Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Ikkunankorjauksen ABC

Nyt juuri on mitä parhain aika käydä läpi vanhoja ikkunoita ja kunnostaa niitä entistä ehommaksi. Ikkunoiden korjaus on oikeastaan melko simppeliä puuhaa, kunhan sitä tekee rauhallisesti hosumatta ja liikaa ahnehtimatta. Silloin lasit pysyvät ehjänä – samoin ikkunankorjaajan ranteet, kyynärpäät ja olkapäät.

Raaputukset ja maalaukset voi tehdä vaikka meditointityylillä, olla läsnä, tehdä yhtä asiaa kerrallaan rentouttaen mielensä – on aikaa ajatella ja saada satunnaisia oivalluksia.

Kun meditointi käy yksitoikkoiseksi voi olla mukava kuunnella musiikkia tai äänikirjoja.

Itse innostuin kuuntelemaan kiinnostavia esityksiä, TED-talkeja, samalla kun kittasin laseja paikalleen. Ainoa ongelma oli vain tabletin pyyhkäisy kittisillä sormilla…

Tietenkin handsfreen avulla puhelimella puhua pälpättäen tuttujen kanssa maalaus sujuu siinä ihan itsestään samalla. Tämä siis vinkkinä himokorjaajille, jotka haalivat ikkunankorjausta enemmänkin kuin vain yhdelle viikonlopulle.

No niin, itse asiaan sitten:

1. Irrota ulkoikkunapuitteet paikoiltaan ja suojaa ikkuna joko muovilla tai pressulla. Sisäpuolen ikkunat suojaavat kyllä muuten sisätiloja, mutta viistosateella pisarat tuppaavat valumaan ikkunalaudan päältä sisäpuolelle, jos ulkopintaa ei ole suojattu muovilla.

2. Hyvä työpöytä on mainio keksintö. Sen voi pystyttää vaikka ulos, jos ilmat sallivat. Auringonpaisteessa ja tuulenvireessä on mukava irroitella vanhoja kittejä ikkunoista.

3. Myös ruostuneet kulmaraudat kannattaa irrottaa ja vaihtaa uusiin, mutta vanhanmallisiin. Riittävän hyväkuntoiset kulmaraudat voi vain harjata teräsharjalla.

4. Kaikkein irtonaisimmat osat lähtevät puukolla, tahmeampia kohtia voi lämmittää vähän lämpöpuhaltimella, kunnes kittiä voi leikata puukolla kuin voita vaan.

5. Lasia on kuitenkin hyvä suojata pellinpalalla, ettei se halkea kuumuudesta. Kaiverra vielä puukolla viimeisetkin vanhan kitin palaset pois lasitusurista, jotta uusi kitti pääsee paikalleen saumattomasti ja lasikin asettuu kohdalleen myöhemmin helpommin tasaiseen uraan.

6. Kun kitit on saatu pois on aika irrottaa vanhat lasituslanganpätkät pihdeillä. Merkitse ensin joka lasille oma koodinsa, jonka avulla lasit löytävät lopulta takaisin oikeaan puitteeseen. Merkitse myös oikea puite vaikka taltalla nakutellen yläpuolen ulkoreunaan, koska muuten pelkällä kynällä tehty merkintä peittyy maalatessa.

7. Sen jälkeen ikkunalasia voi kokeilla irroittaa varovasti altapäin nostellen. Väkisin sitä ei kannata yrittää saada irti, koska ohut vanhanajan antiikkilasi katkeaa helposti. Jos saat lasin ehjänä irti, voit onnitella itseäsi, vanha kaunis lasi on säästynyt ja sinä säästyt uuden korvaavan varalasin leikkaukselta.

8. Kuumapuhaltimen avulla voit lämmittää vanhan maalin pehmeäksi ja raapia sen sitten pois skrapalla. Muista teroittaa skrapaa riittävän usein. Lopuksi kevyt hionta hiekkapaperilla tasoittaa pinnan epätasaisuudet.

9. Jos jokin osa puitteesta on lahonnut, se on useimmiten alaosa. Sitä ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa välttämättä kokonaan, vaan voit paikata sen vain huonokuntoisesta kohdasta.

