Sisusta

SISUSTA | Kristiina Walstén |

Valaistuksen tulevaisuus on ledeissä

Ledilamput ja -valaisimet ovat tulleet jäädäkseen samalla, kun niillä aikaansaatavat valaistusmahdollisuudet ovat lisääntyneet. Monipuolisuutensa lisäksi energiatehokkuus, pitkä käyttöikä, runsas sävyvalikoima sekä hyvä kylmän kestävyys ovat ledien vahvuuksia.

Energiasäästölamput ja halogeenit syrjäytyvät tulevaisuudessa ledilamppujen tieltä. Ledilamppuja löytyykin jo kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Vanhoihin valaisimiin voidaan vaihtaa niin sanottu retrofit-kierteinen lamppu tai älylamppu. Saunaan mitkä tahansa ledit eivät käy, sillä korkeissa lämpötiloissa tavallisten ledilamppujen käyttöikä lyhenee.

Himmennyksessäkään kaikki ledit eivät toimi, joten asia kannattaa tarkistaa lamppupakkauksesta.
– Lisäksi himmennettävät ledit eivät välttämättä sovi yhteen kaikkien himmennyskytkimien kanssa, mutta yhteensopivuusongelmat ovat uusissa tuotteissa vähentyneet. Himmennettävää lamppua ostaessa kannattaa varmistaa palautus- tai vaihtomahdollisuus, viestintäpäällikkö Suvi Salmela Motivasta kertoo.

Ledivalaisimien käyttö on monipuolista. Sähköasentaja Jonne Ynnilä Sähkömaxista asentaa niitä kylpyhuoneen kattoon. Kuvat: TS/Riitta Salmi.
Ledivalaisimien käyttö on monipuolista. Sähköasentaja Jonne Ynnilä Sähkömaxista asentaa niitä kylpyhuoneen kattoon. Kuvat: TS/Riitta Salmi.

Laadukas ledilamppu kestää noin 20 000 tuntia eli noin 20 vuotta. Hintaerot selittyvät usein lamppujen laatueroilla. Hyvänlaatuinen lamppu on usein pidempi-ikäinen, ja sen värintoistokyky heikkolaatuista parempi.

Myös valon määrään kannattaa kiinnittää huomiota lamppuja vertailtaessa.
– Aiemmin ledeissä suosittiin hehkulampuista tuttua kellertävää sävyä, mutta mieltymyksissä on menty jo enemmän lämpimän keltaisesta puhtaan valkoiseen. Kelvineillä merkittävän värilämpötilan arvot liikkuvat 2 700 ja 5 000 kelvinin välillä, Salmela sanoo.

Värisävyn lisäksi ledeissä tulee huomioida värintoistokyky, joka valon värin ohella vaikuttaa valon laatuun. Värintoistokyky kertoo, miltä ympäristö tulee valossa näyttämään.
– Värintoistoindeksi eli RA on sitä suurempi, mitä luonnollisemmin värit toistuvat valossa. Hehkulampun RA-indeksi on 100, samoin kuin halogeenilampulla. Kotikäytössä indeksisuositus on vähintään 80. Laadukkaissa markkinoilla olevissa ledilampuissa ja -valaisimissa tämä pääsääntöisesti toteutuu, toimitusjohtaja Juha Kujala Sähkömax Oy:stä kertoo.

Ledeillä sisustukseen saadaan yksilöllisiä ratkaisuja. Kylpyhuoneen kattoon upotetut ledivalaisimet täydentävät modernia kokonaisuutta.
Ledeillä sisustukseen saadaan yksilöllisiä ratkaisuja. Kylpyhuoneen kattoon upotetut ledivalaisimet täydentävät modernia kokonaisuutta.

