Sisusta

SISUSTA | Anu Välilä |

Taidetta hankitaan tunteella

Taidetta voi ostaa kotiin monesta paikasta: suoraan taiteilijoilta, taidenäyttelyistä, huutokaupoista, taidetapahtumista ja taidelainaamoista. Yksi uusimmista taidekaupoista löytyy verkosta.

Kaarinalaispariskunnan Pia ja Patrik Edmanin pyörittämä taiteen verkkokauppa Taiko avautui viime marraskuussa. Taiko on uudenlainen, maanlaajuinen kauppakanava, jossa taiteilijoiden on mahdollista myydä töitään suoraan kuluttajille.
– Haluamme, että taide tulee lähelle ihmisiä. Taikon avulla taiteilijat ja taiteen ostajat kohtaavat. Avauspäivänä myimme ensimmäisen teoksen. Helsinkiläinen ostaja osti kuusamolaisen taiteilijan teoksen. He tuskin olisivat kohdanneet ilman Taikoa, Pia Edman sanoo.

”Parhaiten kaupaksi menevät maalaukset ja grafiikkaa ja niissä erityisesti esittävä taide.”

Taiko ei myy niin kutsuttua printti- tai sisustustaidetta vaan aitoja taideteoksia. Myynnissä on taidetta vain ammattitaiteilijoilta. Mukana on tällä hetkellä 400 taiteilijaa ja noin 4 000 taideteosta.

Tarjolla on maalauksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia eri hintaluokissa. Halvimmat piirrokset maksavat muutaman kympin ja kalleimmat maalaukset 8 000 euroa.
– Keskihinta myydyillä teoksilla on 700 euroa. Parhaiten kaupaksi menevät maalaukset ja grafiikkaa ja niissä erityisesti esittävä taide. Ihmiset, eläimet ja luontokuvat kiinnostavat.

Taikon konsepti mahdollistaa, että verkkokaupassa voi olla myynnissä rajaton määrä taidetta. Kaikki teokset ovat taiteilijoiden hallussa myyntiin saakka.
– Taiteen ostaminen on helppoa. Ostaja voi etsiä taidetta monipuolisen hakutoiminnon avulla. Taiko Test -kuvatoiminnon avulla ostaja voi kokeilla, miltä teos näyttää omassa kodissa ennen ostopäätöksen tekemistä. Myyty teos noudetaan taiteilijalta ja toimitetaan suoraan ostajalle.

Sari Valtonen Turun Taidelainaamosta kertoo, että myös nuoret pariskunnat ja opiskelijat hankkivat taidetta koteihinsa. Kuvat: TS/Jane Iltanen.
Sari Valtonen Turun Taidelainaamosta kertoo, että myös nuoret pariskunnat ja opiskelijat hankkivat taidetta koteihinsa. Kuvat: TS/Jane Iltanen.

Pia Edmanin mukaan ihmiset ovat kiinnostuneita hankkimaan taidetta koteihinsa. Silti moni arkailee taidehankintojen kanssa tai pitää aitoa taidetta liian kalliina.
– Siinä on kaksi myyttiä, jotka haluamme murtaa. Moni sanoo, ettei ymmärrä taiteesta mitään ja taide on kallista. Kaikki taide ei ole kallista eikä sitä tarvitse ymmärtää. Riittää, että tykkää kauniista teoksista, Edman rohkaisee.

”Kotiin halutaan nyt persoonallisia ja omannäköisiä juttuja.”

Sari Valtonen Turun taidelainaamosta kertoo, että myös nuoret pariskunnat ja opiskelijat hankkivat taidetta koteihinsa.
– Kotiin halutaan nyt persoonallisia ja omannäköisiä juttuja. Vaikka taideteos liittyy pintapuolisesti sisustusratkaisuun, taide on myös hyvin tunnepitoinen hankinta.

Vanhalla Suurtorilla, Vanhan Raatihuoneen tiloissa toimiva Turun taidelainaamo vuokraa ja myy taidetta yksityisille henkilöille, yrityksille ja yhteisöille. Taidetta hankitaan myös esimerkiksi ristiäis- ja synttärilahjaksi.

Tarjolla on teoksia 130 taiteilijalta: maalauksia, piirroksia, grafiikkaa ja veistoksia. Kaikki taidelainaamon taiteilijat kuuluvat turkulaisiin ammattitaiteilijaseuroihin.

”Tällä tavoin taide on kaikkien saatavilla.”

Taiteilijat itse päättävät, mitä teoksia he tuovat myyntiin. Teoksista saatavat tulot menevät kokonaisuudessaan taiteilijoille.
– Kaikki lainattavana olevat teokset näkyvät ajantasaisesti taidelainaamon nettisivuilla. Sen perusteella taideostoksille tullaan kauempaakin.

Vaikka taidelainaamo antaa mahdollisuuden pitää teosta vain hetken ja palauttaa sen, taidetta ei vaihdeta kuin jouluverhoja – palautusmahdollisuutta käyttää Valtosen mukaan alle kymmenen prosenttia lainaajista.