10. Uuden osan voi askarrella sahan ja taltan avulla oikean muotoiseksi.

11. Uusi osa ei herätä huomiota enää myöhemmin, kun puite on maalattu. Mahdolliset raot voi paikata kitillä.

12. Tässä välissä voit puhdistaa irtonaiset lasit. Reunat, joissa on on vähän vanhaa maalia ja kittiä jäljellä saa hyvin raaputettua puhtaaksi partakoneenterä-tyyppisellä työkalulla. Hitaasti ja kevyesti terää työntämällä lasi puhdistuu helposti. Pidä lasinreuna tasaisen alustan päällä, ettei lasi rikkoonnu tässä vaiheessa.

13. Pese lasit lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Tasaisella alustalla vaakasuorassa asennossa voit pestä lasit pehmeällä sienellä tai rätillä. Kuivaus tapahtuu vaikkapa ikkunanpesulastalla tai auringossa kuivatellen työpöydän reunalla.

14. Puhtaat lasit voit asetella tukevaan laatikkoon pystyasennossa, niin ne eivät painollaan riko toisiaan. Laita laatikon pohjalle ja lasien väliin sanomalehden sivuja pehmikkeeksi.

15. Nyt ikkunanpuite on valmis maalausta varten. Tee maalausalusta vaikka pukkien ja muutaman pitkän lankun varaan. Tietysti pöytätaso on paras ja tukevin alusta. Sellaisen voi rakentaa vaikka pukeista ja ovilevyistä.

16. Maalaa puitteet ohuesti pellavaöljymaalilla. Voit ohentaa maalia hieman puutärpätillä, mutta se ei ole välttämätöntä. Tällä kertaa käytin ruotsalaista Gysinge-maalia, mutta yhtä hyvin olisin voinut valita vaikkapa Uulan perinteisen pellavaöljymaalin.

17. Ikkunanpuite kannattaa olla hieman irti pöytätasosta muutaman riman tai kapulan avulla, että maali ei takerruta ikkunaa kiinni tasoon.

18. Kesällä maali kuivuu jopa vuorokaudessa, syksyn kosteudessa huomattavasti hitaammin. Kun yksi kerros on kuivunut, voit kääntää puitteen toisinpäin ja maalata toisen puolen. Itse olen maalannut puitteen yhteensä kaksi ja puoli kertaa jättäen kitattavan ja lasitettavan puolen viimeisen kerran maalattavaksi lasituksen jälkeen.

19. Kun maalikerrokset ovat kuivuneet pääsee muovailemaan kitillä. Tämähän on niin kuin lasten muovailuvahaa tai savea. Kitistä tehdään ohuita makkaroita, joita painellaan kittiuraan. Sormi on hyvä työkalu, kun pohjakitti pitää saada tiiviisti paikalleen. Itse teen siitä kolmionmuotoisen profiilin, joka täyttää uran tiiviisti. Sekoita kittiin hieman valkopippurijauhetta, joka hillitsee tehokkaasti lintujen nokkimishaluja.

20. Aseta oikea lasi oikeaan paikkaan puitteessa. Paina lasi varovasti ja tasaisesti reunoilta painellen niin että uppoaa kittiin. Kitti saa pursuilla tässä kohti vapaasti.

21. Sitten on aika kiinnittää lasi paikalleen lasituslangoilla. Langasta taitetaan yksi pieni osa 90-asteen kulmaan ja sitten vasaralla nakutellaan puitteen reunaan kiinni. Vasaran alla voi pitää esimerkiksi paperinpalaa, ettei tule tehtyä samalla naarmuja lasiin.

22. Kun lasituslangat ovat paikoillaan, voit kääntää ikkunan ylösalaisin ja putsata ylitse pursunneet kitit pois. Sitten käännä puite takaisin alkuasentoon. Nyt voit lisätä loput kitit lasin päälle. Tasoita ne kolmioprofiilimuotoisesti ensin käsin ja lopuksi kittiveitsellä siloitellen. Siivoa ylimääräiset kittijämät pois etteivät ne jää kuivumaan turhaan puitteen pintaan. Lasin päälle kovettuneet kittitahrat saa myöhemminkin pois vaikka asetonilla.

