Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Isänpäivälahjaksi toivotaan lisää lunta!

Ensilumi tuli kuin tulikin tällä viikolla ja valaisi synkän marraskuun valollaan. Siitä huolimatta tai siitä innostuneena halusin heti ripustaa muutaman kynttilälyhdyn omenapuun oksille. Isänpäivän kunniaksi taloon ostettiin myös sisälle uusia valotähtiä ja valokransseja ikkunoihin. Ihan vielä ei malta asettaa koristeeksi varsinaisia jouluvaloja – niitä pitää säästellä joulukuuhun, ettei joulun tunnelma olisi loppuun kulutettu jo ennen jouluaattoa.

VIIME VUONNA ulkovaloille keksittiin uusi paikka ulko-ovea reunustamaan. Valot valaisivat hyvin muuten niin pimeät rappuset, mutta näyttivät kaukaa mielestäni ihan sisäänkäynniltä suoraan joulupukin pajaan. Lasten mielestä ne olivat kuitenkin huippuhienot, joten ehkä niihin päädytään tänäkin vuonna.

Asuinkerroksen sähkötyöt ovat vielä osittain kesken, joten asustelemme jatkojohtojen varassa, jalkalamppujen ja pöytälamppujen loisteessa. Siksi viileällä kuistillakaan ei ole pistorasioita. Toisaalta siellä tulee sytyteltyä kynttilöitä lasilyhtyjen sisään lähes päivittäin. Sitä lämmintä ja lempeää tunnelmaa ei mikään voita.

Purimme sisäremontin yhteydessä pois kaikki vanhat sähköjohdot asuinkerroksesta. Tarkoitus on uusia ne käyttäen vanhan tyylisiä pistorasioita ja kierrettyjä kangaspäällysteisiä sähköjohtoja. Ehkäpä talven aikana saamme palkattua sähkömiehen ja asennettua uudet kattovalaisimet joka huoneeseen.

VANHAN TALON remontti etenee vaihtelevassa rytmissä. Välillä keräillään varoja kunnostukseen, välillä voimia. Talvisin olemme viime vuosina pitäneet taukoa korjaustyöstä ja kesällä taas ottaneet spurtteja, jolloin tapahtuu paljon kerralla. Pimeänä vuodenaikana on aikaa harrastaa rauhassa avantouintia, joogaa, savitöitä ja uimahallissa käyntejä. Säästetään valoisalle ajalle puutarhatyöt ja julkisivumaalaukset.

Tämän vuoden projekti, eli ulkoikkunoiden kunnostus, valmistui juuri ennen ensilumia. Viimeisetkin kulmaraudat on kiinnitetty ja maalikerrokset kuivuneet rauhassa vintin kunnostuspisteessä. Nyt on aika kiinnittää paikoilleen uudelleenkitatut, -lasitetut ja –maalatut ikkunanpuitteet. Silloin kuistin lautasuojaukset poistetaan ja kuistinikkunoista näkee taas ulos – lumihiutaleita ja valoa.

Kuvat: Tiltu Nurminen

 

Yksi vastaus artikkeliin “Isänpäivälahjaksi toivotaan lisää lunta!”

  1. kaisa

    Mamilla ja papalla oli aikoinaan tapana, että joulupäivän aamuna laitetaan 2oikeaa kynttilää palamaan jokaiselle kuistin ikkunalle. Tapa oli heillä jo ennen minua


Kommentoi