen jäsen myyntitiskin äärellä, Kirsti Uuttu, taas oli kutonut värikylläisiä kudonta- ja poppanatöitä. Seinillä esitellään mm. vierailevan taiteilijan, Juhani Vikaisen, grafiikkaa sekä kaksossisarusten Emilia ja Seidi Jäärannan taidetta.

En voinut olla ostamatta meijeripuodista kaunista täysvillaista neuletakkia talven varalle. Näillä hellekeleillä sitä ei kylläkään vielä tarvita, mutta sen sijaan olisin voinut pulahtaa viereisen uimarannan veteen. Sisustuspuotien kyljessä seisoo vanha kyläkauppa. Sieltä olisin hakenut jäätelöpuikot ellei Marita olisi jo tarjonnut perheellemme mansikoita ja jäätelöä kalakeiton päälle jälkiruoaksi…

Kuvat: Tiltu Nurminen

Lisää kuvia Arkkitehtitoimisto Creative Turku -fb-sivuilla.

Lue myös: Kultaiset ovenkahvat Artisokka-arkkitehtuuriblogista!

 

Kommentoi