Sisusta

SISUSTA | Turun Sanomat |

Pienet sisustuskikat nostavat asunnon arvoa

Asuntokaupoilla myyjää kiinnostaa, miten saada omasta asunnosta paras mahdollinen hinta. Sisustusratkaisuilla voi olla yllättävän suuri vaikutus. Muutamalla vinkillä voi tuoda asunnolle lisäarvoa myynti­tilanteessa.

Määritä kohderyhmäsi

Aluksi kannattaa pohtia, millaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä juuri sinun asuntosi kiinnostaisi. Kun onnistut rajaamaan asunnollesi tietyn kohdeyleisön, voit keskittyä maksimoimaan sen arvoa järkevillä ja persoonallisilla valinnoilla massasisustuksen sijaan.

Sisustuksen ei tarvitse edustaa tiettyä tyyliä eikä sen kuulu viedä huomiota pois itse asunnosta, mutta älykästä sisustamista voi olla esimerkiksi muutama tarkkaan valittu huonekalu tai kohderyhmän elämäntilanteeseen sopiva räätälöity sisustus- tai tilaratkaisu.

Maalaa uudelleen ja pese ikkunat

Kiinnitä huomiota seiniin ja kattoon. Onko asunnossa likaisia, haalistuneita tai maalipinnaltaan halkeilleita seiniä tai vanhoja tapetteja? Maalaaminen on helppoa ja melko edullista, mutta kohentaa merkittävästi asunnon yleisilmettä ja täten myös sen arvoa.

Kirkkaat värit tai tehosteseinät voivat olla asujan mieleen, mutta myytävässä asunnossa seinät kannattaa pitää suhteellisen neutraalin värisinä. Liiallinen väritrendien seuraaminen saattaa siis kostautua, ellei asuntoa maalaa uusiksi ennen myymistä.

Likaiset ikkunat huonontavat välittömästi asunnosta tulevaa ensivaikutelmaa. Ne peittävät näkymät ulos, estävät valon tulvimisen asuntoon ja antavat vaikutelman, että asunnon siivous on jäänyt kesken. Muista siis pestä ikkunat, peilit ja muutkin kirkkaat pinnat.

Valaise oikein

Sisusta olohuonetta tai keittiötä tuoreilla leikkokukilla ja kynttilöillä.
Sisusta olohuonetta tai keittiötä tuoreilla leikkokukilla ja kynttilöillä.

Asuntonäyttöä järjestäessä tulisi pitää mielessä pohjoisen valo, joka on usein olematon. Lisäksi näytöt järjestetään yleensä iltaisin, jolloin luonnonvalo on vähäistä.

Liian monella on asunnossaan heikko valaistus. Hämärä asunto karkottaa helposti ostajaehdokkaat tiehensä, joten valaistukseen sisustuselementtinä kannattaa ehdottomasti panostaa.

Kirkas valaistus on tärkein työskentelytiloissa ja esimerkiksi kylpyhuoneessa. Erityisen kotoisaa tunnelmaa luovat pienet ja lämpimänsävyiset valolähteet, kuten pöytä- ja jalkalamput.

Karsi pientavaraa

Pienesineiden määrä on hyvä pitää mahdollisimman pienenä, sillä kauniin ja avarankin asunnon saa helposti vaikuttamaan ahtaalta, mikäli se on täynnä tavaraa. Poista siis vuosien varrella kertynyt pientavara, joka ei tuo sisustukseen lisäarvoa. Tällaisia voi olla esimerkiksi jääkaappimagneetit, koriste-esineet ja paperipinot.

Varmista, että kaappeja voi availla huoletta ilman tavarapaljoutta ja piilota asunnosta näytön ajaksi henkilökohtaiset tavarat, kuten kehystetyt valokuvat. Asunnossa saa toki näkyä myyjän persoona, mutta kävijöiden tulee pystyä kuvittelemaan tilalle myös oma, mahdollinen tuleva kotinsa.

Stailaa myyntikuntoon

Luo kylpyhuoneeseen tunnelmaa poistamalla kaikki henkilökohtaiset tavarat kuten shampoopullot, ja laita esille ylellinen saippua sekä puhtaita, valkoisia pyyhkeitä.

Sisusta olohuonetta tai keittiötä tuoreilla leikkokukilla ja kynttilöillä, tai laita esimerkiksi mausteita keittiön maustehyllylle. Asunnon kohderyhmän mukaan voit siis luoda hotellitunnelmaa makuuhuoneeseen tai spa-tunnelmaa kylpyhuoneeseen.

Täysin tyhjä asunto on yleinen virhe. Jos asunto on tyhjillään, lainaa tai osta muutama huolella valittu käytetty huonekalu ja asettele ne asuntoon oikein.

Asunnon ensivaikutelma on tärkeä tekijä ostopäätöksessä. Jos esimerkiksi kerrot ostajalle, että makuuhuoneeseen mahtuu parivuode, todista väitteesi – sijoita parivuode huoneeseen. Täysin tyhjästä asunnosta on hankala nähdä sen koko potentiaalia.

Jos stailaus ei tunnu luontevalta, voit aina valita kiinteistövälittäjän, jonka valikoimiin stailauspalvelu kuuluu. Heiltä löytyy usein valmis varasto sisustuselementtejä erilaisia myyntikohteita varten.

Vaihda ovet

Vaihda kaapistojen ovet.
Vaihda kaapistojen ovet.

Ellei sinulla ole halua ja resursseja remontoida koko asuntoa mutta haluat parantaa sen myyntikelpoisuutta, keskity erityisesti keittiöön ja kylpyhuoneeseen.

Keittiö- ja kylpyhuoneremontit ovat remonttien kalleimmasta päästä, mutta jo pelkästään ovia vaihtamalla tilaan syntyy täysin uusi tunnelma. Kaikkea vanhaa ei siis tarvitse purkaa ja heittää pois.

Lähde: Designkeittiöihin ja säilytys­ratkaisuihin erikoistunut A.S.Helsingö.

Kommentoi