Turvallista asuntokauppaa

MAINOSBLOGI | Turvallista asuntokauppaa

Puutalossa on kiva asua

Rentouttavat hetket takkatulen äärellä ja mahdollisuus remontoida asunto oman mielikuvituksen siivittämänä täydentävät unelman omasta puutalokodista. Yhä useampi haluaa hankkia itselleen kodin tulisijalla varustetusta puutalosta turkulaisesta kulttuuriperintömiljööstä. Puutalot sijaitsevat rauhallisilla asuntoalueilla lähellä keskustaa ja luovat omanlaisensa tunnelman idyllisine sisäpihoineen. Suurimmat puutaloalueet sijaitsevat Port Arthurissa, Pohjolassa ja Martinmäessä. OPKK:lla on tarjolla hyvin erilaisia ja hintatasoltaan vaihtelevia puutalohuoneistoja sekä vuokrattavaksi että myyntiin.
– Puutalo asumismuotona on omakotitalon ja rivitalon välimuoto. Puutalossa saa toteuttaa paljon omatoimisuutta pihatöissä ja asunnonhuollossa. Myös talkoohenkisyys kuuluu asiaan. Puulämmityksellä pystyy säästämään kuluissa ja vastikkeet ovat yleensä pieniä, kertoo kiinteistövälittäjä Pasi Pitkänen Turun Seudun OP-Kiinteistökeskuksesta.

Omassa puutalokodissa voi usein nähdä oman kädenjälkensä.

Puutalot ovat lähinnä nuorten suosimia ja ostajat toivovat yleensä voivansa itse remontoida puutalokotinsa oman näköisekseen. Puutaloasuntoja ei ole kahta samanlaista, jokainen on persoonallinen ja uniikki. Tyypillistä niille on korkeat ja tilavat huoneet.
– Puutalohuoneistot ovat osakkaiden itse remontoimia ja rakentamia huoneistoja. Talot on rakennettu 1900–1920-luvulla, ja useimmat niistä ovat tänä päivänä suojelukohteita. Alun perin asunnoissa on ollut käytössä vain yksi tai kaksi pientä huonetta, joihin on tullut kylmä vesi ja ne on lämmitetty puilla. Nykyisin jonkin verran asuntoja on yhdistelty ja huoneistoista on saatu reilunkokoisia, pinta-alaltaan jopa yli 150 neliömetrin asuntoja
Tavallisesti puutaloasunnon ostaja pääsee helpolla remontilla, sillä perusremontti on tehty jo valmiiksi.
– Täysin remontoimattomia tulee myyntiin tosi harvoin. Eniten myynnissä on 1980- ja 1990-luvulla remontoituja huoneistoja, joissa on jo uusi remontti edessä. Näissä taloissa pääsee suoraan pintaremonttiin, koska rakennuslupa ja kalleimmat työt, kuten portaat sekä lvi- ja sähkötyöt on jo tehty.

Muistilista puutaloa etsivälle:

Pitkänen muistuttaa puutaloa hankkivan tarkistavan seuraavat asiat hankkiessaan oman puutalon.
– Suurin osa puutaloista on suojelukohteita, joissa ei vaadita energiatodistusta eikä niiden julkisivua saa muuttaa. Pitää muistaa tarkistaa myös rakennusluvat, koska niiden puuttuessa saattaa seurata ongelmia. Ennen kauppojen tekoa on tärkeätä tehdä myös kuntotarkastus, sillä osakkaan vastuu huoneiston kunnosta saattaa olla suurempi kuin esim. kerrostalohuoneistoissa. Myös erilaiset vakuutusvaihtoehdot kannattaa selvittää, sillä usein ehdot poikkeavat normaalista kerrostaloasunnon kotivakuutuksesta.
Puutalohuoneistojen pinta-aloja on harvoin tarkistusmitattu. Myynti-ilmoituksissa on usein mainittu 2 eri pinta-alaa; alkuperäinen yhtiöjärjestyksen mukainen ja rakennuslupasuunnitelmien mukainen nykyinen asuinpinta-ala.
– Hinnat vaihtelevat tavallisia kerros- tai rivitaloasuntoja enemmän. Arvoon vaikuttaa yhtiön ja asunnon kunnon lisäksi sijainti yhtiössä, onko oma pihaa käytössä tai onko asunnossa ja yhtiössä käyttämätöntä rakennusoikeutta.

Kommentoi