Talo Kaaos

BLOGIT | Talo Kaaos

Kodinhoitoa ilman myrkkyjä

Kodin pesu- ja puhdistusaineissa on kamalan paljon kemikaaleja ja ihan myrkkyjäkin. Talo Kaaoksessa kuluu valtavat määrät ko. tuotteita ja on kiva tehdä edes joskus ja osa asioista astetta ekommin.

 

dsc_0940

  • Etikka

Meillä on jo vuosia käytetty tiskikoneessa huuhtelukirkasteen sijasta etikkaa ja toimii vähintäänkin yhtä hyvin.

Pyykinpesussa käytän myös usein etikkaa huuhteluaineena, se vie tehokkaasti pahat hajut pois esimerkiksi urheiluvaatteista. Koneesta ottaessa pyykeissä on etikan haju mutta kuivuessa tuoksukin haihtuu.

Perheeseemme tuli viime viikolla toinen koira ja myös pennun pissavahinkoihin lattialla etikkavesi on oiva pesuaine.

  • Ruokasooda

Sooda on myös on hyvä hajujen hävittäjä. Jos vaikka kirpputorilta ostetussa tekstiilissä on ummehtunut tai liian voimakas pesuaineen tuoksu niin ruokalusikallinen soodaa suljettuun muovipussiin tekstiilin kanssa vuorokaudeksi ja taas tuoksuu raikkaalta. Sohvien, mattojen ja muiden isompienkin tekstiilipintojen raikastus onnistuu kun sirottelee soodaa reilusti, antaa vaikuttaa yön yli ja imuroi pois.

Uusin tapa käyttää soodaa meillä on sirotella sitä kanien häkkiin kuivikkeen alle, vastapuhdistetun häkin raikkaus säilyy kauemmin. Harmittaa etten ole keksinyt tätä aiemmin! Toiminee myös kissanhiekka-astiassa.

Uunin pesuun vähintään yhtä tehokas kuin oikea uuninpesuaine on etikka-sooda-seos: 2rkl soodaa, 2 rkl etikkaa ja 2rkl lämmintä vettä, levitä uunin pinnoille, anna vaikuttaa noin tunnin ja pese pois.

 

dsc_0944

  • Höyrypesuri

Olen hankkinut ensimmäisen höyrypesurini noin 10 vuotta sitten enkä ehkä ikinä enää luovu sellaisesta. Ihan paras tapa pestä lattiat, matot, laattapinnat, sohvat ja melkein kaikki!

Höyrypesurin kanssa ei tarvitse käyttää mitään pesuaineita vaan kuuma höyry puhdistaa ja desinfioikin pinnat. Unelmissa olisi hankkia seuraavaksi imuroiva höyrypuhdistin.

 

Täysin viherpiipertäjiä ei meillä kuitenkaan olla, esimerkiksi pyykinpesussa on käytössä peruspesuaineet, pesupähkinät eivät ainakaan vielä ole vakuuttaneet. Ehkä niillekin pitäisi antaa uusi mahdollisuus? Kokemuksia?

Miten teillä käytetään kodinhoidossa muita kuin perinteisiä pesuaineita?

 

Kuvat: Mia S

 

2 vastausta artikkeliin “Kodinhoitoa ilman myrkkyjä”

  1. Luomuilija

    Suosittelen lämpimästi luonnonmukaisia tuotteita myös pyykin- ja astianpesuun. Tarjolla on monia muitakin kuin pelkät pesupähkinät, mm. ihan prismassa/cittarissa myytävät ecoverin tuotteet, joista itsellä vain hyviä kokemuksia! 🙂


  2. Rampe

    Wikipedian mukaan etikka koostuu vedestä ja etiikkahaposta. Etiikkahappo ei mielestäni ole mitenkään myrkytön, se on tavallinen kemiallinen yhdiste monen muun siivousaineen tapaan. Etikkahapon ominaisuuksista voi lukea lisää esim. sen käyttöturvatiedotteesta.


Kommentoi