Sisusta

SISUSTA | SALLA NIEMINEN |

Littoislainen päiväkoti valaistaan nyt täyden spektrin päivänvalolampuilla

Täyden spektrin päivänvalolamput pitävät lapset virkeämpinä ja vaikuttavat positiivisesti lapsen kehitykseen.

Päivänvalolla on paljon terveysvaikutuksia. Kun päivänvaloa ei ole saatavilla, myös keinotekoisesta täyden spektrin päivänvalosta on hyötyä.

Päivänvalolamppujen uskotaan vaikuttavan lasten aktiivisuuteen ja helpottavan nukahtamista illalla. Valo lisää lasten oppimis- ja keskittymiskykyä sekä auttaa hormonaalista kehitystä.

Littoisten Verkanappulat-päiväkoti siirtyi huhtikuun alussa uusiin tiloihin, joihin asennettiin täyden spektrin päivänvalolamput. Vaikka ne ovat huomattavasti tavallisia lamppuja kalliimmat, niihin oltiin silti valmiita satsaamaan.
– Nämä lamput palavat kauemmin kuin muut, ja olimme tietoisia päivänvalolamppujen positiivisista vaikutuksista. Tavoitteenamme on työskennellä lasten hyväksi, kertoo Verkanappuloiden toimitusjohtaja Minna Takkula.

Olen kuitenkin jo huomannut, että päätetyöskentelyssä silmäni eivät väsy kuten ennen.

Valaistussuunnitelmalla pyrittiin ehkäisemään häikäisyä ja täyden spektrin päivänvalolamppujen kautta näyttämään värit mahdollisimman luonnollisina.
– Tällaisia lamppuja on tilattu meiltä aikaisemmin kouluihin, mutta tämä oli ensimmäinen päiväkoti, johon täyden spektrin päivänvalolamppuja on käytetty, kertoo valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo Ad-Luxista.

Koska päiväkoti on ollut toiminnassa vasta kevään ja kesän, ei uusien lamppujen vaikutuksia ole vielä havaittu. Takkula uskoo lamppujen vaikutuksen tulevan paremmin esiin syksyllä ja talvella, kun valaistusta tarvitaan enemmän.
– Olen kuitenkin jo huomannut, että päätetyöskentelyssä silmäni eivät väsy kuten ennen. Enää ei tule käytettyä niin paljon silmälasejakaan.

Täyden spektrin päivänvalolamppujen valossa näöntarkkuus paranee, ja lukunopeus on nopeampi. Silmät väsyvät vähemmän ja päänsärky vähenee.

     
    Mistä on kyse?

  • Päivänvalolamppua ja täyden spektrin päivänvalolamppua ei pidä sekoittaa keskenään. Täyden spektrin lampuissa valo on valkoista kuten ulkona, kun muissa päivänvalolampuissa se on sinertävää. Lamppua valitessa valon spektrin tulisi olla tärkeämpi valintaperuste kuin lumenien, jotka kertovat valon määrän.
  •  

  • Täyden spektrin päivänvalolamput heijastavat kaikkia aallonpituuksia, jolloin valon spektri on jatkuvaa kuten päivänvalossakin. Tämän takia värit näkyvät luonnollisina, kun taas tavallisissa päivänvalolampuissa värit vääristyvät epätasaisen spektrijakautuman vuoksi. Tällöin valon eri aallonpituudet taittuvat eri tavoin, jolloin silmä erottaa ne eri värisinä.

 

Kommentoi