Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Kahvilla Kotiseutumuseossa

Kivenheiton päässä kodistani, Kirkkotien varrella, sijaitsee Nousiaisten kotiseutumuseo. Talkoohengen voimin toimiva museo sai alkunsa 70-luvulla, kun oli kiire pelastaa lahoava tuulimylly Taka-Paijulasta. Seuraavana paikalle saatiin Pokkalan torppa ja myöhemmin vuosien kuluessa yhteensä 17 erilaista rakennusta savusaunaa, aittaa, riiheä, makasiinia ja sepänpajaa myöten. 

KÄYDESSÄNI MUSEOLLA Kotiseutuyhdistyksen kunniapuheenjohtaja Pirkko Heikkilä päivysti paikalla Vesa-Matti Euran kanssa ja kertoili innostuneesti ja asiantuntevasti eri esineiden historiasta kahvitarjoilun ohessa.

Alusta lähtien toiminnassa mukana ollut rouva on keräillyt esineistöä Maakuntamuseon kanssa neuvotellen ja ohjeita kuunnellen. Historiallisista esineistä ei Nousiaisissa ole ollut puutetta, onhan alue ollut asuttua jo tuhansia vuosia sitten.

YKSI KIINNOSTAVIMMISTA Nousiaisista löydetyistä esineistä on rautakautinen kultainen lohikäärme-kaulakoru, joka löytyi erään sotamiehen pellolta Koljolan kylästä vuonna 1770. Koru päätyi Tukholmaan, historialliseen museoon.

Paljon erilaisia koruja on löytynyt myös Nummenmäestä, vanhainkodin vierestä, jossa ihmisiä oli aikoinaan haudattu kolmeen kerrokseen koruineen päivineen.

SANTAMALAN ASUINALUEELTA taas löytyi 2000-luvun puolella kivikautinen asuinpaikka, jossa esille tulivat nuotiopaikka ja pyöreä jauhinkivi. Löydön kohdalla olevat kaksi tonttia ovat edelleen myymättä. Kenties sieltä löytyy lisää arkeologisia löytöjä.

FATIJOEN RANNALTA, hiekkaisesta maaperästä on löytynyt mm. 3500 vuotta vanha reikäkivi, joka oli mahdollisesti verkonpaino aikana, jolloin merenranta ulottui Nousiaisiin asti. Samalta tontilta löytyi myös ikivanhoja ruukunpalasia. Jyrkän kallioseinämän vieressä on ollut aikoinaan hyvä ja suojainen paikka asua ja kalastella.

LISÄÄ HISTORIAN TARINOITA kannattaa käydä itse kuulostelemassa paikan päällä. Museo on auki kesäsunnuntaisin klo 12-15 ja sillä on yksi yhteinen piirre Lontoon British Museumin kanssa, sisäänpääsy on ilmainen.

Ensi sunnuntaina vietetään valtakunnallista museopäivää, jolloin Kotiseutumuseokin on auki viimeistä kertaa tänä kesänä. Silloin on hyvä hetki astua ajassa taaksepäin aittaan, riiheen ja torppaan, joissa aika on pysähtynyt.

Sali-kamarin käsinmaalatun tapetin malli saatiin Laihosten Linnanmäentalosta.
Sali-kamarin käsinmaalatun tapetin malli saatiin Laihosten Linnamäentalosta.
Heikki Jaakkola muurasi kaakeliuunin paikalleen.
Heikki Jaakkola muurasi kaakeliuunin paikalleen.
Koululaisen tarvikkeet ennen vanhaan: vihko, kumi ja penaali. Kynän sai liidusta.
Eri ikäisiä rakennuksia on sisustettu aikaan sopivilla kalusteilla.
Pokkalan torppa 1700-luvulta on siirretty alkuperäiseltä paikaltaan Nousiaisten Alakylästä vuonna 1981.
Monissa museon rakennuksissa on pärekatto, joka pitää uusia noin kymmenen vuoden välein. Tässä tapauksessa myös päreseinä.
Museolla alkaa olla sopiva määrä rakennuksia kuvaamaan entisajan maatilan asumista.
1700-luvun torpassa on matalat ovet, korkeutta on vain kainaloon asti. Sisällä huonekorkeus on noin 170 cm kattoparrujen alareunaan asti mitattuna. Tämä museokäynti voi vaatia hieman nöyryyttä.
Himmeli pyörii katossa hiljalleen.
Lukulaseja tarvittiin ennenkin.
Näyttelyaitta on nostettu paikalle kokonaisena Santamalan kylästä.
Neulaa vaille valmis hevosenkenkäsolki, jollaisia miehet ja naiset käyttivät rautakaudella.
Tuulimylly 1700-luvulta on tuotu Nousiaisten Taka-Paijulasta.
Museoalueelta löytyi muutama mustikkakin.

Kuvat: Tiltu Nurminen

Lisää kuvia Arkkitehtitoimisto Creative Turku -facebooksivuilla.

Lue myös Artisokka-arkkitehtuuriblogin kirjoitus Satuhahmojen uudet vaatteet Räätälintalossa!

Kommentoi