Tehdään talo

BLOGIT | Tehdään talo

Ajatus

Olemme kierrelleet useamman vuoden asuntomessuilla ihastelemassa ja ihmettelemässä. Miksi joku rakentaa keittiön yläkertaan tai maalaa talon neon-väreillä. Miksi jokainen talo on ”itse” suunniteltu ja ”meidän näköinen”?

Tarpeet ovat niin erilaisia, sanotaan. Kyllä ihmisten tarpeet ovat hyvinkin samanlaisia. Syödään, nukutaan, ollaan yhdessä ja erikseen, ehkä harrastetaan. Jokainen sanoo rakentavansa unelmiensa talon.
Minä en. Rakennan talon, jota tarvitsemme nyt. Sitten kun se ei vastaa tarpeita, myydään se pois. Silloin kun ostimme nykyisen talomme, kävelin ehkä tunnin talon sisällä, ja se oli siinä. Otetaan tämä. Enkä ole katunut.

Miksi uutta taloa pitäisi suunnitella millin tarkkuudella tuntikausia, miettiä jokaisen seinän sijaintia ja pistorasioiden paikkaa? Sen on ammattilainen jo suunnitellut, joten ei sitä amatöörin tarvitse hieroa enempää.
Valitaan vain huoneiden lukumäärä ja se onko keittiö erikseen vai olohuoneessa. Se on sitten siinä. Ei muuta kuin talokuvasto käteen ja valitsemaan.

Ihan pelkkä ajatus ei riitä, tarvitaan myös rahoitus. Siinä vaihtoehtoja on kaksi: nostetaan tililtä omaa rahaa tai pankin rahaa. Usein kuitenkin pankin rahaa, niin tässäkin tapauksessa.
Pankkiin kannattaa olla hyvät suhteet, se helpottaa. Jos olet hoitanut raha-asiasi, sinulla on ehkä säästöjä ja pitkä asiakkuus takana, homma helpottuu kummasti.
Pankilla on asiakkaalle useita ehtoja silloin kun ryhtyy rakennusprojektiin, meillä oli pankille yksi ehto. Jos emme saa asua nykyisessä asunnossa siihen saakka, kunnes muutamme uuteen, emme rakenna lainkaan. Se sopi pankille.

5 vastausta artikkeliin “Ajatus”

 1. Eino

  Ette siis pelkää 2 asunnon loukkoa?


  • Antti Kontula

   Tottakai, mutta laskimme kuudelle hengelle sopivan vuokra-asunnon hommaaminen maksaisi ainakin 1000:- kuukaudessa. Lisäksi autotallista löytyy 8 fillaria, parikymmentä paria suksia ym. tavaraa, jonka varastointi maksaisi ainakin 100:- kuukaudessa. Tietysti voisi muuttaa kaksioon…


 2. Sari

  Jaa-a. Me vasta suunnittelemme rakennuttamista, mutta lähtökohdat ovat selkeät. Tästä kodista tehdään kaikkien niiden toiveiden mukainen, joita emme ole aiemmissa kodeissa päässeet toteuttamaan. Tässä talossa kun haluaisimme asua vuosikymmeniä. Mieluiten lopun ikää. Itse suunnittelemaamme taloon tuntuu hyvältä kasvaa kiinni, sillä se palvelee meidän arkeamme, haaveitamme ja tarpeitamme toivon mukaan myös vuosien päästä. Tältä pohjalta talo myös suunnitellaan.

  Niin… Tarpeet ovat erilaiset, mutta niin ovat unelmatkin. Ja talo on usein yksi suurimmista unelmista. 🙂


Kommentoi