Tehdään talo

BLOGIT | Tehdään talo

Miten tontti valitaan?

Olimme oppineet, että ensin kuuluu hankkia tontti ja vasta sitten talo. Asia selvä, ei muuta kuin tonttia hankkimaan. Miksi sitten Turusta, eikä Kaarinasta, Maskusta tai Raisiosta? Totta puhuen me mietimme myös näitä vaihtoehtoja. Lähes kaikki muut vaihtoehdot tarkoittivat logistista ongelmaa, Suomeksi siis toisen auton hankkimista, eikä se tuntunut ollenkaan houkuttelevalta. Yhdellä autolla pärjätään, piste.

Turussa tontin voi hankkia kolmesta eri paikasta. Tai näin oli siis kesällä 2013, nyt tilanne on jo toinen (katso täältä Turun kaupungin tonttitarjonta). Alueet ovat HirvensaloYli-Maaria tai Mälikkälä. Tontteja on tarjousperustaisina, jatkuvan haun tontteina sekä lapsiperhekiintiössä. Lisäksi tontin voi tietysti ostaa yksityisiltä markkinoilta. Yksityisillä tonteilla on usein jokinlainen hökkeli, joka pitää purkaa.
Tontti voi olla myös lohkottu isommasta tontista. Niistä tulee usein kaupunkialueella ns. kirveenvarsitontteja, joissa omaan kotiin mennään ikäänkuin naapurin kautta. Hinnat ovat myöskin noin kolminkertaisia kaupungin tontteihin verrattuna. Etuna on tietysti valmis naapurusto ja puusto. Ei silti oikein lupaavalta vaikuttanut.

Kuva: Etuovi.com Kohdenumero 9648995
Kuva: Etuovi.com Kohdenumero 9648995.

Yksityinen tontti Puistomäestä: Kuvassa oleva 70a on myytävänä, 70b on ns. kirveenvarsitontti. Tontin punainen rajamerkintä muodostaa kirveen varsineen. Tästä siis nimitys. Pinta-ala 684m2 ja hintapyyntö 79 000.

Hirvensalo: Arvoalue merellisessä ympäristössä. Ei huono siis. Paitsi että sinne johtaa yksi silta ja käytännössä keskusta on vielä siinä välissä, joka tarkoittaa päivittäistä keskustan läpi suhaamista. Tietää ruuhkia ja odottamista, ei kiitos. Näillä tonteilla oli rakennusoikeutta joko 150m2 tai 180m2. 150m2 olisi ollut liian vähän meille.

Yli-Maaria: Kaunista maaseutumaista asumista kaupungin kainalossa. Juuri sitä emme hakeneet. Turhan kaukana keskustan iloista. Maalla tietysti on aina mukavaa, mutta ei tätä aluetta maaseuduksi voi kutsua hyvällä tahdollakaan. Rakennusoikeutta tonteilla on 200m2-400m2.

Mälikkälä

Mälikkälä: Nimi lupaa hyvää, sillä kaikki turkulaiset tietävät, että Mälikkälä on arvoalue, jossa asuminen on etuoikeus. Mutta kun vilkaisee karttaa, niin perinteinen Mälikkälän alue on aika kaukana alueesta, jonne uudet talot nousevat. Tai ei kaukana, mutta metsä on välissä. Itse kutsuisin sitä ennemminkin Ikean pelloksi. Siitä ainakin tietää, missä se sijaitsee.
Jännänä yksityiskohtana voi vielä mainita, että autolla alueelle ei pääse kuin Raision kautta, sieltä Gigantin takaa. Asuminen kauppakeskuksen kyljessä ei myöskään oikein houkutellut. Vaikka kaupat ovatkin eri kaupungissa.

Kävin vilkaisemassa tämän alueen tontteja helmikuisella hiihtolenkillä 2013, latu olisi kyllä lähellä. Pääsisi omalta pihalta suoraan ladulle, juoksulenkille tai vaikka sienimetsään. Rakennusoikeutta on 250m2+60m2 .

 

6 vastausta artikkeliin “Miten tontti valitaan?”

 1. Eino

  Eli mikä näistä vaihtoehdoista vei voiton?


 2. Järkeä tontin hankintaan.

  Eli näistä vaihtoehdoista Liedosta tontti? Vartti Turun keskustaan ja joukkoliinenne toimii hyvin, mutta kuinka kauan kestää ajaa esimerkiksi Turun keskustasta Yli-Maariaan?


  • Antti Kontula

   Lieto (Vanhalinna) 33min ja Yli-Maaria 44min, siis fillarilla. No kyllähän me Lietoa mietimme ja tonttitarjontaa tutkailimme ihan vakavastikin. Bonuksena olisi ollut loistava lihakauppa. Valinta oli kuitenkin Turku ja Mälikkälä (25min). Siihen kyllä liittyi muitakin logistisia perusteluita kuin etäisyys kauppatorilta:)


 3. villa Luhta

  Täällä pellolla on oikein hyvä olla…viime talven lumien keskellä rakennushommien ollessa kiivaimillaan mekin haaveilimme, että ensi vuonna tuosta vaan sukset jalkaan ja ladulle. No, tänä vuonna latuja ei sitten koskaan tullut. Ehkä ensi vuonna. 8)
  Ja tuo kauppakeskus tuossa vieressä. Kyllä me tykätään. Hätätilanteessa K- raudasta tultiin pyörän selässä karmit kainalossa. Posti tosin sijaitsee Raisiossa, se olkoon meidän miinuksemme alueelle. Me olemme kuitenkin Turkulaisia.8)


 4. Eino

  Kun Turku liitetään kohta Raisioon, olette onnellisia raisiolaisia! Tervetuloa!


Kommentoi