Tehdään talo

BLOGIT | Tehdään talo

Sisustus: Portaat

Autokatoksesta olen kirjoitellut jo kypsymiseen asti. Ehkä onkin siis aika palata takaisin sisälle ja portaisiin. Kaksikerroksiseen taloon kuuluu tietenkin portaat. Portaat tulevat usein keskeiselle paikalla, joten niiden ulkonäköön on syytä keskittyä. Meillä portaiden ulkomuodon saneli niille tuleva aukko, joka oli noin 2m x 2m neliö. Siihen mallivaihtoehtoja oli vain yksi: tasanteeton U-porras. Sen voi valita umpi- tai avomallina. Materiaalina voi olla puu tai metalli. Metalliportaat ovat kalliimmat vaikka kyllä puuportaistakin saa hinnakkaat.

Pyysimme tarjoukset neljältä yritykseltä: Rauman erikoispuutyö, Hovinikkarit, Kartano-portaat ja Westwood. Toiveena  kaikille oli puuportaat, lasikaiteet ja askelmat tammea. Asennuksen tekisin itse.

Tarjousten perusteelle emme oikein osanneet valita porrastoimittajaa vaikkakin Kartano-portaat putosi pois, sillä hinta oli yli kaksinkertainen muihin verrattuna. Tosin heidän portaiden rakennekin oli toisenlainen, ns. satulaporras. Sattumalta huomasin lukemassani rakennusblogissa (villa Luhta) hienot portaat. Ne sattuivat olemaan Hovinikkareiden mallistosta, joten valinta oli sillä selvä. Hintaa portaille tuli noin 3600 euroa.

Portaat toimitettiin kätevästi pahviin pakattuina suoraan tontille, josta kannoin ne sisään. Yksikään paketti ei ollut liian suuri yksin kannettavaksi. Lasit tulivat eri kuormassa. Yksi laseista oli rikki johtuen huolimattomasta pakkauksesta, mutta sen tilalle toimitettiin pikaisesti uusi lasi.

Portaiden asennus kesti kaksi päivää kahdelta amatooriltä, enkä suosittele sitä muille. Aikamoista arpomista koko homma, kun ei oikein tiennyt miten portaat olisi aukkoon työntänyt. Ammmattiasennus olisi maksanut noin tuhat euroa, joten melkoisen säästön sai itse asentamalla aikaiseksi. Hankalaa se silti oli, enkä vieläkään tiedä, miten ne pitäisi oikeasti asentaa. Erityisesti lasien sovittaminen uriin oli erityisen kamalaa.

Tässä ne nyt kuitenkin ovat. Hovinikkarit malli: Virgon, lakatut tammiaskelmat.

IMG_0228

IMG_0227

IMG_0226

IMG_0225

IMG_0224

IMG_0220

Kuvat: Antti Kontula

Kommentoi