Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Ikkunanpuitteiden uusi elämä

Vanhat ikkunat saivat uuden elämän akvarellimaalausten kehyksinä. Joskus hamassa tulevaisuudessa niistä voi tehdä vaikka huvimajan ja kasvihuoneen ikkunoita. Mitä vanhempi ikkuna, sitä laadukkaampi puu löytyy maalin alta. Missään tapauksessa vanhoja kuluneita tai harmaantuneita ikkunoita ei pidä hävittää!

Viime kesän ikkunankorjauksen yhteydessä tuli tarve hankkia vanhaa lasia muutamien rikki menneiden lasien tilalle. Vanha lasi, joka heijastaa auringonvalon seinälle upeana aaltoilevana varjona, on paitsi kaunista myös ohuempaa kuin nykylasi.

Talomme ikkunoissa käytetty lasi on noin 2,5 mm paksua, kuistin ikkunoiden lasi jopa 1,5 millistä. Uusi neljän millin lasi ei jättäisi lasitusurassa enää riittävästi tilaa lasituslangoille ja kitille, kun koko uran syvyys on vain 8 millimetriä.

Päädyin siis ostamaan vanhoja ikkunoita kierrätyskaupasta. Niistä otettiin kitit pois ja lasit talteen, mutta kehykset jäivät nyt ylimääräisiksi.

Samaan aikaan kehkeytyi ajatus akvarellinäyttelyn pitämisestä Nousiaisten kirjaston Galleriassa. Olin varannut näyttelyajan vuoden päähän ja oli hyvää aikaa sekä maalata kuvia, että miettiä kehystyksiä. Luonnollinen idea akvarellien kehystämiseen syntyi tässä yhteydessä.

Maalaan usein samasta aiheesta monta kuvaa, joten kolmiaukkoinen ikkunankehys sopi hyvin triptyykin raameiksi. Pienempiin kaksilasisiin ikkunoihin tein kahden kuvan kokonaisuuksia. Isompiin yksiaukkoisiin kehyksiin pääsivät suuremmat maalaustyöt.

Kehysten kunnostus alkoi samoin kuin oman talon ikkunaremontti. Vanhat kitit ja maalit skrapattiin pois, lasit otettiin talteen ja kevyen hionnan jälkeen maalasin puitteet. Lasiliikkeestä tilasin uudet lasit vanhoihin kehyksiin.

Maalin sekoitin itse Tamminaulasta ostamistani jauhemaisista väripigmenteistä. Minua kiinnosti millaisia maalipintoja niistä saa aikaiseksi. Ensin sekoitin niitä pelkästään pellavaöljyvernissaan, mutta lopputulos oli liian läpikuultava tähän tarkoitukseen. Lisäsin joukkoon hieman valkoista pellavaöljymaalia jolloin pinnasta tuli tasaisempi ja peittävämpi.

Värit kuten luonnon terra, ultramariinin sininen, poltettu umbra ja oksidimusta hehkuivat nyt vanhojen ikkunanpuitteiden pinnalla. Uudet maalit saivat ne loistamaan ja kasvamaan uuteen kukoistukseen taidekehyksen roolissa.

Myös paspatuurit ja taustapahvit leikkasin itse kehystysliikkeestä ostamistani materiaaleista 45 asteen kulmassa leikkaavan pasparuurileikkurin avulla.

Akvarelleista löytyi samoja sävyjä kuin kehyksistä, jolloin sekä kehys että maalaus korostivat toistensa väripintoja. Akvarellitöihin tuli myös linkki perinteisen puusepäntaidon laatuun ja eri ikäisten ikkunoiden historiaan kehysten muotokielen ja jopa 1800-luvun helojen myötä.

Näyttelyn avajaiset olivat tänä viikonloppuna lauantaisten Henrikin markkinoiden yhteydessä. Tervetuloa tutustumaan ”Eräänä kauniina päivänä” -akvarellinäyttelyyni Nousiaisten kirjastoon 29.9.2014 asti!

Lue myös Artisokka-arkkitehtuuriblogin artikkeli Akvarellinäyttely: ”Eräänä kauniina päivänä”!

Lisää kuvia Arkkitehtitoimisto Creative Turku -facebook-sivuilla!

Kuvat: Tiltu Nurminen

Kommentoi