Uudella & vanhalla

BLOGIT | Uudella & vanhalla

Katseet eteiseen!

Eteinen on kodissa kuin kodissa yleensä se ensimmäinen tila, jonka sisään astuttuaan näkee. Usein se on myös kodin pienin tila, johon tulisi mahtua kokoonsa nähden runsaasti tavaraa. Se on siis tila, jonka tulee olla käytännöllinen, ja jonka suunnittelu vaatii huolellisuutta.

Tärkeimpiä kalusteita, joita eteisestä tulisi löytyä, ovat ainakin kaappi tai naulakko päällysvaatteille ja laukuille ja hylly tai kaappi kengille. Lisäksi olisi hyvä olla laskutilaa tai jokin kori, laatikko tai lipasto avaimille ja muille pikkutavaroille. Erityisesti lapsi- ja/tai lemmikkiperheille on myös kuramatto oleellinen. Näppärä on myös tuoli tai penkki kenkien laittoa varten. Merkittävä rooli on myös peilillä. Ja mitä isompi, sen parempi, vai mitä?

Näiden kaikkien kalusteiden mahduttaminen pieneen tilaan voi olla joskus vaikeaa, jopa mahdotonta. Kaikissa asunnoissa, erityisesti lofteissa, ei välttämättä edes ole erillistä tilaa eteiselle. Tällöin vaaditaan luovia ratkaisuja!

Meillä arvokkuutta eteisessä luovat valkoinen Hay Hee tuoli ja harmaa Gantin tyynynpäällinen. Yhdistelmä toimii niin katseenvangitsijana kuin käytännöllisenä ja mukavana kenkien laittopaikkanakin. Taustalta löytyy yksinkertainen ja ajaton kehyksetön peili. Portaiden alla ei juurikaan ole tilaa, eikä siitä ole liialla tavaramäärällä tai liian isoilla kalusteilla haluttu tehdä entistä pienemmän näköiseksi. Näppärän kokoiseksi ja siistiksi ratkaisuksi tilaan laitettiin pieni kenkäkaappi. Päällysvaatteille löytyy tilaa viereisestä kaapista. Lisäksi kenkäkaapin päällä on pari naulakkoa esimerkiksi laukuille. Myös avaimille ja muulle pikkutavaralle löytyy tilaa eteisen ja keittiön välisestä tilanjakajahyllystä.

Meidän eteisessä taitaa aika hyvin päteä sanonta ”less is more”.

Kuvat: Roosa Hannula

IMG_8729

IMG_8735

IMG_8743

3 vastausta artikkeliin “Katseet eteiseen!”

 1. valo

  Yksi tärkeimmistä asioista eteisessä on valaistus. Eteinen liittää usein ulko- ja sisätilan valaistuksellisesti toisiinsa. Valon määrän tulisi siksi olla eteisessä normaalia suurempi. Tottuminen kirkkaasta ulkovalosta himmeämpään sisävalaistukseen tapahtuisi helpommin, ja päinvastoin. Peilivalaistuksen voi hoitaa myös epäsuoralla menetelmällä. Spottivalot ovat hankalimpia, koska valo saattaa häikäistä myös peilin kautta.

  Tärkeää on, että mikään lamppu ei saa häikäistä, kun siihen katsotaan. Näissä blogeissani on ideaa ja paljon kuvia kodin valaitukseen: valaistusta.wordpress.com sekä fullspectrumlight.wordpress.com

  On itsestään selvää, että kun valaistusta uusitaan, on valittava ledivalaistus. Se on kokonaistaloudellisin ratkaisu, mutta valitse kellertävän valon sijasta päivänvalo, ihastut siihen, koska näet siinä paremmin, myös värejä. Viihtyisää asumista! Ilkka


  • Roosa Hannula

   Hei! Olet oikeassa. Valaistus on olennainen osa eteistä. Jätin sen tarkoituksella väliin tässä kirjoituksessa, sillä meillä on vuokra-asunto, ja eteisen valaisin kuuluu sisustukseen, enkä ole nähnyt tarpeelliseksi vaihtaa sitä sillä se sopii siihen tyyliltään mainiosti ja valon määräkin on riittävä. Mutta nyt, kun sanoit, niin totta, vähän keltainenhan se on! Tosin kameran laadullakin saattaa olla hieman osuutta asiaan…


  • Marko

   ”On itsestään selvää, että kun valaistusta uusitaan, on valittava ledivalaistus. Se on kokonaistaloudellisin ratkaisu, mutta valitse kellertävän valon sijasta päivänvalo, ihastut siihen, koska näet siinä paremmin, myös värejä.”

   Ledit toistavat surkeasti värejä, joten väittämä on kyllä väärin. Ledinauhat on kyllä hyviä siinä mielessä, että niillä on helppo tehdä tasainen valaistus vaikeisiinkin paikkoihin ja värilämpötiloja on helppo valita mieleisekseen. Valitettavasti värintoiston kannalta parhaat ovat hehku/halogeenilamput, sekä jotkin erikoisvalmisteiset loisteputket.


Kommentoi