Uudella & vanhalla

BLOGIT | Uudella & vanhalla

Dubrovnikin vanha kaupunki

Terveisiä Kroatiasta! Loma kului pitkälti akkuja ladatessa auringossa makoillen, mutta tietysti ehdittiin ihastelemaan myös Kroatian upeata luontoa jylheine vuoristoineen, oliivipuineen, pikkukivirantoineen ja turkoosin kirkkaine vesineen. Myös muutama kaupunki tuli kierrettyä. Näistä yksi varmasti mieleenpainuvimmista oli Dubrovnikin upea vanha kaupunki. Se oli samanaikaisesti valloittavan hurmaava sokkeloisine pikkukatuineen ja tunnelmallisine kahviloineen ja punakattoisine rakennuksineen sekä henkeäsalpaava jylheine muurineen ja vuoristoineen. Ei mikään ihme, että vanha kaupunki kuuluu myös Unescon maailmanperintölistalle.

IMG_9430

IMG_9436

IMG_9445

Vanhasta kaupungista erityisen muihin näkemiini kohteisiin verrattuna teki sitä ympäröivä jylhä muuri, ja kuinka paljon vilskettä ja elämää tuo muuri sisälleen kätkikään! Kymmenet pienet kahvilat, kuppilat, ravintolat ja putiikit houkuttelivat turisteja mitä persoonallisimmilla tunnelmillaan. Keskusaukiolta haarautui ylöspäin kymmeniä pikkukatuja, tai oikeammin portaikkoja, joita kiivetessä selän takaa avautuivat maisemat punaisten kattojen ylle.

IMG_9431

IMG_9464

Vaikka rakennukset olivat vanhoja ja kuluneita, oli kaupungin arkkitehtuuri mielettömän kaunista katsottavaa, sillä tyyli oli niin yhtenäinen ja harmoninen. Vaaleita kivirakennuksia ja punaisia kattoja vaalean kivimuurin sisäpuolella. Niistä on tämä kuvankaunis vanha kaupunki tehty. Ihailtavaa onkin, että kaupunki on säilynyt tässä kunnossa näihin päiviin asti. Ja toivottavasti säilyy tulevaisuudessakin, lukuisista turistimassoista huolimatta.

Ihastelimme kaupunkia vielä ylhäältä päin, jonne nousimme Cable Carilla. Harvoin saa kahvikupposen nauttia näin mahtavissa maisemissa!

IMG_9480

IMG_9487

IMG_9494

Minulle ulkomaanmatkailusta säännöllisin väliajoin on muodostunut jonkin sortin henkireikä. Siinä ehkä parasta on paitsi paeta velvollisuuksia ja olla vapaa tekemään sitä, mitä hetkessä huvittaa, niin myös se, että reissun jälkeen osaa aina vaan entistä enemmän arvostaa omaa arkea ja eirtyisesti omaa kotia.  Vaikka reissussa tuli taas koettua monia sanoinkuvaamattoman upeita hetkiä, niin sanoinkuvaamattoman upeata oli myös palata takaisin omaan, puhtaaseen, raikkaan tuoksuiseen kotiin. Akut ladattuina ja taskut täynnä ihanan lämpöisiä lomamuistoja on ihan mahtava fiilis jatkaa taas kohti syksyä ja uusia tuulia!

Energistä viikonvaihdetta!

Kuvat: Roosa Hannula

Kommentoi