Turvallista asuntokauppaa

MAINOSBLOGI | Turvallista asuntokauppaa

Mieti miten lämmität – kannattaako lämmitysjärjestelmää vaihtaa?

Suurin osa markkinoilla olevista pientaloista on rakennettu ennen 1990-lukua, eli talot ovat yli 25 vuotta vanhoja. Suosituin energialähde niissäkin on sähkö ja seuraavaksi suosituin on öljy. Uudemmissa, alle 25 vuotta vanhoissa taloissa öljylämmityksen osuus on selvästi pienempi, esim. maalämpö ja kaukolämpö nousevat sen edelle.

Talojen lämmitysmuodot ovat vaihdelleet reilusti vuosien varrella. Vielä 1960-luvun lopulle asti Suomen selvästi yleisin talojen lämmitysmuoto oli öljylämmitys. 1970-luvulta lähtien sähkölämmitteiset talot ovat kuitenkin yleistyneet. Nykyisin sähkölämmitys on yleisin lämmitysmuoto, mutta monia muitakin hyviä vaihtoehtoja on.

”Sähkölämmitteisten talojen lisäksi maalämpö- ja ilmalämpöpumput ovat yleistyneet. Monissa vanhoissa taloissa on edelleen käytössä öljylämmitys. Lisäksi jonkun verran lämmitetään puulla. Tänä päivänä myös erilaiset hybridilämmitykset yleistyvät jatkuvasti. Hybridejä on melkein laidasta laitaan. Esimerkiksi aurinkolämpöä voidaan käyttää muiden menetelmien rinnalla”, kertoo Turun seudun OP Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Otso Karikoski.

”Kun talo on muuten kunnossa, sähkölämmityskään ei tänä päivänä ole kallis. Kunnollisilla eristyksillä voi varmistaa sen, ettei lämmitykseen kulu turhaan rahaa.” Öljylämmitys on jo pitkään ollut vieroksuttu lämmitysmuoto, vaikka ennen 1970-luvun öljykriisiä se oli ylivoimaisesti Suomen yleisin lämmitysmuoto.

Vaikka öljylämmitys onkin nykyisin harvinaisempi kuin aiemmin, ei houkuttelevaa taloa kannata hylätä, jos se lämpiää öljyllä. Varsinkin jos öljykattila on nykyaikainen ja hyväkuntoinen, öljy on varteenotettava lämmitysmuoto.
”Öljyn hinta on tällä hetkellä varsin alempana kuin pitkiin aikoihin. Nykyään öljyllä lämmittäminen onkin yhtä hyvä vaihtoehto siinä kuin moni muukin”, Karikoski muistuttaa.

Vanhojen rakennusten kunnostuksen yhteydessä öljylämmitysjärjestelmän kunto kannattaakin tarkistaa. Jos öljylämmitysjärjestelmä on nykyaikainen, se voi hyvinkin olla edelleen edullisin vaihtoehto. Moni asunnonostaja miettii remontointia, jolloin myös lämmitysjärjestelmän vaihto on harkinnassa. Kysymyksiin, pitäisikö tai kannattaisiko juuri tähän taloon vaihtaa lämmitysjärjestelmä, ei välttämättä löydy yksinkertaista vastausta.

Sopiva lämmitysjärjestelmä on lopulta talokohtainen. Talon koko ja nykyinen lämmitysjärjestelmä vaikuttavat siihen, mikä on taloudellisin vaihtoehto. Esimerkiksi maalämpöön siirtyminen voi sopia öljylämmitystaloon, mutta on investointina suuri, vaikkakin käyttökustannuksiltaan edullinen. ”Ilman muuta on suositeltavaa ottaa selvää omaan kotiin sopivista vaihtoehdoista. Eikä kannata pelästyä, vaikka vaihdon kustannukset olisivat kovatkin.
Omakotitaloissa kuitenkin asutaan pitkään ja jos lämmitys on halpaa, sijoitus maksaa itsensä takaisin jopa muutamassa vuodessa”, Karikoski sanoo. ”Sitäpaitsi, oikein toteutettu lämmitysremontti nostaa talon arvoa”.

Kommentoi