Tehdään talo

BLOGIT | Tehdään talo

Turun rakennusvalvonta, asiakkaan asialla?

WP_001518

16.1.2014 Meille oli varattu aika lupa-arkkitehti Anitta Sundvallille, tarkoituksena esittää alustavat suunnitelmat tontin vuokrausta varten. Otimme mukaan talotehtaalta saamamme ennakkosarjat, jotka tulisi esitellä lupa-arkkitehdille. Anitta ottikin meidät vastaan sovitusti klo 9:00. Tällä ensimmäisellä käynnillä tulee olla mukana myös rakennusprojektin pääsuunnittelija. Meidän pääsuunnittelijanamme toimii Marko Rusi Rannikon rakennusvalvonnasta.

Tälläinen ennakkokäynti tuntuu fiksulta idealta, siinä suunnitelmat voitaisiin katsoa yhdessä lupa-arkkitehdin kanssa ennen rakennusluvan jättämistä. Näin varsinainen lupaprosessi sujuisi jouheasti ja ilman turhia hakemuksen täydentämisiä. Näin siis luulin.

Saimmekin ohjeeksi ”kehitellä” pääsisäänkäyntiä ja aukotusta. Kysyin että mitä niille pitäisi tehdä, sillä meille se oli se ja sama mitä tehdään, kunhan kelpaa. ”Tehkää jotain”, oli vastaus. Sehän passasi meille, tehdään siis ”jotain”.

WP_001516

WP_001520

 

7.2.2014 Jätimme korjatut kuvat ja rakennuslupahakemuksen. Kysyimme, kuinka kauan lupaprosessissa kestää ja saimme vastaukseksi, että soitelkaa kuukauden päästä. Turun kaupungin nettisivut sanovat, että keskimääräisen luvan käsittely kestää noin kuukauden. Tällä on merkitystä, sillä taloa ostettaessa on sovittava toimituspäivä, jota voi siirtää maksutta muutaman kerran. Sen jälkeen siirtäminen maksaa ties mitä.

10.2.2014 Lupahakemusta täydennettiin talon värimalleilla, vaikka ensimmäisellä käynnillä riitti värikoodit. Lisäksi myös talousrakennuksesta piti tehdä RH1 -lomake.

14.2.2014 Lupahakemusta täydennettiin uudella takausitoumuksella. Olimme itse allekirjoittaneet sen, ei kelvannut. Tätä tarvitaan, että voi aloittaa rakennustyöt ennen kuin lupa on lainvoimainen. En tiedä tarvitaanko, mutta tehtiin silti.

5.3.2014 Lupa-arkkitehti Maria Paukio lähetti pääsuunnittelijalle 13 kohtaisen rakennusluvan täydennyspyynnön, joka päättyi sanoihin: maanantaina 10.3.2014 listaa tulee lisää. Luin listan läpi ja lähetin sen talomyyjälle, joka toimittaisi sen talotehtaan suunnittelijalle.

Tässä lista:

 • Tontin nurkkakorot oltava katusuunnitelman mukaiset.
 • Bruttoala rakennusoikeuslaskelmaan.
 • Onko takka varaava? Energiaselvitys.
 • Rasitesopimus tehtävä routasuojien ja salaojien suhteen, jos mennään oman tontin ulkopuolelle.
 • U-arvovaatimukset raja-arvot esitettävä.
 • Pinta-alatiedot, jostain syystä yliviivattuina pohjissa.
 • Talousrakennuksen huoltoluukku myös varaston onteloon.
 • Miksi talousrakennuksen osastointi EI60 on käännetty?
 • Räystäät palomuurissa tarkistettava (pituus).
 • Tehdäänkö talousrakennuksen salaoja ja routasuojat olemassaolevan naapurin talousrakennuksen alle?
 • Puolilämmin -merkintä talousrakennukseen.
 • Avoräystäät -tekstimerkintä lisättävä.
 • Nurkkalautojen väri lisättävä.