Toisin kuin energiansäästölamput ja halogeenit, loisteputket tulevat toistaiseksi säilymään kauppojen valikoimissa. Ledilamppujen vaihto vanhoihin kierrekantaisiin valaisimiin on helppoa, mutta led-valoputkien vaihto vanhoihin loisteputkivalaisimiin vaatii huomattavasti enemmän perehtymistä.
– Uuden tuotteen soveltuvuutta ja asennusohjeita kannattaa kysyä suoraan valmistajalta tai myyjältä. Jos loisteputkista haluaa eroon, kannattaa harkita koko loistevalaisimen vaihtamista ledivalaisimeen, Suvi Salmela Motivasta neuvoo.

Uudis- ja saneerauskohteissa valaistus toteutetaan tänä päivänä pääsääntöisesti ledeillä. Juha Kujala kertoo, että ledivalaistusten mahdollisuudet ja niiden hyödyt on ymmärretty myös taloyhtiöissä, sillä ne tarjoavat hyvät valon säätö- ja ohjausmahdollisuudet.

Ledeillä saadaan aikaan myös epäsuoraa valaistusta, kuten tässä keittiön kaapistojen yläpuolelle piilotettuna. Lisäksi kaapistojen alle on asennettu led-valoputket, jolloin valonsävy on erilainen verrattuna epäsuoraan valoon.
Ledeillä saadaan aikaan myös epäsuoraa valaistusta, kuten tässä keittiön kaapistojen yläpuolelle piilotettuna. Lisäksi kaapistojen alle on asennettu led-valoputket, jolloin valonsävy on erilainen verrattuna epäsuoraan valoon.

Taloyhtiöissä ledivalaisimien nopea kehitys avaa myös uusia mahdollisuuksia monipuolisten valaistuskokonaisuuksien rakentamiseen. Isännöitsijä Teijo Hietanen Varsinais-Suomen Isännöintitalo Oy:stä on Juha Kujalan kanssa samaa mieltä.
– Ledeihin siirtyminen on yhtiöissä jo itsestäänselvää. Ledit ovat pitkäikäisiä, jolloin huoltovälit pitkiä, ja energiankulutuksessa saadaan aikaan suuria säästöjä. Ledivalaisimiin siirrytään sekä peruskorjausten yhteydessä että tekemällä pelkästään valaisinremontteja, hän sanoo.

Turku Energia on vaihtanut 15 000 Turun ja Salon kaupunkien elohopeahöyrylampuilla toiminutta katuvalaisinta ledivalaisimiksi. Urakointipalvelut-yksikön johtaja Tomi Toivonen sanoo, että ledivalaisimien laatu näkyy suoraan takuuajan pituudessa ja hinnassa, joten alkuun on satsattava rahallisesti enemmän.
– Vaikka kuluttajan näkökulmasta katsottuna ledivalojen kehitys tapahtuu ensin isoilla markkinoilla, kotivalaistusta valitessa on hyvä ottaa huomioon ledien elinkaarikustannus. Pitkä käyttöikä ja energiatehokkuus yhdessä laadukkaan ledilampun kanssa vähentävät niin huoltokustannuksia kuin lisäävät ledien käyttömukavuutta, hän sanoo.

Led-valoputkia upotettuna keittiön kaapiston alapuolelle, jolloin työpisteessä on käytössä kirkas valkoinen valo.
Led-valoputkia upotettuna keittiön kaapiston alapuolelle, jolloin työpisteessä on käytössä kirkas valkoinen valo.

Turun ja Salon katuvalaistuksen valmistanut salolainen Easy LED Oy toimittaa kevään aikana Turun sataman valaistuksen, jolloin alueesta tulee ensimmäinen suuressa mittakaavassa ledeillä valaistu satama Suomessa.
– Meillä ledivalaisimien käyttöiästä puhutaan 80 000 tunnista ylöspäin. Ne ovat ehdottomasti tätä päivää, ja tavalliselle kuluttajallekin järkevin vaihtoehto, Easy LEDin toimitusjohtaja Ilkka Kartio kertoo.

