Uudella & vanhalla

BLOGIT | Uudella & vanhalla

Pala parasta Turkua

Vietettyämme ensimmäisen yön uudessa kodissamme, heräsimme ikkunoista sisään tulvivaan valoon. Nousimme ylös, avasimme ensitöiksemme parvekkeen oven, ja tepastelimme sinne paljain jaloin. Lämmittelimme aamuauringossa. Katselimme ympärillemme. Kun nälkä kurni vatsan pohjassa ja jääkaappi ammotti tyhjyyttään, lähdimme lähikauppaan hakemaan tuoreita aamiaistarvikkeita. Ovesta ulos astuttuamme käännyimme uuden kotitalomme kulmalta kohti kauppaa. Edessä siintävään maisemaan mahtui niin puutaloidylliä, Aurajokea kuin pilvettömältä taivaalta kirkkaana loistava aurinkokin. Oli kevään ensimmäisiä lämpimän aurinkoisia päiviä. Virkistävän aamukävelyn ja kaupassa käynnin jälkeen palasimme kotiin, napsautimme kahvinkeittimen päälle ja aloimme valmistaa aamiaista, jonka nautimme parvekkeella lehteä lukien.

11753898_10206384296381403_1941487581_n

Tuon aamun fiilikset jäivät erityisesti mieleeni, sillä ne palauttivat mieleeni muistoja aurinkoisilta lomamatkoilta. Ulkomailla lomaillessani, aamuni alkavat yleensä juuri tuolla tavalla. Aurinko, kauniit maisemat ja kiireetön tunnelma antavat tilaa ajatuksille ja aikaa pysähtyä ja keskittyä juuri meneillään olevaan hetkeen. Monesti noina hetkinä huomaankin, etten ole nauttinut vastaavista hetkistä aikoihin. Arjen kiireet vetävät mukanaan niin, ettei meinaa pysyä mukana edes fyysisesti, ajatuksista puhumattakaan. Ja vaikka arjessakin tulee koettua unohtumattomia hetkiä, joita ei ehkä milloinkaan koe uudestaan, tulee sitä helposti ymmärtäneensä ne tilanteet vasta jälkikäteen, kun on siinä hetkessä ollut ainakin olevinaan niin monta muuta asiaa mielessä. Usein vasta kytkettyään lomavaihteen päälle, pystyy rentoutumaan ja nauttimaan juuri meneillään olevasta hetkestä, ajattelematta mennyttä tai tulevaa, ymmärtämään, ettei niitä hetkiä saa ehkä milloinkaan takaisin. Mutta mikä pelottavinta, välillä tämän säädön päälle kytkeminen ei meinaa onnistua edes lomalla. Jopa lomalla sitä onnistuu järjestämään itselleen niin tiukan aikataulun tai miettineeksi liikaa loman edeltäviä tai jälkeisiä tapahtumia niin, ettei tilaa omille ajatuksille jää silloinkaan. Pahimmassa tapauksessa tämänkin tajuaa vasta, kun loma on jo ohi, ja asialle on enää myöhäistä tehdä mitään.

Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä pysähtyä miettimään juuri tässä ja nyt meneillään olevaa hetkeä, niitä pieniä asioita, joista on onnellinen juuri nyt. Tuona aamuna pysähdyin miettimään niitä asioita ja tajusin, kuinka onnellinen olen muutostamme, uudesta kodistamme, uudesta asuinympäristöstämme ja monen monesta muusta asiasta. Vaikka loma ja lomamatkat ovat ihania asioita, ei arjessa jaksamista pidä rakentaa niiden varaan. On tärkeää voida ja muistaa nauttia myös arjen pienimmistäkin iloista. Päätin, että aion nauttia tulevasta kesästä täysin seimauksin, sillä minulla on siihen kaikki eväät, vaikka tiesinkin viettäväni kesän suurimmaksi osaksi kotikaupungissani Suomen Turussa. Minulla on kuitenkin ihana koti, jossa viihdyn, eikä minun tarvitse, kuin astua ovesta ulos ja näen edessäni palan parasta Turkua. Ymmärsin, ettei onnellisuutta tarvitse lähteä etsimään maailman toiselta puolelta, se voi olla juuri tässä ja nyt.

11787405_10206384296541407_1153211605_n

11780371_10206384298701461_1952263084_n

11758892_10206384482226049_1769774739_n

Nyt kesän ollessa jo reilusti yli puolen välin, mietin olenko nauttinut kesästä täysin siemauksin, kuten itselleni lupasin. Mietin, mistä kaikista asuinympäristön mahdollistamista asioista, olen tähän mennessä nauttinut. Olen tehnyt kävelylenkkejä uusista maisemista nauttien ja porrastreenejä hyödyntäen monia ympäristössä olevia portaita. Olen käynyt lähikaupassa ostamassa vaikka vain sen yhden ainesosan, joka reseptistä puuttuu, ihan vaan, koska voin, koska kauppa on niin lähellä. Olen käynyt salilla, voimatta vedota siihen, että se on liian kaukana, koska se on yhtä lähellä kuin kauppa. Olen pyöräillyt työmatkoja ja ajanut aina rauhassa kotiin pitkin jokirantaa ja miettinyt, miten hienossa kaupungissa oikeastaan asunkaan. Olen nauttinut lähialueen tarjoamista maittavista ravintolapalveluista. Olen nauttinut ylipäänsä siitä, että kaikkialle on lyhyt matka ja siitä, että raikasta ulkoilmaa haukatakseen ei välttämättä tarvitse lähteä edes ulos asti, kun on oma parveke. Vaikka olen pyrkinyt nauttimaan lähes kaikesta, mitä uusi koti on mahdollistanut, myönnän, että vielä useammin olisin voinut pysähtyä hetkeksi, katsoa ympärilleni ja tajuta, kuinka paljon syitä minulla on olla onnellinnen.

Oletko sinä muistanut nauttia kesästä (säistä huolimatta…) ja sen tarjoamista ikimuistoisista hetkistä? Olisi kiva kuulla myös, miten te nautitte kesästä täällä Turussa!

11756648_10206384299061470_1666775488_n

Nautinnollista loppuviikkoa!

Kuvat: Roosa Hannula

 

Kommentoi