Listassa kysytään esimerkiksi, että onko takka varaava? ja tehdäänkö talousrakennuksen salaoja ja routasuojat olemassaolevan naapurin talousrakennuksen alle. En oikein tiennyt miten tähän tulisi suhtautua, sillä meille ei tule takkaa, eikä sitä myöskään ole pohjakuvassa. Naapurilla ei myöskään ole olemassa talousrakennusta.

Jotenkin ohimolla tuntuu orastava jyskytys… Huumorilla mennään, eikö?

14.3.2013 Lupa-arkkitehti Maria Paukio lähetti pääsuunnittelijalle kuusikohtaisen rakennusluvan täydennyspyynnön. Luin listan läpi ja lähetin sen talotehtaan suunnittelijalle.

Tässä lista:

 • Talousrakennuksen rakennusalan ylitystä ei hyväksytä vaan on tehtävä kaavan mukaisesti.
 • Palomuuri: Jos palomuuri on yhteinen siitä on tehtävä rasitesopimus. Rasitesopimus on toimitettava ennen luvan myöntämistä.
 • Korkeuskäyrän korkomerkintä lisättävä asemapiirustukseen
 • Julkisivu länteen: 1.kerroksen neliöikkunoiden sijoittamista eli kokonaisilmettä parannettava.
 • Julkisivun peltikatemerkintään lisättävä ”konesaumattu peltikate tai vastaava”-merkintä.
 • Maanpinnan korkeudet julkisivuihin

Tällä kerralla pyydettiin suunnittelemaan länsipuolen neliöikkunat uudelleen ja autokatos oli liian leveä. Se on ollut liian leveä jo ensimmäisestä käyntikerrasta lähtien ja julkisivua korjattiin sisäänkäynnin osalta heti ensimmäisen käyntikerran jälkeen, mutta niitä niitä kaikkia ei sanottu ensimmäisellä kerralla?

25.3.2014

Lupa-arkkitehti Anitta Sundvall lähetti ”pikaista huomiota” listan, joka sisälsi seuraavia tarkennuksia:

 • Asema: kokonaisala, rakennusoikeuslaskelma.
 • Pohja: tekniseen tilaan lattiakaivo, todelliset nousut ja etenemät.
 • Julkisivut: nurkkalaudat seinän sävyyn, onko mahdollista vähentää täyttöä, mitkä ovat naapurien harjakorot?

5.3.2014 pyydettiin lisäämään nurkkalautojen väri ja lisäsimme ne valkoiseksi (värikoodi ja värimalli toimitettiin jo aikaisemmin). 25.3.2014 Anitta Sundvall ilmoitti, että nurkkalautojen tulee olla seinän sävyiset. Tuntuu jo simputtamiselta, eikä oikein enää huumori meinaa riittää. Niin ja sanomattakin lienee selvää, että teknisessä tilassa on lattiakaivo merkittynä pohjakuviin.

 

Alkaa vaikuttaa jo nyt vahvasti siltä, että nyt rakennetaan kaksi kertaa: ensimmäisen ja viimeisen kerran.

 

En yhtään ihmettele, että nämä lupahommat kestävät, kun kaikki täydennyspyynnöt tulevat tipotellen. Tämä oli kuudes täydennyspyyntö, eikä varmaan viimeinen. Eikö niitä voisi kerralla tai edes kahdella hoitaa kuntoon? Asiakkaan kannalta tällä on merkitystä, sillä täydennyspyyntö tulee pääsuunnittelijalle, joka laittaa sen minulle, joka laittaa sen talomyyjälle, joka laittaa sen talotehtaalle, joka lähettää uudet kuvat meille. Lopuksi me viemme ne rakennusvalvontaan. Kaikkiaan toimitimme rakennusvalvontaan neljä kertaa kuvia.

 

Kuvat: Antti Kontula.

17 vastausta artikkeliin “Turun rakennusvalvonta, asiakkaan asialla?”

 1. Seppo N

  Eipä todellakaan näyttänyt olevan virkamiehen toiminta nykypäivää eli kustannustehokasta.


 2. Tiltu Nurminen

  Olisi mukavaa jos Rakennusvalvonnan johtaja Reima Ojala ottaisi kantaa tähän. Kyse on varmaan enemmän työnteon käytännöistä ja resursseista kuin yksittäisten henkilöiden toiminnasta. Toiminnassa on selvästi parantamisen varaa, mutta miten se käytännössä toteutetaan ja mitkä asiat estävät optimaalisen lupaprosessin?


