Uudella & vanhalla

BLOGIT | Uudella & vanhalla

Kotiesittely: Valloittava pikkukoti Etelä-Ranskassa

Olen ajatellut jonkin verran blogissa esitellä myös muita inspiroivia ja persoonallisia koteja. Tässä tulisi nyt niistä ensimmäinen: hurmaava 17 neliön miniyksiö Etelä-Ranskassa, Montpellierissä. Tämä kyseinen koti, oikea suunnittelijan taidonnäyte, toimi kotinamme viime syksynä ollessamme Ranskassa vaihto-opiskelemassa.

Kieltämättä hiukan arvelutti muuttaa neljäksi kuukaudeksi kahdestaan tuohon 17 neliön tilaihmeeseen, mutta korkeiden vuokrien vuoksi suuremmat eivät tulleet kysymykseenkään. Tärkeintä oli kuitenkin hyvä sijainti ja perussiisti ja hyväkuntoinen asunto. Pariskuntana valintaamme vaikutti tietysti myös se, ettei asuntoa joudu jakamaan muiden kanssa. Tämä kyseinen pikkukoti hurmasi meidät niin sijainnillaan kuin funktionaalisella, raikkaan modernilla ilmeelläänkin. Kodista myös vaikutti löytyvän kaikki, mitä pitikin.

Yllätykseksemme 17 neliöön oli todella saatu mahtumaan miltei kaikki, mitä tarvita saattoi, ja koko tila todella oli otettu hyötykäyttöön. Keittiö oli yllättävän iso ja tilava, koko takaseinän mittainen. Ruokapöytäkin löytyi seinästä kiinni, tarvittaessa se taitettiin ylös ja nostettiin seinän viereltä taitettavat tuolit ympärille. Samoja tuoleja pystyi käyttämään myös työpöydän tuoleina. Kyllä, myös työpöytä löytyi tilasta! Vaatekaappeina toimivat isot peilioviset kaapit, jotka peilien ansiosta loivat tilan tuntua. Sänkynä ja sohvana toimi näppärä pieni vuodesohva irtopäällisellä. Pikkuinen sohvapöytä toimi myös tarpeen vaatiessa yöpöytänä. Tila toimi siis tarpeen mukaan niin keittiönä, ruokailutilana, olohuoneena, makuuhuoneena kuin työhuoneenakin! Myös kylpyhuoneeseen oli pienestä koosta riippumatta saatu mahtumaan sekä suihkukaappi että allaskaappi ja peilikaappi.

Muutamia ongelmiakin tuon neljän kuukauden aikana asunnosta toki paljastui. Eteistä ei muun muassa ollut lainkaan, joka tarkoitti sitä, että kengistä tullut lika kyllä levisi sitten näppärästi sukkien pohjassa ympäri asuntoa. Lika ja pöly myös näkyivät lattialla siinä määrin, että sen olisi saanut puhdistaa päivittäin. Tätä helpottamaan hankimme Ikeasta maton, joka toimikin hyvin pölyn kerääjänä. Lisäksi hankimme pari koristetyynyä ja vilttiä sekä kynttilöitä syksyn pimeneviin iltoihin kotoisaa tunnelmaa luomaan. Jo helpotti koti-ikäväkin, kun pääsi vähän itse sisustelemaan!

Toinen ongelma oli pesukoneen, tai oikeastaan kuivaustilan puuttuminen. Pesula oli onneksi lähellä, mutta kovin hyvää uudet vaatteet eivät tykänneet jatkuvasta kuivausrummussa pyörittelystä, ja jokusen kolikonkin sinne sai kyllä reissun aikana uppoamaan! Lisäksi, kun pesula tulvien takia suljettiin väliaikaisesti, niin matkaa seuraavaan pesulaan kertyikin jo ihan mukavasti…

Ja myönnetään, hieman pienihän tuo asunto oli kahdelle ihmiselle, vaikka sopu sijaa antoikin! Muun muassa kaapit täyttyivät aika kovaa tahtia siinä shoppailijan paratiisissa… Lisäksi sängyn ollessa avattuna, asunnossa ei sitten hirveästi muuten liikuttukaan. Olipahan hyvä syy pedata sänky joka päivä! Uuni olisi myös ollut kiva, leipomisesta, kun tykkään. Uunin puutteessa ranskalaisia leipomoita tulikin sitten testattua senkin edestä…  Asunto sijaitsi myös aivan katutasossa eli aika usein tuli pidettyä luukkuja ikkunan edessä, vaikka auringosta olisikin ollut kiva nauttia. Onneksi asunto kuitenkin sijaitsi rauhallisella pikkukadulla, vaikkakin ihan keskustan vilinän tuntumassa.

Reissussa oppi kyllä arvostamaan niin oman kodin tilavuutta ja puhtautta kuin toimivuuttakin. Ja onhan oma koti aina oma koti. Mutta joka tapauksessa, hurmaava, taidokkaasti suunniteltu pikkukoti ja mahtava kokemus, jota en vaihtaisi mihinkään! Mitäpä vaihto-opiskelu olisi ilman pieniä vastoinkäymisiä ja seikkailuja? Syksyyn mahtuikin niin ilon kuin surun kyyneleitä ja ihan käsittämätön määrä sanoinkuvaamattomia kokemuksia ja tunteita, ja se oli varmasti ikimuistoisin laatuaan. Näistä kokemuksista, reissuista, koulusta ja vaihtokaupungista voi käydä lukemassa lisää juttua täältä.

Kuvat: Roosa Hannula

016

019

020

025

023

022

IMG_5138

100

IMG_5139

IMG_5144

Kommentoi