Lyhin vuokra-aika on yksi kuukausi, mutta teosta voi pitää niin kauan, että on lunastanut sen itselleen.

Teoksen voi myös ostaa itselleen suoraan ilman vuokrausta. Teosvuokrat suhteutuvat teosten hintaan. Edullisimmillaan teoksen kuukausivuokra on kymmenen euroa, kun teoksen hinta on alle 300 euroa.
– Tällä tavoin taide on kaikkien saatavilla, Sari Valtonen sanoo.

Muuta kuin massatauluja

Asukas kertoo nähneensä tauluja Olga Viljasen Facebook-sivuilla ja ihastui niihin niin, että tilasi taulun. Asukkaat antoivat taulun koon, mutta muuten Viljasella oli vapaat kädet toteuttaa taulu. – Kodin sisustus ja värimaailma on neutraali, joten kaikki värit sopivat siihen. Valitsin omia lempivärejäni, sinistä ja turkoosia, joita on helppo yhdistää sisustuksessa olevan harmaan, valkoisen ja mustan kanssa, Olga Viljanen kertoo. Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.
Asukas kertoo nähneensä tauluja Olga Viljasen Facebook-sivuilla ja ihastui niihin niin, että tilasi taulun. Asukkaat antoivat taulun koon, mutta muuten Viljasella oli vapaat kädet toteuttaa taulu. – Kodin sisustus ja värimaailma on neutraali, joten kaikki värit sopivat siihen. Valitsin omia lempivärejäni, sinistä ja turkoosia, joita on helppo yhdistää sisustuksessa olevan harmaan, valkoisen ja mustan kanssa, Olga Viljanen kertoo. Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.

Taiteella sisustaminen yleistyy. Jos tarjonnasta ei löydy mieluisaa, taulun voi myös teettää. Olga Viljanen maalaa abstrakteja sisustustauluja asiakkaiden toiveiden mukaan.

Raisiolainen Olga Viljanen maalaa tilauksesta uniikkeja sisustustauluja.
Idea omaan Color Mood Art -yritykseen syntyi, kun Viljanen halusi sisustaa omaa kotia. Hän otti yhteyttä sisustussuunnittelijaan, joka pystyi tarjoamaan kodin sisustukseen kaiken muun paitsi taidetta.
– Selvitin asiaa laajemmin, mutta kukaan ei pystynyt tarjoamaan sitä, mitä tarvitsin. Joillakin oli tarjolla printtejä, mutta kenelläkään ei ollut oikeaa taidetta. Kaupoistakin löytyi vain persoonattomia massatauluja, Viljanen muistelee.

Viljanen maalaa akryyliväreillä abstrakteja teoksia, jotka syntyvät yhteistyössä asiakkaan kanssa. Ensin Viljanen tutustuu asiakkaaseen, hänen toiveisiinsa ja kotiinsa. Viljanen alkaa ideoida taulua valokuvien perusteella. Hän pyrkii aina myös käymään kodissa, jotta hän näkee todelliset valot, värit ja tunnelman.
– Tila voi näyttää ihan eriltä livenä kuin kuvissa. Moni myös tykkää siitä, että palvelu tulee kotiin.

”Asiakkaita myös viehättää ajatus, että taulu on tehty juuri heitä varten ja he ovat saaneet olla mukana ideoimassa teosta.”

Viljanen maalaa ensin pari pientä näytetaulua, joita käydään läpi asiakkaan kanssa. Varsinaisen teoksen maalaus alkaa, kun asiakas hyväksyy suunnitelman. Työ valmistuu noin kolmessa viikossa.
– Kyse ei ole trendeistä vaan asiakkaan tehtävä on kuunnella omaa sydäntä ja kertoa rohkeasti, mistä hän pitää. Asiakas voi vaikuttaa taulun kokoon, värimaailmaan ja struktuuriin, mutta ei yksityiskohtiin. Lopputulos, taide, on kokonaan minun näkemykseni ja luomukseni.

Viljanen on tehnyt tauluja lähinnä yksityisiin koteihin. Suurin osa hakee olohuoneeseen katseenvangitsijaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole aikaa etsiä teoksia eikä välttämättä edes näkemystä, minkälainen taide sopii omaan kotiin.
– Ihmiset eivät halua ostaa kaikkea kaupasta valmiina vaan kodista halutaan tehdä omannäköinen. Asiakkaita myös viehättää ajatus, että taulu on tehty juuri heitä varten ja he ovat saaneet olla mukana ideoimassa teosta, Viljanen sanoo.

Taulun lisäksi asiakkaat saavat kaupan päälle sisustusvinkkejä ja -ideoita. Viljasen on tarkoitus laajentaa konseptia.
– Haluan suunnitella myös tekstiilikuoseja, elementtejä, jotka tukevat toisiaan, Viljanen suunnittelee.

Kommentoi