23. Kun kitti on kuivunut vähintään viikon tai mielellään useammankin viikon, voit maalata viimeisen kerroksen. Kitti ei saa silloin olla niin märkää, että sormenjälki jäisi näkyviin kevyesti sitä painaessa, muutoin maali ei tartu siihen. Maalaa noin yksi millimetri kitin reunan yli. Tämän voi mieluiten tehdä ihan vapaalla kädellä, siihen ei teippauksia tai viivottimia tarvitse. Ainoastaan hyvä pensseli on tarpeen, pyöreällä ja sopivan pienellä siveltimellä vinosti vetäen maali asettuu kauniisti kitin päälle.

24. Onnittelut, nyt ikkuna on valmis ja korjattu ja kestää seuraavat vuosikymmenet pienellä huoltomaalauksella. Jos vaikuttaa siltä, että linnut ovat kiinnostuneita tuoreesta kitistä, voit suojata valmiin ikkunankin vielä muovilla ulkopuolelta. Ainakaan omassa talossa seuraavan kevään linnut eivät käyneet enää käsiksi kittiin.

”Ikkunafestareilla” talkooapuna Auli Nieminen Nokialta.

Jos tuntuu siltä, että haluaisit harjoitella tätä kaikkea ensin jonkun opastuksella, olet tervetullut talkoohengessä auttamaan oman taloni ikkunankorjauksessa. Vastineeksi saat opastusta korjauksen eri vaiheista kädestä pitäen. Otan vastaan ”oppipoikia ja –tyttöjä” heinä-elokuun ajan, kunhan vain ilmoitat tulostasi hyvissä ajoin etukäteen. Yhteystiedot löydät tästä.

Tällä tavoin saat korjattua vanhan talon ikkunat perinteisillä menetelmillä jokamiehen tyylillä. Museokohteiden remontoinnissa kannattaa kuitenkin olla yhteydessä ammattirestauroijiin.

Kauniita ikkunankorjaussäitä!

t. Tiltu

PS.

Hyvä opaskirja ikkunankorjaukseen on Juulia Mikkolan ja Netta Böökin kirjoittama Ikkunakirja – perinteisen puuikkunan kunnostaminen sekä Rakennusperinteen ystävien pieni ikkunankorjausvihkonen, joka löytyy Ikkunankohentajan pikkupakista.

Lue myös keväinen blogikirjoitukseni Koristeikkunoita ja ikkunakoristeita!

Lue myös Turistina Turussa Artisokka-arkkitehtuuriblogistani!

Lisää kuvia ikkunankorjauksesta Creative Turku –fb-sivuilla!

Kuvat: Tiltu Nurminen

 

 

 

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Ikkunankorjauksen ABC”

  1. Ahti Leinvuo

    Tämä oli paras ohje mitä netistä olen löytänyt! Itselläni on loppusuoralla yli 100 vuotta vanhojen ikkunoiden kunnostus. Jokaisessa ikkunassa on joko 12 tai 16 ruutua. Ikkunoita on kaikkiaan 24 kpl, joten kitin ja maalin poistoa on riittänyt. Oma kokemukseni on , että kitin irroitukseen sopivin laite on infrapunakuumennin eli ns. Kittilamppu. Valmistin sen itse ostamalla 400 W infrapunalampun ja tein heijastimen ja muun ympäröivän mekaniikan itse. Ostaen laite maksaa muistaakseni yli 1000 €! Yhtään lasia ei mennyt rikki. Kittisaumaa kertyi yli 100 m.
    Toinen kommenttini liittyy kittisauman maalaamiseen. Maalaus kannattaa suorittaa ennenkuin kitin ohut lasia vasten oleva reuna kuivuu liiaksi. Reuna tahtoo nousta paikka paikoin ylös erityisesti jos lasi ei ole ehdottoman puhdas. Jos kitti kuitenkin on kuivunut liiaksi niin reunasta voi leikata kapean kaistaleen pois jolloin myös maalin saa kauniimmin kapeana juovana lasille.
    Edellä kuvattu kunnostus on ollut harrastelijalle melko kova juttu, mutta varsin opettavainen. Lopputuloksessa on siitä huolimatta monia parantamisen paikkoja.


Kommentoi