Sisusta

SISUSTA | Anne Kortelainen, Mervi Luotonen |

Perheen haave lasitetusta terassista toteutui

Lasitettu terassi toi toivottua lisäaikaa olla ulkona.

Turun Hannunniitussa sijaitsevan 216-neliöisen omakotitalon takapihalla käy kuhina, sillä ilmojen lämmettyä lääkäri Tiina Kojo, 49, ja ajojärjestelijä Pasi Hemling, 45, ovat yhdessä 8-vuotiaan Matias-poikansa kanssa siirtyneet viettämään aikaa enemmän ulos.

Perhe on asunut vuonna 2007 rakennetussa talossa nyt seitsemän vuotta. Pari vuotta sitten toteutui iso haave: takapihan puolelle tehtiin noin 25-neliöinen lasitettu terassi.
– Emme tarvinneet siihen rakennuslupaa, koska lasitus tehtiin valmiin avoterassin päälle. Vanha vain purettiin pois, laitettiin uudet paalut, suunnittelija kävi paikalla ja teki mittaukset, ja kohde valmistui viikossa, perhe muistelee.

Lasiterassin muhkea polyrottinkinen sohva ja pirteät tyynyt riemastuttavat Tiina Kojoa ja Matias Hemlingiä.
Lasiterassin muhkea polyrottinkinen sohva ja pirteät tyynyt riemastuttavat Tiina Kojoa ja Matias Hemlingiä.

He tilasivat kaiken Lumon Suomi Oy:ltä avaimet käteen -periaatteella, ja laskun loppusumma oli yli 20 000 euroa.
Perhe on ollut terassiinsa tyytyväinen.
– Koko ajatus sen rakentamiseksi syntyi siitä, että takaterassi oli tuulinen paikka ja lumi kinostui herkästi sinne. Halusimme jotain suojaa. Nyt paikka on lämmin aikaisin keväällä, ja ulkonaoloa voi jatkaa pitkään syksyyn. Lasien myötä alueesta tuli kiva oleskelupaikka, perhe iloitsee.

Asukkaat nauttivat lasien suojassa kahvia ja virvokkeita, lukevat tablettitietokonetta, ja Vili-lemmikki seuraa ohikulkuliikennettä. Vieraiden kanssa on myös istuttu terassilla samalla, kun isäntä on grillannut ruokia lasien takana.

Pari harmiakin on matkan varrella jo ollut: tontilla on paljon oravia, ja kerran yksi eläin eksyi lasien sisään eikä osannut omin avuin tulla pois.
– Ja välillä juoksevia poikia joutuu ojentamaan, että terassi ei ole läpikulkutila, kun lasi-ovet pamahtelevat.

Pienet yksityiskohdat sisustukssessa paljastavat sen, että kotiin on vastikään tullut myös lemmikki, nyt kymmenkuinen coton de tuléar -rotuinen Vili-koira.
Pienet yksityiskohdat sisustukssessa paljastavat sen, että kotiin on vastikään tullut myös lemmikki, nyt kymmenkuinen coton de tuléar -rotuinen Vili-koira.

Perheellä on jo uusi haave. Tiina ja Pasi ovat miettineet lasittavansa laajan takaterassin toisenkin pään. Tähän päätyyn tulisi ulkoporeallas, josta olisi suoraan käynti sisälle saunatiloihin. Nyt jo olevasta lasiterassista ovi johtaa kodin ruokailutiloihin.
– Uusi lasitus on vielä rahakysymys. Rakentaminen on melko tyyristä, työ maksaa nykyään, pariskunta pohtii.

Tiina Kojo kuitenkin korostaa, että työn osuudesta saa verotuksessa kotitalousvähennyksen.

Lasitetulla terassilla tarkenee Suomessakin


Terassien lasittaminen on nopeasti yleistynyt, ja samalla lasitusten valikoima on monipuolistunut. Suunnitteluun kannattaa paneutua ja eri valmistajien tuotteita vertailla, jotta lopputulos vastaa toiveita.

Arte Team valmistaa Vision-terassilasituksia mittatilaustyönä Paraisten Kirjalassa. Vaihtoehtoina ovat liukulasitukset ja kiinteät lasitukset karkaistusta turvalasista tai sävytetystä selektiivilasistaa, joka estää huurtumista.
– Asiakkaalla voi olla valmis idea tai käymme paikan päällä. Yleensä terassista tehdään huone, jonka runko on alumiiniprofiilia ja kiinnikkeet ruostumattomia. Teemme myös perustan kierrepaaluilla tai kalliopohjalle pilareilla. Jos terassi on jo olemassa, voimme tehdä pelkän lasituksen. Lasit voidaan laittaa aukeamaan mistä tahansa kohdasta, ja yleensä valitaan liukuovi, mutta saranaovikin on mahdollinen, yrittäjä Arto Taimi kertoo.

Ruokailutilan voi suojata lasikattoisella terassilla ja viettää aurinkoisella säällä aikaa avoterassilla. Kuva: Arte Team.
Ruokailutilan voi suojata lasikattoisella terassilla ja viettää aurinkoisella säällä aikaa avoterassilla. Kuva: Arte Team.

Lasiterassin kattomateriaaliksi Taimi suosittelee Vision Solar -lasikatetta, jossa lasin sisään on integroitu aurinkokennosto. Aurinkokennot voi liittää suoraan sähköverkkoon, joten ylimääräisen sähkön voi myydä.

