Tehdään talo

BLOGIT | Tehdään talo

Sisustus: Valoa taloon

Talon ulkopuoli on saanut jäädä rauhaan talven ja laiskuuden vuoksi. Onneksi ei voi maalata vielä. Autokatostakin pitäisi taas edistää, mutta kun on kylmää ja kosteaa, aurinkokin laskee ennen viittä. Vaikka enää ei vuoden pimein aika olekaan, niin katsaus talomme valaistukseen on silti paikallaan.

Me emme ole rakentaneet valaistusta ledien ympärille, niin kuin olisi muodikasta. On meillä ledejä, mutta niin on halogeeneja, loisteputkia ja hehkulamppujakin. Yritimme hankkia huomaamattomia yleisvalaisimia epäsuoraan valaistukseen ja kivoja koristevalaisimia  katseenvangitsijoiksi sekä kohdevaloja esineiden valaisuun. Vaikeaa on tuo valaistus, mutta olemme kuitenkin tyytyväisiä melkein joka kohtaan. Ja aika moni valaisin tuli vanhasta kodista.

 

IMG_0008

 

Tällaisella loisteputkivalaisimella aloitimme epäsuoran valon käytön. Hintaa oli huimat kymmenen euroa Humaliston sähkön poistomyynnistä. Ostin niitä kaksi, joista toinen jäi käyttämättä. Valo on todella miellyttävää, valaisin toimii samalla myös kätevänä pölynkerääjänä.

 

IMG_0002

 

Tämä musta valaisin on taas hyvä esimerkki valaisimesta, joka ei valaise kunnolla edes itseään. On siinä kuitenkin jotain kiehtovaa. Valoteho lähentelee nollaa, siksi se onkin meillä lukuvalona 🙂

 

IMG_0018

 

Olohuoneen kattoon on kiinnitetty valaisinkisko, johon saa laitettua kohdevaloja. Sellaisella voi valaista vaikka 3D -tulostetun peuran pään tai taulun.

 

IMG_0022

IMG_0029

 

Meillä on myös useampi koottava valaisin, joista tämä Simon Karkovin suunnittelema Norm 69 on ehdottomasti paras. Siitä lähtevä valo on mielestäni parasta, mitä voi sähkövalo olla. Aivan täydellinen ruokapöydän tai sohvan päällä. Ainutlaatuisen valon aikaansaavat 69 varjostinta, jotka herra Karkov on aikanaan nerokkaasti sijoitellut.
IMG_0010

 

Tämä toinen saman valmistajan valaisin on kaunis, mutta ei niin hyvä valaisuominaisuuksiltaan. Sen kokoaminenkin on nopeampaa. Itseasiassa se on yksi kolmen valaisimen sarjasta.

 

IMG_0026

 

Olohuoneen seinässä meillä on kaksi valokuutiota, joihin idea tuli arkkitehti Pia Sabelströmiltä. Aika moni muukin idea saattaa olla häneltä, vaikka en niitä enää muista. Kuutiot ovat oikeasti ulkovalaisimia, mutta toki ne toimivat myös sisällä mainiosti.

 

IMG_0017

 

Portaikossa on kahteen suuntaan valaiseva kuutio, joka paljastaa hienosti seinän epätasaisuudet ja virheet tasoituksessa. Siihen olen jo miettinyt jotain muuta vaihtoehtoa.

 

IMG_0027

IMG_0028

 

Kylpyhuoneessa ja saunassa meillä on tällaiset valaisimet. Kylpyhuoneen valo on todella kirkas ja siitä lankeaa hienot heijastukset seinille kristallien kautta. Ihan kuin valo, joka heijastaa veden pinnasta. Saunan valossa löyly näkyy kivasti.

 

Kuvat: Antti Kontula

Kommentoi