Ledivalojen tulevaisuudesta Kartio sanoo, että niiden mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Ledejä voidaan esimerkiksi upottaa rakenteisiin ja muuttaa vaikka kokonaisia pintoja valaisimiksi.

Kylmyydenkestoltaan ne sopivat erinomaisesti ulkokäyttöön. Lisäksi ne eivät tuota UV-säteilyä, jolloin ei tapahdu haalistumista tai muovien haurastumista.
– Ledien kehittynyt optiikka suo paljon uusia mahdollisuuksia, ja valon puhtaan valkoisiin värivaihtoehtoihin ollaan vasta sopeutumassa. Tehtaissa työteho on parhaimmillaan, kun ne valaistaan 5 000 kelvinin sävyllä. Ensin vaihtoon havahtuu. Mutta nopeasti siihen totutaan eikä enää haluta palata entiseen, Ilkka Kartio toteaa.

Tätä on led

 • Ledilamppu rakentuu diodeista eli ledeistä sekä elektronisista komponenteista.
 • Ledit kuumenevat käytössä, joten ne tarvitsevat toimiakseen jäähdytyksen.
 • Korkea lämpö lyhentää elektroniikan elinikää. Niinpä laadukas ledilamppu tai -valaisin on sellainen, jossa diodeja ei käytetä täydellä kapasiteetilla ja jäähdytys on suunniteltu hyvin.
 • Laadukkaan ledilampun energialuokka on vähintään A+.
 • Ledilamppujen käyttöikä on huomattavasti muita lamppuja pidempi. Myös energiatehokkuus on parempi kuin muilla lampputyypeillä; hehkulamppuihin verrattuna jopa 80 prosenttia parempi.
 • Laadukas ledilamppu kestää 20 000 tuntia, eli noin 20 vuotta.
 • Yhden ledilampun käyttökustannukset ovat kymmenessä vuodessa noin 15 euroa, kun esimerkiksi halogeenin käyttökustannukset samassa ajassa noin 60 euroa tämän hetkisellä energianhinnalla.
 • Ledilamppuja on saatavilla kaikkiin käyttökohteisiin, joten omat lamppunsa löytää niin kattokruunuihin kuin kohdevalaisimiin.
 • Uusimpia ledilamppuja ovat filamenttilamput, jotka sopivat tunnelmantuojiksi. Niissä ledit ovat hehkulampun langan tapaan liuskemaisia.
 • Ledit sopivat hyvin valaistuksen ohjausjärjestelmiin. Älyvalaisimia ja -lamppuja voidaan himmentää, ajastaa tai värisävyä säädellä kaukosäätimillä tai tabletilla.
 • Valon määrää ilmoitetaan lumen-arvoilla. Esimerkiksi 60-wattista hehkulampun valon määrää vastaa noin 800 lumenia.
 • Valon väri ilmoitetaan kelvin-arvoilla. 2 700 kelviniä vastaa entistä hehkulampun sävyä ja 5 000 kelviniä päivänvaloa.
 • Värintoistokyky kertoo, miltä ympäristö näyttää lampun valossa. Värintoistokyky ilmoitetaan värintoistoindeksillä eli Ra-arvolla. Kotikäytössä arvon suositellaan olevan vähintään 80 Ra.

Lamppuihin tulevat muutokset ja niiden kierrätys

 • Energiansäästölamput tulevat jäämään pois markkinoilta.
 • Halogeenien osalta kehitys on sama mutta hitaampi.
 • Lamppuvaihtoehdoiksi tulevat jäämään ainoastaan ledilamput ja led-valoputket yhdessä loisteputkien kanssa.
 • Vain halogeenit voi jättää sekajätteeseen, muut lamput tulee viedä kierrätykseen.
 • Lamppujen keräyspisteitä löytyy SER-tunnuksella varustetuista päivittäistavarakaupoista sekä alan liikkeistä.

Lähde: Motiva

Kommentoi