Sisusta

SISUSTA | JAANA PAKARINEN |

Vinyylilevy sulaa kulhoksi viidessä minuutissa

Vanhoista vinyylilevyistä saa tuunattua kulhoja ja vateja edullisesti ja nopeasti. Tekovaiheita on vain kaksi.

Naarmuntuneita vinyylilevyjä kannattaa kysellä levykaupoista ja divareista, joista niitä parhaimmillaan saa ilmaiseksi.

Levy pehmennetään uunissa, jossa se sulaa parissa minuutissa. Sulanut levy muotoillaan sopivaan muottiin.

Jos haluaa suppeamman kulhon, levy kannattaa puristaa esimerkiksi pieneen salaattikulhoon. Jos taas haluaa laakeamman vadin, salaattikulhon voi kääntää nurinpäin ja muotoilla levyn kulhon kuperalle puolelle.

Sulanutta levyä kannattaa käsitellä hanskoilla, jotka eivät ole niin kömpelöt kuin patakintaat. Uunista otettaessa levy kovettuu muotoonsa hetkessä, joten muotoilussa kannattaa olla nopea. Jos aika loppuu kuitenkin kesken eikä levystä tule toivotunlainen, sen voi sulattaa uudestaan.

Vinyylilevykulhot sopivat hedelmävadeiksi, kynäpurkeiksi tai vaikka ruokailuvälinetelineiksi. Kun kulhon täyttää konvehdeilla ja paketoi sellofaanilla, on itse tehty hauska vieminen kenelle tahansa.
 

Tarvikkeet

 • vanha vinyylilevy
 • uuni
 • säilyketölkki, lasipurkki tai muu uunin kestävä astia
 • käsineet

 

6 vastausta artikkeliin “Vinyylilevy sulaa kulhoksi viidessä minuutissa”

 1. Koomikko

  Noin EI SAA tehdä !


 2. Asdfg

  Onkohan tämä loppuun asti mietitty askarteluvinkki… Vinyylilevyt kun on tehty PVC:stä, josta sulaessa irtoaa ihmiselle myrkyllisiä kaasuja.


 3. PVC-mies

  Ottaa vaan huomioon vinyylistä irtoavan haitallisia aineita, mikä varsinkin lämmittäessä kiihtyy. Ei kannata käyttää elintarvikekulhona ja uunikin kannattaa tuon jälkeen jättää ruoanlaiton sijasta muille askartelutöille.


 4. Jaana Pakarinen

  Kiitos kommenteista. Selvitin asiaa Työterveyslaitoksesta, ja vanhempi asiantuntija Ilpo Ahonen oli sitä mieltä, että kaupallisiin tarkoituksiin käytetyt PVC-muovit alkavat tuottaa haitallisia lämpöhajoamisyhdisteitä vasta 200 asteessa. Kulhoa tehdessä lämpötila on 120 asteessa parin minuutin ajan; tässä ajassa yhdisteitä ei vielä terveydelle haitallista määrää synny.
  Jo kovettuneesta kulhosta ei yhdisteitä myöskään merkittävästi siirry. Rasvaisten elintarvikkeiden säilyttämiseen niitä ei kuitenkaan suositella.


 5. Jari

  Kyllä nämä kaikkien alojen erikoisasiantuntijat tietävät paremmin kuin joku ”vanhempi asiantuntija”.


 6. Grena

  Ovatpa rumia ”kulhoja”. Anteex vaan.


Kommentoi