Tehdään talo

BLOGIT | Tehdään talo

Sisustus: Valoa taloon 2

Viimeksi esittelin talomme valoja ja mainitsin, että meiltä löytyy kaikkea hehkulampusta ledeihin. Ledivaloja meillä on eniten tavallisella E27 -kannalla. Se onkin oikeastaan ainut hyvä vaihtoehto, sillä lamput on helppo vaihtaa uusiin tai toisiin. Ledeissä on aika paljon eroja värilämpötiloissa. Toiset pitävät jopa fanaattisesti ainoana oikeana valona päivänvalolamppuja, sillä vain ne toistavat värit sellaisena kuin ne oikeasti ovat. No minun mielestäni ikkunoista tulee sitä aitoa päivänvaloa ihan tarpeeksi, jotta värit toistuvat oikein. Keinovalot voi sitten valita ihan oman mielen mukaan. Meille ne on valittu hieman lämpimän värisinä, sillä minä pidän hehkulampun antamasta valosta. Värilämpötilojen vertailun lisäksi on välttämätöntä nähdä mallilamppu, jotta välttyy yllätyksiltä.

 

IMG_0065

 

Vaikka E27 -kanta onkin hyvä vaihtoehto ledeihin, myös nauhaa käytimme muutamassa kohdassa: Saunan kiukaassa, keittiössä ja alakerran alaslaskussa. Nauhaa ostin 5 metrin rullan, josta sain kahteen paikkaan valot. Lisäksi piti ostaa kaksi muuntajaa niille. Nauhoissa näytti olevan eroja värin lisäksi ledien määrässä.

 

IMG_2930

 

Nauha laitettiin alumiinikiskoon teipillä ja kiskon päälle tuli vielä muovinen kouru, joka hajoitti valoa. Alumiinikisko toimii jäähdyttimenä ja lisää nauhan käyttöikää ehkä 20 prosenttia. Tai sitten ei. Ainakin hintaa se lisää 50 prosenttia. Vielä kun nauha tai osa siitä  pimenee jossain vaiheessa, niin kirosanat raikaavat.

 

IMG_3325

 

Kuvat: Antti Kontula

4 vastausta artikkeliin “Sisustus: Valoa taloon 2”

 1. Ilkka Pekanheimo

  Päivänvaloa tulee toki ikkunoista päivällä, mutta ei illalla.
  Jos perheessäsi on lapsia, mielestäni pitää valaistuksessa ajatella myös lasten kehitystä ja näkökykyä eikä vain omia valaistusmieltymyksiä. Värilämpötila ei ole tärkein valon laadun mittari, se on valon spektri. Lapsi tarvitsee kaikkia valon värejä kehittyäkseen. Ulkovalo on parasta, mutta sitä ei ole tarpeeksi talvella.

  Jos itse pidät lämpimän sävyisistä valoista, voisit ajatella muitakin ja valita ledinauhan ja –valaisimet sellaisiksi, että niiden värisävyn voi vaihtaa lämminsävyisestä päivänvaloon ja samalla himmentää. Ne eivät ole juurikaan kalliimpia, mutta käyttömukavuus kasvaa. Lisäksi voit hyödyntää päivänvalon terveysvaikutuksia ja säätää valon myöhään illalla lämminsävyiseksi. Mutta tärkeintä on poistaa terveyssyistä tietokoneista ja iPadeista siniset valon aallonpituudet ainakin tuntia ennen nukkumaanmenoa.

  Kodin valaistus tulee suunnitella ammattitaidolla. Et ehkä olisi tarvinnut kahta muuntajaa ledinauhoihin, olisit pärjännyt yhdellä muuntajalla ja päässyt halvemmalla. Silti olisit voinut himmentää molemmat ledipätkät erikseen. Ledinauhat tulee aina himmentää, niiden himmentimet ovat sen verran halpoja. Myös ulkovalaistus voidaan hoitaa kokonaan epäsuoralla ledinauhavalolla, ilman häikäisyä.

  Mielestäni lamppu ei saa näkyä valaisimesta, silloin se usein häikäisee. Jos joku valaisin ei häikäise aikuisia, se saattaa häikäistä lapsia. Siksi epäsuora valaistus on paras – monien mielestä.

  Jos hankit laadukasta ledinauhaa, et tarvitse alumiinikiskoa jäähdyttämiseen. Hyvä ledinauha ei kuumene liikaa. Keittiön työtason ledinauha tulee asentaa yläkaapin etureunaan, jolloin valo menee silmistä poispäin eikä valo heijastu kattiloista ja liedestä silmiin. Jos se on lähellä takaseinää, valo näkyy lasten silmiin huoneen toiselta puolelta katsottuna.

  Suosittelen hankittavaksi keittiön työtasolle ja epäsuoraan valaistukseen tehokkainta ledinauhaa, 72 W/5 m. Siinä on tietysti eniten ledejä. Marketista et löydä laadukasta ledinauhaa ja jos haluat vuoden kuluttua ostaa samaa nauhaa, se on todennäköisesti silloin eri väristä. Ei tarvitse sitten kiroilla, kun on ostanut laadukasta nauhaa. Mielelläni neuvon valaistuksessa, jos vielä mahdollista. Uusimmat valaistusideat näet blogistani valaistusta.wordpress.com

  Ilkka Pekanheimo, valaistussuunnittelija.


  • Antti Kontula

   Kiitos hyvistä vinkeistä. Pidän edelleen ledinauhaa hyvänä uutena, mutta edellisessä talossa meillä oli valaisimia, jotka olivat kymmeniä vuosia vanhoja. Niihin riittää usein korjaukseksi lampun vaihto. Eli kyllä Edisonin kanta on ehdoton.

   Olisin kyllä halunnut taloa kiertävän epäsuoran valaistuksen, se olisi vaatinut vaan melkoisia rakenneratkaisuja, sillä valokourun pölynkeruuominaisuudet ovat aika hyvät.

   Keittiön välitila on meillä ratkaistu siten, että yläkaapit ovat irti seinästä 35mm ja ledinauha on kiinnitetty kaappien taakse pohjaa ylemmäs. Sitä ei näe mistään vaikka kuinka yrittää kurkkia. Ledinauhat hankittiin Humaliston sähköstä ja sieltä tuli myös ohje alumiinikiskon käyttöön.

   Himmentimiä meillä ei ole ledeissä, sillä katkaisijat eivät olisi riittäneet. Tietysti olisi voinut miettiä valaistusta vaikka kuinka paljon ennen sähkösuunnittelua. Ensi kertaa kun rakentaa, ei osaa eikä pysty kaikkea ennakoimaan.

   Vielä kun saataisiin lampuista riittävä määrä D-vitamiinia 🙂


 2. maalaismutsi

  Mikä ihana tuo saunan kristallikruunu on? Mistä olet löytänyt? Meillä tällä viikolla löydyttävä saunaan valaisin mutten aiemmin löytänyt mieluista. Tuo on täydellinen!


  • Antti Kontula

   Heips. Tuo kristallikruunu on wc:ssä eikä sovi saunan valoksi ip-luokituksen vuoksi. Se on kuitenkin ostettu Kodin Ykkösestä. Saunan valona meillä on Harvian cilindro kiukaan valokehys ja lauteiden alla perus saunanlamppu.


Kommentoi