Sisusta

SISUSTA | Vivi Wihanto |

Rouhea rottinki siirtyy nyt sisälle

Kaiva vanhat rottinkikalusteet esille kellareista ja varastojen kätköistä. Ne ovat nyt sisustuksessa supermuodikkaita – ja kestävät taatusti seuraavatkin vuosikymmenet.

1970–1980-lukujen kodeista tutut rottinkikalusteet ovat tehneet paluuta koteihin jo parin vuoden ajan, mutta vasta nyt ne ovat nousseet super­trendikkäiksi sisustajien keskuudessa. Tämän tietää turkulaisen sisustusliike Avelian yrittäjä Mari Håkans, joka on kevään aikana kiertänyt messuja niin Tukholmassa kuin Pariisissakin.
– Rottinkia tulee nyt ovista ja ikkunoista. Monille tulee siitä mieleen 80-luku tyylisuuntineen, mutta nyt valikoimassa on paljon myös hienostuneempia ja nykyaikaisempia malleja sekä värejä. Toki vanhoja klassikkomallejakin tehdään edelleen, ja ne ovat todella kysyttyjä.

Klassisiin rottinkikalusteisiin luetaan esimerkiksi Parolan Rottingin Lumikenkä-tuoli, joka löytyy useammastakin suomalaisesta kodista, samoin kuin riippukeinu. Jälkimmäinen on suomalaista designia ja sen on suunnittelut Parolan Rottingin perustaja Aulis Herranen. Kolmas ikonisista rottinkikalusteista on korkealla selkänojalla ja koristeellisilla yksityiskohdilla varustettu riikinkukkotuoli eli peacock-tuoli. Sitä voi yrittää metsästää kirpputoreilta ja huutokaupoista, mutta näyttävää tuolia valmistetaan myös uustuotantona.

Tanskalaisen Sika-Designin klassikkoa Monet-mallia valmistetaan myös keinutuolina. (Avelia)
Tanskalaisen Sika-Designin klassikkoa Monet-mallia valmistetaan myös keinutuolina. (Avelia)

Moni yhdistää rottingin juuri huonekaluihin, mutta siitä valmistetaan myös valaisimia, säilytys- ja pyykkikoreja, raheja, jakkaroita ja muita sisustuksen pientuotteita.

Turkulainen yrittäjä ja Oblik.-blogia pitävä Jutta Karihtala ennustaa perinteisen rottinkisen kukkapöydän paluuta. Hän uskoo sen nousevan taas hitiksi vallalla olevan vihersisustusbuumin myötä.

Juuri muotoilijaksi valmistuvan Karihtalan ensimmäinen myyntiin tuleva suunnittelutyö on tehty juuri Parolan Rottingille. Riippuva rottinkinen hylly tulee myyntiin syksyllä.
– Parolan Rottingilla ei ole ollut pitkään aikaan kotimaista suunnittelua, ja nyt he halusivat taas käynnistää omien tuotteiden tuotannon. He kaipasivat valikoimiinsa pienempiä, helpommin ostettavia tuotteita. Ideastani innostuttiin heti, ja tuntui niin ihanalta päästä suunnittelemaan tuote, joka tulee oikeasti myyntiin, Karihtala sanoo.

Tanskalaisen Tine K Homen uudessa mallistossa rottinki nousee vahvasti esille. (Avelia)
Tanskalaisen Tine K Homen uudessa mallistossa rottinki nousee vahvasti esille. (Avelia)

Karihtala muistaa ensimmäiset merkit rottinkikalusteiden paluusta viime kesän sisustuslehdistä. Hän mietti silloin, onko trendi vain ohimenevä aalto.

Tänä keväänä rottinki on noussut esille lehtien lisäksi niin Instagramissa, Pinterestissä kuin sisustusblogeissakin, lisäksi se nousee vahvana Ikean tämän kevään Jassa-erikoismallistossa. Sen yhtenä suunnittelijana on ollut suomalainen muotoilija Iina Vuorivirta.
– Ikean mallistolla on iso merkitys, sillä sen myötä rottinki tulee helpommin kaikkien sisustajien saataville. Rottinkikalusteista tulee ensimmäisenä mieleen 1980-luvun mökkiterassit, mutta kannattaa muistaa, että ne sopivat erinomaisesti myös sisätiloihin, Karihtala vinkkaa.

