Tehdään talo

BLOGIT | Tehdään talo

Talon suunnittelu vol.3

Talomme suunnittelu oli valmis, mutta rakennusvalvonta oli toista mieltä. Suunnitelmia korjattiin ja täydennettiin niin monta kertaa, että siitä tulee ihan oma vuodatuksensa. Kannattaa ehkä kuitenkin odottaa sen verran, että lupa on taskussa.

Turun rakennusvalvonnasta ollaan lähipiirissä tehdyn pikagallupin perusteella hyvinkin yksimielisiä, eikä yksikään kommentti ei ole kovinkaan positiivinen. Aika hurjia juttuja liikkuu rakentajapiireissä, mutta niistä sitten toiste. Nyt tehdään taloa eikä politiikkaa.

Postinkantaja toi kotiin säännöllisesti uusia suunnitelmia. Itseasiassa suunnitelmien kirjekuoreen oli vaihtunut nimi jossain vaiheessa, mutta postimies tiesi silti, että ne kuuluvat meille. Tämä on palvelua eikö?

Tässä ovat ehkä kolmannet tai neljännet julkisivukuvat. Niitä muutettiin lupa-arkkitehti Anitta Sundvallin tai Maria Paukion ohjeiden mukaan. Suurin muutos on tapahtunut julkisivussa etelään ja julkisivussa länteen. Tarjoan piparia ja glögiä muutokset löytäneille heti, kun hella toimii uudessa talossa, eli ehkä ensi jouluna.

Pohjapiirroksiin ei muutoksia tehty oikeastaan lainkaan. Ainoastaan julkisivumuutokset vaikuttivat hieman pohjaan.

PS. Olisi kiva kuulla positiivisia kommentteja Turun rakennusvalvonnasta. Onhan niitä?

 

Kuvat: Ainoakoti.

PohjoiseenLänteenItäänPohjaYkPohjaAk

 

7 vastausta artikkeliin “Talon suunnittelu vol.3”

 1. Tiltu Nurminen

  Kiitos Turun rakennusvalvonnalle siitä, että rakennusvalvojat huolehtivat rakennusten ulkonäöstä ja toimivuudesta. Työ ei varmasti ole helppoa varsinkaan näin pakettitalojen aikakautena, kun rakennuksen pitäisi olla vielä sopiva ympäristöön ja julkisivujen kauniit katsottavaksi myös naapureille.

  Tämäkin talo on kokenut selvää kehitystä, vaikka muutokset ovatkin pieniä. Sisäänkäyntikatos on siirtynyt korostamaan varsinaisen sisäänkäynnin paikkaa ja olette saaneet päätyjulkisivuun isomman saunan vilvoitteluterassin (pohjapiirustuksesta päätellen, eteläjulkisivua ei näkynyt tässä postauksessa).

  Rakennusvalvonnan ammattilainen on huomannut pohjapiirustuksista ne pienet asiat, joilla käytännön toimivuutta on parannettu huomattavasti. Teidän sijassanne olisin kiitollinen siitä, että he ovat tehneet veloituksetta sen työn, joka pakettitalofirman suunnittelijalta on jäänyt tekemättä.

  Talon rakentaminen ei ole koskaan yksityisasia ja liity vain oman perheen tarpeisiin vaan huomioon pitää ottaa koko ympäristö. Siinä tulee Rakennusvalvonnan rooli esiin, mikäli talon suunnittelija ei sitä ole tehnyt. Pakettitalotehtaan suunnittelija ei välttämättä koskaan käy edes tontilla.

  Rakennusvalvonta valvoo myös, että talo on rakenteellisesti ja paloteknisesti turvallinen. Vaikka lupaprosessi on pitkä ja ehkä työläskin, voit olla kiitollinen näille tunnollisille valvojille siinä vaiheessa, kun sinun naapurisi rakentaa taloaan oman ikkunamaisemasi eteen ja he huolehtivat omien mahdollisuuksiensa puitteissa siitä, että tuo näkymä olisi mahdollisimman viihtyisä ja pelisäännöt rakentamisessa samat kaikille.


 2. Antti Kontula

  Tämän talon suunnittelija ei varmasti ole käynyt tontilla kertaakaan, kuvat taitavat tulla Oulusta. En myöskään usko, että talon suunnittelija on ottanut mitenkään huomioon ympäröivää rakennuskantaa. Sen sijaan naapurien lausunnot olemme kuulleet, jossa näytimme kuvat naapureille, joilla on mahdollisuus ottaa kantaa talon julkisivuihin.

  Etäläjulkisivu on artikkelikuvana, joten siitä voi katsoa Tiltun tarkoittaman sisäänkäynnin parannuksen. Rakennusvalvonnan hienous onkin nimenomaa siinä, että he osaavat katsoa kokonaisuuden ja toimivat tasapuolisesti kaikkia kohtaan. Rakennusvalvonta toimii myös puolueettomana toimijana, joka huomaa asiakkaan ja talon suunnittelijan tekemät erheet.

  Turussa Rakennuslupamaksu on 330 euroa + 4,00 euroa/m²/rakennus. Meidän tapauksessa siis noin 1000 euroa.


 3. enska

  Jos Tiltu Nurmisen selityksessä on edes aavistuksen varjon verran totuutta, niin miksi asiakas tuntee itsensä kyykytetyksi. Missä on byrokraatin ja asiakkaan välinen katkos?


 4. Antti Kontula

  Veikkaisin että kun taiteilija ja byrokraatti laitetaan samaan virkaan, tulee joskus katkoksia.


 5. Seppo N

  Rakennusvalvonnan tehtävä on tosiaan toimia kuten Tiltu Nurminen toteaa.
  Tapahtuiko se ko. kohteessa niin kuin hyvän virkamiehen nykyään pitäisi toimia ?
  Blogin kirjoittajan tekstistä muodostuu sellainen käsitys, että toiminta ei ollut tätä päivää.
  Kysymykseni kuuluukin pyydettiinkö kaikki kuviin tarvittavat korjaustarpeet yhdelläkertaa ?


 6. Markku

  Meillä alkaa taloprojekti Satakunnassa. Alueella on tiukka rakentamistapaohje. Ei ole tullut mieleenkään hommata mitään valmistaloa. Meillä on paikallinen suunnittelija ja kirvesmiesporukka varattuna, joka tekee talon pitkästä tavarasta. Täällä on kuulemma vielä vaikeampaa luvan kanssa kuin Turussa. Emme olisi kuitenkaan edes miettineet rakennuttamista, ellei erittäin luonnonkauniille alueelle olisi tehty tarkkaa ohjeistusta. Tavoitteena on tehdä konstailematon ja ympäristöön sopiva talo tarpeiden mukaan – hyvässä hengessä valvonnan kanssa. Saapas nähdä, mitä saadaa aikaan. Edellisessä projektissa rakennusvalvonta otti kovasti kantaa suunnitteluvaiheessa, ja se oli hyvä asia jälkikäteen ajateltuna!


 7. Tuleva talon rakentaja

  Olisipa ollut mukava nähdä valmiit pohjakuvat, nyt kuvalinkit ovat rikki ja vol.2:ssa kuvat ovat säälittävän pienet. Vieläkin siis kiinnostaa, jos mahdollista saada nuo kuvat näkyviin. Kiitos!


Kommentoi