  • TheJ

   Kaikki lähtee huonosti suunnitellusta Rakennusvalvonnan johdon palkitsemisesta: miksi käyttää aikaa ja vaivaa tehokkuuden ja asiakastyytyväisyyden parantamiseen jos palkka on sama joka tapauksessa?

   Nimenomaan kunnallispoliitikkojen pitäisi ottaa tähän kantaa, koska tietääkseni he ovat ne jotka asettavat rakennusvalvonnalle tavoitteet ja tehtävät.


 3. Seppo N

  Voin antaa neuvon resurssien parantamiseen.
  Katsotaan kuvat kerralla huolella ja laitetaan selkeät puutteet listaan keralla eikä tipottain kuten ko. tapauksessa on ilmeisesti tehty.
  Ennakkokäynnin yhteydessä oli esimerkki epäselvästä puutteesta sisäänkäynnin muutoksen kohdalta. Muuttakaa jotain ?
  Taisi se puuttuvsa lattiakaivokin olla jo kuvissa.
  Aikaa tuhlataan kaivelemalla samoja kuvia uudelleen ja uudelleen.
  On siis todella resurssien tuhlausta ja maksaa yhteiskunnalle sekä rakentajille.


 4. villa Luhta

  Jos yhtään lohduttaa, niin ette ole ainoita…tosin emme me ihan noin tiukille joutuneet. Käy kurkkaan, jos kiinnosta, mitä olen meidän lupa-asioista kirjoittanut.8) Ja tsemppiä!

  http://villaluhta.blogspot.fi/search/label/rakennuslupa


 5. Anri

  Tsemppiä naapurit! Taitaa olla niin, että kaikki Turkuun rakentavat pääsevät rakvan tarkkaakin tarkempaan syyniin. Jos ei ole muuta niin aina toimii tuo lisätkää/muuttakaa ”jotain” ja toimittakaan mustasta ja valkoisesta värimallit.


  • enska

   Aika surrealistista. Eivätkö rakennusvalvontataiteilijat ole vastuussa kenellekään? Pomo? Asiakkatko työn suurin haitta?Tsemppiä kaikille nuorille rakentajaperheille. Olen uskonut, että Turku tarvitsisi heitä?


 6. Antti Kontula

  …seuraavassa postauksessa sitten heltiääkin rakennuslupa. Ei ehkä ihan perusmeiningillä sekään:)


 7. Kimmo N

  Tuttua toimintaa… piti kestää tuon kuukauden -> kesti kuusi kuukautta! Samaiset lisävaatimukset: ensin sitä, sitten tätä.
  Paras keskustelu:
  – julkisivukuvasta puuttuu nykyinen maanpinta (eli katkoviiva)
  – se on sama kuin tuleva eli viivat olisivat päällekkäin (kuvassa yhtenäinen viiva)
  – pitää silti näkyä piirustuksessa
  Ja kyseinen kohde on haja-asutusalueella keskellä metsää…


 8. Ninni

  Ihmetyttää kyllä suunnattomasti, että Turussa tähän rakentajien simputtamiseen ei puututa ja rakennuslupa-arkkitehdit ovat kuin jotain jumalia. Miksi kaupungin johto ei puutu asiaan, josta kaikki rakennusalalla olevat puhuvat ja jonka suurin osa rakentajista joutuu kokemaan? Turun rakennusvalvonta ei palvele kaupunkilaisia, vaan kannustaa kaikkia rakentamaan lähikuntiin, missä nämä asiat hoituvat ihan toisin. Toivottavasti TS jossain vaiheessa kirjoittaisi asiasta..


