Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Kalligrafian kauneutta

Rakennusperinteen ystävät –yhdistys järjesti helmi-maaliskuussa mitä ihanimman kurssin kalligrafiasta kiinnostuneille jäsenilleen. Samaan aikaan kun kouluissa panostetaan nopeaan kirjoitukseen ja jopa kaunokirjoitusta on suunniteltu poistettavaksi opetusohjelmasta, sai tällä kurssilla keskittyä hitaaseen ja käden taitoja kehittävään kirjailuun.

PITKÄN LINJAN mainospiirtäjä ja tekstaaja, voisi sanoa tekstitaiteilija, Tarja Mäkinen, opasti ensin välineiden käyttöön.

Testasimme nykyaikaisia tussikyniä sekä vanhanaikaisia irtoteriä, joita kastettiin lasipullon tussinesteeseen.

Harjoittelimme aluksi yksinkertaisesti viivan piirtämistä koko tussin kärjellä tasaisesti.

Niinkin yksinkertainen tehtävä oli hauskaa ja rentouttavaa, jopa meditatiivista lämpimän kaakeliuunin lämmössä ja yhtä lämpimässä ja virkistävässä seurassa.

ALOITIMME yksinkertaisista ja helpoista fonteista, mutta päädyimme jo piankin tavoittelemaan haastavampien kirjainten muotoja ja rytmiä.

Kahden intensiivisen illan aikana ehdimme testaamaan useampia kirjaimia antikvasta ”Turun Sanomien –fonttiin”.

Kalligrafia on kuitenkin ihan eri asia kuin tavallinen kirjoitus, koska tähän tarvitaan henki ja sielu mukaan.

Kirjoituksen kauneus tulee paits hyvän tekniikan myös rentouden ja vapautuneisuuden myötä.

4. opastaulu

RAKENNUSPERINTEEN YSTÄVÄT järjestävät kurssien lisäksi myös joulumyyjäisiä, kevätlounaita ja kesäekskursioita kiinnostaviin kohteisiin.

Yksi parhaista yhdistyksen toimeliaisuuden osoituksista on Tuuma-lehti, jossa esitellään vanhojen talojen korjauksiin neuvoja ja vinkkejä sekä asiantuntijoiden että tavallisten kunnostajien näkökulmasta.

Julkaisusta huokuu arvostus kestäviä, kauniita ja terveellisiä rakennuksia kohtaan. Kauniin ympäristön ja pihapiirin kunnostukseen ja ylläpitoon löytyy myös ohjeita.

5. kyltti

VIIME KESÄNÄ osallistuin yhdistyksen korjausrakentamisen neuvontapäivään Turun Puolalanpuistossa Taidemuseon lähellä ja sain hyviä ohjeita ikkunoiden kunnostukseen, vaikka luulin jo rakennusalan yrittäjänä tietäväni riittävästi aiheesta.

Ammattirestauroijat neuvoivat kaikkia halukkaita eri aihepiireistä punamullankeitosta rappauksen korjaukseen.

Samalla löytyi asiantuntevaa juttuseuraa, jonka kanssa eri korjaustapoja oli mahdollista pohtia ja vertailla.

6. jäsen

YHDISTYS tekee arvokasta neuvontatyötä, joka toivottavasti tavoittaa korjausrakentajat ja vanhojen talojen ystävät sekä paikan päällä toimitiloissaan Puolalanpuistossa, nettisivuillaan että facebookissa.

Kokemukseni perusteella voin suositella jäseneksi liittymistä – jäsenmaksun hinnan saa takaisin moninkertaisesti osallistumalla tapahtumiin ja lukemalla mainioita julkaisuja,
joista monet ovat myös kauniilla kalligrafialla otsikoituja.

Parhain anti saattaa olla muiden vanhoista taloista hullaantuneiden ihmisten tapaaminen. Meitä yhdistävät samat arvot ja kiinnostuksen kohteet. On hauska huomata, että joku muukin on hurahtanut ikkunankunnostukseen tai maalinkeittoon. Saati sitten saviolkitalojen rakentamiseen!

7.uuni
Tästä mallia isoihin kirjaimiin!
Harjoituksia a:sta ö:hön.
9.kotiläksy-2
Onnittelukortteihin saa henkilökohtaisemman huomionosoituksen tekstaamalla ne käsin.
Kurssin lopussa testailtiin jo huimempia koukeroita.
Uudet kalligrafiataidot pääsivät heti käyttöön uuden ARTISOKKA -arkkitehtuuriblogini otsikkoon.
Kevät tulee aikaisin ja piirtelee huolettomia viivojaan vapaalla kädellä jään pintaan. Tuosta saisi inspiraatiota myös kalligrafiakynän liikkeeseen.
Auringonottoa maaliskuussa.

Katso myös uusi arkkitehtuuriblogini ARTISOKKA, joka alkoi tällä viikolla!

Kuvat: Tiltu Nurminen

3 vastausta artikkeliin “Kalligrafian kauneutta”

 1. Inka

  Ihana kirjoitus Tiltu! Niin hyvin sen sanoit, että kalligrafiassa tarvitaan henki ja sielu mukaan. Todella kannatettavaa vaalia näitä hienoja perinteitä, olisi kiva mennä itsekin tällaiselle kurssille.


  • Tiltu Nurminen

   Kiitos Inka, näitä kursseja järjestetään varmaan jatkossakin lisää. Syksyllä oli muuten tulossa himmelin valmistuksen kurssi – sinne taisin jo ennakkoilmoittautua mukaan.


 2. Marika Koskimäki-Ketelä

  Aivan loistavaa kuulla tästä hienosta kurssista! Kirjoitustaito alkaa pian katoamaan täältä Suomestakin! Suomen Kalligrafiayhdistys on alkanut ajamaan kädentaidon ja kirjoittamisen asiaa. http://www.kalligrafia.org osoitteesta lisää kivoja kalligrafiakuvia


Kommentoi