Uudella & vanhalla

BLOGIT | Uudella & vanhalla

Piristystä keittiön välitilaan edullisesti

En ole oikeastaan koskaan erityisemmin pitänyt siitä, että kylpyhuonetyylisiä laattoja laitetaan keittiön välitilaan. Niitä on toki käytetty ja käytetään edelleen paljon, mutta ne eivät vaan koskaan ole olleet oikein omaa tyyliäni. Nykyisin on onneksi olemassa monia muitakin vaihtoehtoja välitilaan. On ihan vaan maalia tai tapettia, on seinätarroja, lasia, kiveä, modernimpia laattoja ja vaikka mitä.

Meiltä kotoa löytyy juurikin nuo kylpyhuonetyyliset, tylsät harmaat laatat. Asuntomme on lisäksi vuokra-asunto ja vielä uusi sellainen. Ei siis puhettakaan, että noista laatoista pääsisi eroon. Näin ajattelin pitkään, kunnes sain jonkinnäköisen ahaa-elämyksen: miksei laattojen päälle keksisi jotain ratkaisua? Piilottaisi vaan laatat jonkin taakse, jonka voisi sitten pois muuttaessa ottaa pois.

Innostuin jo ajatuksesta, kunnes tajusin, että eihän siihen niin vaan mitään laiteta. Keskellä välitilaa on pistorasioita ja ylhäällä johtokuiluja. Ja entäs kustannukset? Turha sijoittaa suurta summaa vuokra-asuntoon. En kuitenkaan luovuttanut ideani kanssa, vaan aloin tutkia asiaa. Olin aikaisemmin lukenut dc fix -muovista, joten päädyin katselemaan niitä. Ongelmana oli kuitenkin, ettei muovia tietenkään kaakelin päälle voi vetää. Jotain tarvittaisiin kuitenkin vielä väliin. Löysin oikein varsinaista välitilalevyä, mutta en riittävän isona palana, joten tilaan olisi tullut saumakohtia, enkä oikein tiennyt, miten ne käyttäytyisivät muovin kanssa. Toinen vaihtoehto oli vanerilevy. Sen käytännöllisyys välitilassa vaan mietitytti.

Päädyin lopulta siihen, että vanerista tulisi kuitenkin siistimpi lopputulos. Dc fix -muoveista ihastuin eniten liitutaulumuoviin. Jäljellä oli vaan yksi ongelma: oma kärsivällisyyteni ei tuohon pikkutarkkaan työhön riittäisi! Ongelma ratkesi onneksi nopeasti, sillä poikaystäväni lupasi hoitaa asian. Ei muuta kun tuumasta toimeen!

Hankimme vanerilevyä ja dc fixin sijasta päädyimme lopulta liitutaulumaaliin. Puuseppä-äidin pienellä avustuksella saimme palat sahattua oikean kokoisiksi ja muotoisiksi. Pientä hiomista tosin tarvittiin vielä paikan päällä kotona, mutta jo parissa päivässä levy oli valmiina paikallaan. Levy asetettiin siis kaakeleiden eteen, niitä vahingoittamatta. Kiinnitykseen käytettiin kaksipuolista teippiä, mutta sitäkään ei oikeastaan tarvittu, koska levy hiottiin täysin oikean kokoiseksi. Hintaa muutokselle kertyi yhteensä 45 euroa. Ainakin omasta mielestäni muutos oli todellakin tuon hinnan arvoinen! Hyvästi tylsät laatat, tervetuloa persoonallinen, hauska, tyyliin sopiva välitila!

Kuvat: Roosa Hannula.

Keittiö ennen muutosta.
Keittiö ennen muutosta.

10994692_10205290681481714_398908288_n

10994740_10205290681161706_16615444_n

11005804_10205290680681694_2119878521_n

IMG_8601

IMG_8607

IMG_8618

Valmis!

 

10 vastausta artikkeliin “Piristystä keittiön välitilaan edullisesti”

 1. Kaarina Sotka

  Hieno ratkaisu – meilläkin laitettiin välitilaan ihan tavallista välitilalaminaattia. En kaipaa lainkaan kaakeleita ja isäntä sai tarpeeksi laatoittamista keittiön ja eteisen lattian ja märkätilojen lattojen laitossa rakentamisen aikana.


  • Roosa Hannula

   Kiitos! Olen ollut kyllä tyytyväinen ratkaisuun. Laminaatti on myös kiva idea! Ihan varmasti märkätiloissa on jo tarpeeksi laatoittamista. Onneksi välitilaan on nykyään tarjolla paljon muitakin vaihtoehtoja!


 2. Heli Kinnunen

  Näyttää hyvältä! Pinnan puhtaanapito ja sen reaktio kosteuteen jäi arveluttamaan. Millaisia kokemuksia sinulla/teillä on asiasta? Joka tapauksessa ratkaisu on erilainen ja piristävä!


  • Roosa Hannula

   Kiitos! Se meitäkin kieltämättä arvelutti. Kosteuden keston sanoisin olleen hyvä ainakin tähän mennessä. Liedellä kokkaillessa rasvatahroja toki lentää pinnalle, mutta nekin ovat kyllä lähteneet pois ihan kostealla liinalla. Liitutaulumaalin ohjeessa lukee lisäksi, että noin kuukauden kuluttua maalaamisesta, pinnan voi pyyhkiä myös miedolla puhdistusaineella. Olemme kyllä miettineet, että voisimme hommata esimerkiksi jonkin pleksin palan, jota voisi pitää lieden takana kokkaillessa ja muuten piilossa. Näin ainakin vältyttäisiin pinnan kovemmalta kulutukselta. Hyvä ratkaisu ollut siis ainakin tähän mennessä. 🙂


 3. Mika P

  Ainoa ongelma että lieden taakse ei saa sijoittaa palavaa materiaalia. Jos tässä kävisi niin että liesi jäisi vahingossa päälle ja sytyttäisi levyn palamaan, tulisi kaikki kustannukset asukkaan maksettavaksi.


 4. Kauko

  Muisto ihanasta lomamatkasta.
  Lomamatkalla otetusta merimaisema-valokuvasta rajattiin kuva sopivaan mittasuhteeseen ja mainostoimisto tulosti kuvan kankaalle oikean kokoisena (n. 3,5 m leveä). Kangas kiinnitettiin välitilan senään ja lasi siihen eteen.


 5. Tabi

  DC-fixin voi vallan mainiosti vetää laatan päälle. Miksi ei voisi?
  Pysyy hyvin ja kestää puhtaaksi pyyhkimistä. Tarvittaessa lähtee pois jälkiä jättämättä. Kokeiltu on.
  Näpräämistä siinä toki on, kun leikkaa jokaista laattaa varten sopivan kokoisen palan.


Kommentoi