Turvallista asuntokauppaa

MAINOSBLOGI | Turvallista asuntokauppaa

Uudisasuntokaupan vaiheet

Uusi koti ilman remonttihuolia on monelle unelma. Turun Seudun OP-kiinteistökeskuksella on tarjolla eri puolin Turkua ennakkomarkkinoinnissa, rakenteilla olevia sekä muuttovalmiita uudisasuntoja jokaiseen makuun omakotitaloista kerrostalokoteihin sekä rivi- että paritaloihin. Myyntipäällikkö Anja Toivasella on vuosien kokemusta uudisrakennusten parissa ja häneen voi ottaa yhteyttä halutessaan alkaa toteuttaa askel askeleelta unelmaansa uudesta talosta.
– Ensimmäiset uuden asunnon kaupat olen hoitanut jo 80-luvulla, jolloin tarvittiin omarahoitusosuutta puolet asunnon hinnasta. ASP – tilille säästäminen on myös tänä päivänä hyvä vaihtoehto ensiasunnon ostajalle, siinä pystyy tarkastelemaan omaa kulutusta ja sitä miten itse pystyy hoitamaan talouttaan tulevan asuntolainan kanssa, Toivanen kehottaa.

Miten ostaa koti uudesta ennakkomarkkinoinnissa tai rakenteilla olevasta kohteesta?

Sopivan uudiskohteen löytyessä voi tehdä kirjallisen varauksen kodista jo ennakkomarkkinointivaiheessa. Ennakkomarkkinoinnissa haetaan tulevia ostajia kohteeseen.
– Varauksen vakuudeksi maksetaan varausmaksu. Varausmaksu meillä Opkk:ssa kirjataan asiakasvaratilille. Usein rakentaja haluaa tietyn määrän ennakkovarauksia ennenkuin rakentamispäätös tehdään. Vasta kun vaadittu varausaste on olemassa, tehdään päätös rakentamisen aloittamisesta. Rakennusluvan astuessa voimaan ja muiden myynnin asiakirjojen laillistuessa alkaa rakenteilla olevan kohteen myynti, Toivanen selittää.
Myynnin alkaessa uudesta kodista tehdään kauppakirja. Tarkempia tietoja kannattaa kysyä OPKK:sta jo hyvissä ajoin ennen oman unelman toteuttamista. Myös OPPK:n tarjoama mahdollisuus turvalliseen asunnonvaihtoon on oiva apuväline uuden asunnon hankinnassa.

Muutto voi alkaa kun koti on valmis ja myyntihinta maksettu.

Rakennusvaiheen aikana uudesta kodista maksetaan myyntihintaa rakennuksen valmiusasteen mukaisissa erissä ja viimeiset myyntihinnanerät vasta, kun kohde on viranomaistarkastuksessa hyväksytty käyttöönotettavaksi. Varainsiirtovero (2 %) uudesta asunnosta maksetaan asunnon velattomasta hinnasta 2kk:n kuluessa asunnon omistusoikeuden siirtymisestä.
– Kun koko myyntihinta on maksettu ja kohde on valmis, saa ostaja avaimet uuteen kotiin, Toivanen sanoo.
Mahdollinen lainaosuus voidaan maksaa myös heti taloyhtiön määrittämälle tilille.
– Jos lainaosuus maksetaan ostettavan asunnon osalta pois, maksetaan tämän jälkeen taloyhtiölle vain hoitovastiketta ja yhtiöjärjestyksessä mainitut muut huoneistoon kohdistuvat maksut. Uusissa taloyhtiöissä vesi ja sähkö maksetaan kulutuksen mukaan.

RS-järjestelmä on kehitetty turvaksi niille, jotka tekevät sitovan kaupan asunnosta jo rakentamisvaiheessa.
– Uuden ostettavan asunnon osaketta voi ostaja Rs-kohteissa käyttää lainan vakuutena jo heti kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Ostajan pankki tilaa Rs-pankilta väliaikaistodistuksen ostetusta asunnosta, mitä vastaa osakekirjaa, kunnes asunnon osakekirja on luovutettavissa. Vakuusarvoa ei heti kaupanteon jälkeen välttämättä ole paljoakaan, mutta kohteen valmistumisen myötä vakuusarvo paranee, Toivanen muistuttaa.

Kommentoi