Tehdään talo

BLOGIT | Tehdään talo

Sisustus: lattiaa taloon

Talomme rakentuu tällä hetkellä ammattilaisten toimesta, joten nyt oli hyvä aika valita pintamateriaaleja. Talomme toimitetaan ns. Sisustajan unelmana (SisU), joten lähdimme toteuttamaan tätä unelmaa. Talotehtaiden käyttämä sisustaminen -termi kyllä poikkeaa yleisestä käsityksestä sisustamisesta.

Talon sisustaminen aloitettiin nimittäin ulkotikkaista, lumiesteistä, kattokouruista ja lämmitysjärjestelmän valinnasta. Myöskään savuhormi saati takka eivät kuulu tähän toimitukseen. Meille tosin ei takkaa edes tule. Sisäportaat kuuluvat myös asiakkaan hankintoihin. Tämä kaikki on siis sisustamista.

Sisustusvalmis talo on siis vailla paljon muutakin kuin sisustusta, mutta onhan muuttovalmis talokin vailla paljon muutakin kuin muuttamista. Kaikille rakentamista vakavasti harkinneille tämä on päivänselvä asia, mutta tuskin muille.

Varsinaiset sisustushankinnat aloitimme kuitenkin talon lattiasta, sillä se oli ensimmäinen jo ennalta päätetty asia. Lattiamme olisi valkoista saarniparkettia, sillä

1. Siitä on kokemusta.

2. Se on kovaa, jopa kovempaa kuin tammi.

3. Se näyttää kivalta.

Valkolakattu saarni, Parador

Parkettien ja muidenkin lattioiden harmillisena ominaisuutena on todella laaja hintaskaala. Enkä tarkoita nyt sitä, että on halpoja lattioita ja kalliita lattioita, vaan sitä, että samantasoisilla lattioilla voi olla todella suuret hintaerot. Meidän vertailemat saarniparketit maksoivat 30-60 euroa neliöltä. Taloomme tulee noin 130m2 parkettia, joten neliöhinta ratkaisee paljon. Sillä on merkitystä, maksaako lattia 3900.- vai 7800.-.

Käväisin viime perjantaina Bauhausissa lattioita katsomassa. Sieltä löytyikin saarniparkettia 21,90 m2 tai 22,90 m2 riippuen siitä kumpaa hintalappua katsoi. Nyt on edullista, joten ei muuta kuin kyytiin. Ainoa ongelma oli, että mihin kyyti veisi lattian. Tontille ei voi lattiaa varastoida, eikä varsinkaan talon sisälle. Päätimme siis lattian antaa odottaa parempaa ostoajankohtaa.

Lauantain Turun Sanomissa oli Bauhausin tarjous lattioista: ota neljä, maksa kolme. Siis 25 % alennusta jo ennestään edullisesta hinnasta. Pakkohan se oli mukaan ottaa, uuden talon lattia. Laskin, että parketti maksoi noin 16.50m2. Koko talon parketit maksoivat siis 2100.-. Lattia varastoitiin nykyiseen autotalliimme, johon ei kyllä mahdu autoa, vaikka se olisi tyhjä. Eikä meinannut mahtua lattiakaan.

parketit varastossa
Kuvat: Parador ja Antti Kontula
 

 

Kommentoi