Rottinkituoli sopii katseenkiinnittäjäksi esimerkiksi ruokapöydän päätyyn. (Avelia)
Rottinkituoli sopii katseenkiinnittäjäksi esimerkiksi ruokapöydän päätyyn. (Avelia)

Hänen mielestään rottinki sopii parhaiten trendikkäisiin, boheemilla vivahteella varustettuihin skandinaavisiin koteihin. Maalaisromanttisen tyylin keskellä rottinki saattaa Karihtalan mukaan hukkua helposti kokonaisuuteen.

Mari Håkans puolestaan rohkaisee tuomaan rottinkia reippaasti sisustukseen, vaikka pieninä yksityiskohtina.
– Rottinkikalusteet sopivat kaikenlaiseen sisustukseen, niin mökeille kuin kaupunkikoteihin. Sijoita tuoli esimerkiksi ruokapöydän päähän tai modernien designtuolien väliin. Jo yksi tuoli riittää tuomaan kokonaisuuteen hyvän säväyksen.

Vinkit rottinkikalusteiden sijoittamiseen ja käsittelyyn

  • Rottinkikalusteet ovat kestäviä ja sietävät hyvin lämpötilanvaihtelua. Ne eivät halkeile, mutta kalusteiden pinnalle ei saa päästä kertymään vettä tai lunta. Rottinki säilyykin parhaiten sisätiloissa ja katetuilla terasseilla sekä parvekkeilla.
  • Älä säilytä liian lähellä lämmönlähdettä, esimerkiksi patteria. Silloin rottinki kuivuu liikaa ja nauhasidokset saattavat katketa. Sateen ja paahtavan auringon yhdistelmä saattaa aiheuttaa rottingille halkeilua ja pinnan harmaantumista.
  • Imuroi ja pyyhi kostealla tarvittaessa lian pinttymisen estämiseksi. Pyyhkimiseen riittää pelkkä vesi, tarvittaessa veteen voi lisätä tipan mietoa ja neutraalia pesuainetta, esimerkiksi mäntysuopaa.
  • Älä nouse seisomaan rottinkituolin istuimelle. Punos saattaa murtua myös jos se osuu voimalla terävään esineeseen, esimerkiksi imurin metallivarteen.

Lähde: Parolan Rottinki

Rottinkikalusteen korjaus voi olla kallista

Jos varastosta löytyy vanha rikkinäinen rottinkihuonekalu, sen pystyy korjaamaan käyttökelpoiseksi. Poikki napsahtaneen rottingin pystyy liimaamaan kasaan, tai puuttuvan pätkän voi korjata esimerkiksi pajulla.
– Asuntojen kuivat huoneilmat kuivattavat rottinkia, jolloin ne saattavat murtua ja napsahtaa poikki. Myös liitoskohtia pystyy paikkaamaan halkaistulla rottingilla, jota myydään eri paksuisina, entisöijä Susanna Kaitila Wanhan Restauroinnista vinkkaa.

Vanhoille kalusteille voi tehdä myös klooripesun, joka tappaa mahdollisen homeen. Pesu ei poista tummentumia, mutta tappaa homeitiön. Sen jälkeen Kaitila suosittelee pesua maalinpesuaineella, jonka jälkeen kalusteet voi maalata vaikka kalkkimaalilla tummentumien peittämiseksi. Rottinkikalusteet ovat kuitenkin työläitä maalattavia pienien yksityiskohtiensa ansiosta.

Kauniit liitokset ovat tyypillisiä rottinkihuonekaluille. (Avelia)
Kauniit liitokset ovat tyypillisiä rottinkihuonekaluille. (Avelia)

Klassisten wieniläistuolien rikki menneen rottinkipunonnan korjaaminen on myös mahdollista. Verhoomo Vaahteran Leena Vaahtera kuitenkin kertoo, että korjaaminen tyssää yleensä kustannuksiin. Yhden tuolin korjauskustannukset voivat nousta useisiin satoihin euroihin, jos punonta tehdään alusta asti käsin ja ohuella rottingilla.
– Hinta määräytyy rottinkipunoksen risteyskohtien mukaan, ja yhdelle risteyskohdalle tulee hintaa noin euron verran. Valmiilla verkolla korjaus on edullisempaa, mutta silloin tuolissa on oltava ura, johon verkko kiinnitetään, Leena Vaahtera kertoo.

Wieniläistuolin rottinkipunoksen korjaaminen verkolla maksaa yleensä noin 100 euroa, käsin punottuna noin 400–500 euroa rottingin tiheydestä riippuen.

Kommentoi