 9. Jamppa

  Turun lupa arkkitehdit on kuin -80 luvun katsastus insinöörit konsanaan.Meillä kun oli kuukausi kulunut luvan jätöstä sain kuulla ettei sitä oltu edes kirjattu sisään,Pari soittoa lautakunnan jäsenille ja tuli kirjatuksi edes järjestelmään mutta tämähän oli kuin kerjäisi verta nenästään.Syyhän oli tietysti hakijan ja saimmekin seuraavana päivänä 17 kohtaisen täydennys pyynnön jonka pyydetyistä lisäyksistä 15 oli käsitelty lainvoimisessa poikkeamisluvassa.poikemislupamme kertoo
  Hyvin tarkasti kaikki paitsi ulkonäkö ja rakenne asiat ja rantasaunan terassi alueseen jäi lupa virannomaiselle oikeus puuttua.Mutta tämä Hirvensalo,kakskerta ja satava alueen rakennuslupa arkiitehti ei kunniota lainkaan poikkeamis lupaa.Alan ammattilaisten koulutuksessa herra on todennut mm.ettei tulla käyttämään sähköistä lupaa kun Aku-ankat alkaa lähettää raapustuksiaan.
  Samoin toivovat ettei aku-ankat kävisi heidän luonaan häiritsemässä vain pääsuunitteliat ovat tervettulleita,mutta vain hyvin tarkaan rajatulla hetkellä.Pitäiskös vaihtaa kaupungin johtoporrasta kun eivä hoida esimiestehtäviään lainkaan.


 10. Antti Kontula

  Tuli tosiaan tuttu tunne, kun on tullut asioitua Ajovarman kanssa ajokorttiasioissa. Jotain yhteistä Turun rakennusvalvonnan kanssa.


 11. Ana

  Suomen surkein kunta rakennusluvissa. kokemusta noin 50 kuntaa lupia hakeneena. Juuri tuota juoksuttamista. Ostetaan itselle lisä aikaa, pompottaen asiakkaita moneen kertaan. Rakennus valvonnan esimiehet eivät edes viitsi vastat sähköposteihin jne… Todella surkeaa. pienempi rakennus yritys menisi konkurssiin moisen hitauden takia.. Pohjanoteeraus


  • Risto Ranta

   Laskin juuri käyneeni 19 kertaa rakennusvalvonnassa hoitamassa porakaivon lupia. Sen olen oppinut, että pitää olla sanelukone mukana. Minullekin sanottiin, että insinööri käy ohikulkeissaan tekemässä sijaintitarkastuksen ja lopputarkastuksen. Ei ollut käynyt, ei ollut kirjannut mitään, oli unohtanut koko jutun, joten jouduin juoksemaan lisää ja toimittamaan uudestaan heille papereita, jotka olin heiltä saanut. Eikä mikään hoidu sähköpostilla. Eivät suostu käyttämään sähköpostia.


 12. jutskajuttu

  No itse opiskelin arkkitehdiksi Pohjoisessa päin. Loppu vaiheessa sitten tuntui että aina kun kävin dippa työtä eli diplomityötä ohjauttamassa niin sama kohta joka oli vaadittu viikon tai kaksi tai kuukausi aikaisemmin muuttamaan joksikin niin pitikin muuttaa takasin päin siihen mistä oli alunperin lähdetty muuttamaan. No se Proffa tuli hieman niin kuin etelämmästä päin vaikka siis hyvin osaava olikin mutta että en sitten tiedä olisivatko vähän joutuneet simputetuiksi näin sitten nämä vähän niin kuin simputtajat sitten?. Ikävä että tapa on jotenkin juurtunut rakennusalalle vaikka ihmiset päällisin puolin tuntuvat aika reiluilta siellä niin sitten yhtä äkkiä jotakin viivytystä tai saman asian jankkaamista tuntuu joittenkin rakentajien(tai opiskelijoiden) kohdalle varmaan tulevan?.En osaa sanoa milloin puhkeaa tuo toisten simputus innostus mieleen?vai onko se jotenkin vain kuviteltua? Vai Joku alitajuinen turhautuminen em. tarkastajillako???jota ei huomaa itse tai vai keskittymiskyvyn jakaantuminen liian moneen paikkaan yhtä aikaa jolloin ei tule yksikään suunnitelma tarkasti läpi katsotuksi??. No siinähän ihmettelette/ihmettelin (opiskelu)rakennus yms asian laitaa? Tiedä sitten asiaa?.


Kommentoi