Tehdään talo

BLOGIT | Tehdään talo

Mitä se rakentaminen oikein maksoi?

Talon hinnasta alkaa olla selvä käsitys. Ensimmäinen kysymys on tietenkin, että kuinka paljon budjetti meni yli? No menihän se. Budjetti ylitettiin noin 10000 eurolla. Järkyttävä summa, mutta mistä sitten muodostuu tämä ylitys?

Ensinnäkin ja suurimmaksi osaksi siitä, että emme osaa arvata ennakkoon kuluja. Taloprojektissa on niin monta muuttujaa, että ensikertalainen ja amatööri ei oikeasti tiedä hinnoista mitään. Tai jos tietää hinnoista jotain, niin ei tiedä tunneista. Myös aikataulu on oleellinen osa projektia ja aikatauluun voi vaikuttaa rahalla. Tekeekö itse, vai palkkaako ammattilaisen? Jos päättää palkata ammattilaisen, saako sellaisen? Jossain kohdassa tulee vastaan tilanne, ettei enää osaa päättää, onko tämä rakennuskustannus vai ei? Osa maanrakennustöistä on esim. pihaan liittyviä, emmekä olleet budjetoineet pihaan. Pihan kuluiksi on tullut noin 5000€.

Jos haluaa säästää mahdollisimman paljon rahaa, tekee kaiken itse ja yksin. Kannattaa varata ainakin viisi vuotta rakentamiseen. Perhe katoaa automaattisesti ympäriltä viimeistään kolmannen vuoden kohdalla. Valitut materiaalit ja rakenteet ovat silloin osittain jo vanhentuneet. Muodista kaikki valitut pintamateriaalit ovat olleet poissa jo vuosia siinä vaiheessa kun päästään asumaan. Parhaimmillaan kodinkoneiden takuutkin ovat rauenneet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Ryhmittelin kuluja ja budjettia asian selventämiseksi (budjetoitu):

Viranomaismaksut 8872€ (6815€)

Talopaketti 224797€ (224357€)

Liittymät 16100€ (14230€)

Autokatos 31000€ (30000€)

Maanrakennus 22718€ (20000€)

Pintamateriaalit 46014€ (44000€)

Ulkomaalaus 1200€

Kaikista budjetti meni siis yli, mutta mitään jättimäistä ylitystä ei ollut missään kohdassa. Kaikkiaan rahaa on mennyt rakentamiseen 356000€.

Jos rakentaisin uudelleen, niin arvoisin hinnaksi noin 2000€/m2 (kerrosalan mukaan). Siitä hinnasta on hyvä lähteä säätämään omalla työllä. Pankki muuten laski myös 2000€/m2 hinnalla rakennuskustannuksia.

Kuvat: Antti Kontula

 

8 vastausta artikkeliin “Mitä se rakentaminen oikein maksoi?”

 1. Mikael

  Prosentteina ylitys ei onneksi ollut kuin 2,8 %, eli ei kovin paha. Toki mukavampaa olisi varmasti päätyä vastaava summa plussalle. Kiitokset hyvästä tiivistelmästä kustannusrakenteesta. Muutoinkin blogia on ollut mielenkiintoista seurata.


 2. Antti Kontula

  Tuota ylitystä laskiessa pääsee moniin eri tuloksiin aika helposti. Todella vaikea vetää rajaa rakentamisen kustannuksiin. Kuuluuko esim. varaston hyllyt näihin kustannuksiin vai ei? Tällaisia kuluja tulee matkan varrella todella paljon.


 3. Markku

  Hienosti pysyi budjetissa. Kunnioitettava suoritus muutenkin oman talon rakennus.
  Meillä meni budjetti yli 160 t€.


 4. Rakentaja 09-11

  Ei se perhe siinä hitaassa omatoimirakentamisessa mihinkään katoa, me ainakin teimme homman porukassa isäni toimiessa homman kapellimestarina. Kolme vuotta siihen meni. Pintamateriaalit ostettiin viimeisenä joten eivät nekään muodista menneet. Muutama huoneratkaisukin ehdittiin uudelleen miettiä ja lopputulos oli parempi, pitkästä tavarasta itse tehdessä muutokset olivat mahdollisia aika loppuun asti.
  Rahaa meni ilman tontinhintaa alle 200 000 euroa, tontin kanssakin laskettuna alle 300 000.
  Eikä meillä todellakaan alekorista ole pintoja kerätty 😀


 5. Rakentamassa

  Mitä kaikkea teillä kuului pintamateriaaleihin? Yhtäkkiseltään 46 tonnia vaikutti aika isolta summalta.


  • Antti Kontula

   Lattiat, katot, maalit, kylpyhuonekalusteet, keittiökalusteet, kodinkoneet, kaapistot, peiliovet, tasot, portaat, väliovet ja kiinteät valaisimet ainakin.


 6. Anders

  Ihmettelen miten on saatu näin paljon menemään. Meillä lopullinen hintalappu oli kustomonneista huolimatta varustellun C Mersun verran vähemmän.


 7. Remppa-Reiska

  Mutta varusteltu C-mersuhan maksaa helposti enemmän kuin mainittu summa? Ilmaiseksiko pinnat saitte kustomoitua


Kommentoi