Turvallista asuntokauppaa

MAINOSBLOGI | Turvallista asuntokauppaa

Vuokralaisen muistilista

Vuokralla asuminen ja asunnon vuokraaminen on helppoa. Asunnonhakuprosessiin ja vuokralla asumiseen liittyy kuitenkin asioita, joita on hyvä tietää. OPKK:n vuokravälityksen esimies Juho Suviniemi antaa vinkkejä vuokralaiselle siitä miten toimia.

Jos uutta asuntoa hakeva on ennestään vuokralla toisessa asunnossa, on tärkeää irtisanoa edellinen vuokrasopimus ajoissa.

– Muista tehdä toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus ajoissa. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, jollei toisin ole sovittu. Jos esimerkiksi nyt elokuussa tekee uuden, lokakuun alusta alkavan vuokrasopimuksen, mutta unohtaa irtisanoa nykyisen asunnon ja irtisanominen tehdään vasta syyskuun puolella, joutuu lokakuussa maksamaan sekä vanhan asunnon vuokran irtisanomisajalta että uuden asunnon ensimmäisen vuokran, tarkentaa Suviniemi.

Ennen muuttoa uuteen asuntoon tulee muistaa:

  •  Vakuus täytyy maksaa ennen vuokrasuhteen alkua. Vuokra-asunnon avaimet luovutetaan vuokrasuhteen alkaessa vakuutta vastaan. Ota mukaasi henkilöllisyystodistus ja vuokrasopimus, kun menet avaamaan vakuustiliä pankkiin. Muista ottaa mukaasi myös vakuussumma käteisenä jos avaat vakuustilin pankissa, jossa sinulla ei ole tiliä.
  •  Uusi osoite kannattaa ilmoittaa omaan vakuutusyhtiöön ennen muuttoa. Jos kotivakuutusta ei vielä ole, kannattaa se tehdä jo ennen uuteen asuntoon muuttoa. Myös muuttoilmoitus maistraatille on hyvä tehdä etukäteen.
  • Joidenkin taloyhtiöiden käytäntö on, että huoneiston asukas tekee itse sähkösopimuksen, osassa taas taloyhtiöllä on koko yhtiön kattava sähkösopimus. Jos asuntoon täytyy tehdä oma sähkösopimus, kannattaa sähköyhtiöön olla yhteydessä siinä vaiheessa, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu.

Asuminen alkaa tuloilmoituksella taloyhtiölle.

 

  • · Taloyhtiölle tulee tehdä tuloilmoitus. Näin vuokralainen tulee talon kirjoille ja saa nimen oveen. Vuokra ja vesimaksu tai -ennakko maksetaan kuukausittain sovittuna eräpäivänä vuokrasopimuksesta löytyvälle vuokranmaksutilille.
  • · Isännöitsijän ja huoltoyhtiön tiedot löytyvät taloyhtiön ilmoitustaululta. Ole yhteydessä mahdollisista vahingoista heti omistajaan, huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Taloyhtiön järjestyssäännöt löytyvät taloyhtiön ilmoitustaululta tai saat ne pyydettäessä isännöitsijältä.

Vuokrasuhteen päättyessä:

  •  Irtisanominen tehdään kirjallisesti ja todistettavasti vuokranantajalle. Jos vuokrasopimus on tehty määräajaksi, päättyy se ilman irtisanomista. Taloyhtiölle tehdään lähtöilmoitus ja asunnon loppusiivous on tehtävä kunnolla varasto- ja säilytystiloja myöten.
  •  Mikäli asunto tulee uudelleen välitykseen, on välittäjä yhteydessä asunnon näyttämisestä. Vakuuden saa takaisin vuokranantajalta.
  • Kun avaimet on palautettu, vuokranantaja tarkistaa asunnon kunnon ja maksut. Mikäli kaikki on kunnossa, vuokranantaja vapauttaa vakuuden. Vuokranantajan allekirjoittaman panttaussitoumuksen kanssa vuokralainen saa nostettua vakuusrahat pankista.

Kommentoi