Katto voi olla myös kokonaan lasia tai kennokatetta, joka on uv-suojattua polykarbonaattia. Taimin mukaan lasikatto on tyylikäs, mutta haittana voi olla kondenssivesi ja liika kuumuus. Kolmekerroksinen kennokate on edullisempi, ei kerää kondenssivettä ja lieventää auringon lämpöä.

Terassilasitus sopii minne vain. Tuulisella paikalla tarvitaan tukevampi profiili, mutta jos lasitus tulee vain kaiteesta ylöspäin, kevyempi profiili riittää. Toimitusaika on 4–6 viikkoa, työn takuu on kuusi vuotta.

Hintaesimerkkejä: 3 m leveä, 2,10 m korkea lasitus noin 800–900 euroa + asennus, yhteensä reilu 1 000 euroa. 3×4 m lasihuone kennokatolla, pohja valmiina, noin 8 000 euroa, lasikatto noin 1 000 euroa kalliimpi, aurinkokennokatto 2 400 euroa kalliimpi (tuottaa myös sähköä).

Lasitettu terassi toimii myös lämpimänä takkatilana. Kuva: Siesta.
Lasitettu terassi toimii myös lämpimänä takkatilana. Kuva: Siesta.

Siesta-lasiterassit valmistetaan Vantaan tehtaalla karkaistusta lasista alumiiniprofiileilla. Liukulasijärjestelmän voi avata kokonaan. Katto kestää 240 kilon kuorman neliötä kohden.
– Terassista tehdään aina paikan päällä suunnitelma asiakkaan toiveiden mukaisesti mittatilaustyönä. Teemme myös kolme-ulotteisen mallin, suunnittelu on maksuton. Yleensä rakennamme myös perustan, sillä sen on oltava routimaton, jotta liukulasit toimivat ympäri vuoden, Jan Patama Siesta Group Oy:n Turun liikkeestä kertoo.

Terassin voi rakentaa suoraan talon seinästä tai erikseen esimerkiksi pihakeittiöksi. Järjestelmä sallii esimerkiksi viistoseinät ja jiirikatot. Lattia päällystetään yleensä pintalaudalla.
– Rakenne on yksinkertainen, eikä terassi vaadi juuri huoltoa. Liukukiskoista poistetaan roskat ja laseja pestään kuten ikkunoita. Katon voi pinnoittaa aktive-pinnoitteella, joka pitää sen puhtaampana. Kattolasit voi pestä ruiskuttamalla vettä katolle, ja pinnoite toimii auringon ultraviolettisäteilyn avulla.

Terassin perusta tehdään ensin valmiiksi, ja tehtaalla valmistetut lasiosat kootaan paikan päällä 1–3 päivässä. Toimitusaika on kahdeksan viikkoa, mutta valmistus alkaa vasta, kun lupa on kunnossa. Asiakas voi jättää sen haluttaessa Siestan hoidettavaksi.

Terasseilla on 5 vuoden tuotetakuu ja 2 vuoden asennustakuu. Hintahaarukka on karkeasti 5 000–15 000 euroa.

Kesäkeittiö voi olla erillinen rakennus, jossa oleskelutilaa voi jatkaa terassilla. Kuva: Huone1.
Kesäkeittiö voi olla erillinen rakennus, jossa oleskelutilaa voi jatkaa terassilla. Kuva: Huone1.

Huone1-lasiterasseja valmistetaan Loimaan ja Hollolan tehtailla. Terassit ovat aina erillisrakennuksia, jotka Huone1 suunnittelee kokonaan. Niillä voi saada esimerkiksi näkösuojan naapuriin tai kadulle ja talon ja terassin välille muodostuu tavallaan sisäpiha.
– Ne ovat puutarhaolohuoneita tai kesäkeittiöitä, joihin voidaan yhdistää avoterassia tai esimerkiksi pihasauna tai aitta. Rakennuksessa on usein kaksi liukulasiseinää, jotka aukeavat kulmasta, mutta laseja saa kaikillekin seinille, toimitusjohtaja Eila Tölli kertoo.

Kuuden millin karkaistujen turvalasien ympärillä on profiilit, ja lasien välillä kynsiliitos, joten lumi ja vesi eivät pääse terassille, vaikka täysin vesitiiviitä ne eivät ole. Lasituksen kiertyminen on estetty teräsrakenteella.

Terassit tarjotaan aina sisältä maalattuina, joten asiakkaalle jää perustusten teko ja ulkomaalaus. Toimitusaika on noin kahdeksan viikkoa.

Hintaesimerkkinä 12-neliöinen terassi, jossa kesäkeittiö 12 600 euroa plus kuljetus (riippuu paikasta, noin 600 euroa).

Terassilasituksiin tarvitaan yleensä toimenpide- tai rakennuslupa, mutta eri kunnissa käytäntö vaihtelee, joten se on aina tarkistettava. Yksi tulkinta on, ettei liukulasitettua seinää, josta yli 30 prosenttia on avattavaa, lasketa kerrosalaan, mikäli ei tule tulisijaa, joten toimenpideilmoitus riittää. Osassa kuntia ei tarvitse tehdä mitään.

Kommentoi