Sisusta

SISUSTA | Jaana Pakarinen |

Tuunaa pitsiliinoista syksyinen kaitaliina

Vanhoista pyöreistä pitsiliinoista saa värjäämällä ja sommittelemalla tehtyä kauniin ruskansävyisen pöytäliinan.

Pitsiliinat voivat olla alun perin erivärisiä, sillä silloin värjätessä niistä tulee sopivasti eri sävyisiä. Pienet likatahratkaan eivät liinoissa haittaa, sillä ne peittyvät värjätessä.

Valitse kuitenkin vain luonnonmateriaaleista virkattuja tai nyplättyjä liinoja, sillä tekstiilivärit tarttuvat keinokuituihin vain heikosti.

Yksittäisiä pitsiliinoja voi etsiä esimerkiksi kirpputoreilta, mutta suurempi määrä on helpoin tilata Texvexistä, joka vastaanottaa ja lajittelee kierrätystekstiiliä Turussa.

Kaitaliinaan tarvitaan noin 15 pitsiliinaa, mutta liinoja on hyvä olla ylimääräisiä, jotta niistä saa valittua sopivan sommitelman.

Liinat on helpoin värjätä oranssilla pesukonevärillä.

Jos liinat eivät ole alun perin kovin erivärisiä, tulee liinoista kuitenkin pyykinpesukoneessa värjätessä melko tasavärisiä. Jos haluat lisää kontrasteja liinojen sävyihin, kannattaa osa liinoista värjätä lisäksi punaisella tekstiilivärillä käsin.

Käsinvärjäysohjeessa tekstiilejä kehotetaan pitämään kiehuvassa vedessä parikymmentä minuuttia. Koska ruskansävyiseen liinaan halutaan kuitenkin punaisen sijaan oranssin sävyjä, riittää, että yksittäisiä liinoja kastetaan kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Liinojen sävyjä voi vaihdella sen mukaan, kauanko niitä värissä kastaa.

Valmiit silitetyt pitsiliinat sommitellaan limittäin kaitaliinaksi ja kiinnitetään nuppineuloilla.

Kaunein lopputulos tulee käsin ompelemalla pienin pistoin. Vaihtoehtoisesti liinat voi siksata yhteen ompelukoneella.

Tarvikkeet:

  • Pieniä pyöreitä pitsiliinoja, noin 15 kappaletta.
  • Oranssi pesukoneväri sekä punainen yleistekstiiliväri ja suolaa.
  • Värjäysastia ja sekoitusväline, kuten puutikku.
  • Neulaa ja lankaa.
  • Silitysrauta.

Tee näin:

1. Hanki pitsiliinoja esimeriksi kirpputorilta tai Texvexistä. Pese liinat.

2. Värjää liinat oranssilla pesukonevärillä pakkauksen ohjeen mukaan. Väri ei vahingoita pesukonetta eikä värjää seuraavaksi pestäviä vaatteita.

3. Valitse osa liinoista ja sävytä niitä vielä punaisella yleistekstiilivärillä: Annostele väriä sekä suolaa astiaan ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Liota liinoja parin minuutin ajan väriliuoksessa.
Eri sävyjä saat vaihtelemalla liotusaikaa. Huuhtele huolellisesti.

4. Kuivata ja silitä liinat.

5. Sommittele liinoista limittäin haluttu lopputulos ja kiinnitä nuppineuloilla. Virkatusta pitsiliinasta voi leikata pieniä paloja, joilla on kätevä paikata sommittelun aukkoja. Leikkaa liinoja vain kuvioiden yhdistämiskohdista, niin ne eivät purkaudu.

6. Ompele liinat toisiinsa käsin pienin pistoin. Halutessasi voit myös siksakata liinat yhteen ompelukoneella.

Kommentoi