Sisusta

SISUSTA | Eeva Lehtinen |

Kotikäynti: Upea betonitalo Kultarannan kallioilla

Rouheasta betonitalosta avautuu henkeäsalpaava merimaisema.

Annella ja Kailla oli unelma – he halusivat talon merinäköalalla. Vuonna 2008 unelma lähti toteutumaan.
– Laitoimme Jokamiehen Markkinoille ilmoituksen, että olisimme kiinnostuneita tontissa, jossa on merinäköala. Alueiksi mainitsimme muun muassa Naantalin, Maskun ja Askaisen, Anne kertoo.

Yhtenä päivänä puhelin soi. Soittaja kertoi, että heillä on tontti Naantalin Kultarannassa ja he olisivat valmiita lohkomaan siitä osan.
– Olimme todella innoissamme, sillä olimme ajelleet alueella ja haaveilleet tontista juuri täältä. Se oli kuin kohtalo, Anne hymyilee.

– Kun ensimmäisen kerran kapusimme tänne kallion päälle, mietimme, voiko oikeasti olla totta, että saamme talomme unelmiemme paikalle, Anne muistelee.

Perhe asui aiemmin omakotitalossa Liedossa.
– Asuimme luonnon lähellä, kivassa paikassa kallion päällä, mutta aina tuntui, että jotain puuttui. Se oli se meri, Anne toteaa.

Arkkitehti Kimmo Köpilän suunnittelemassa talossa on materiaaleina betonin lisäksi mustaa peltiä. Arkkitehdin tunnuspiirre on laittaa kaikkiin suunnitelmiin taloihinsa jotain punaista. Tässä talossa punainen näkyy ulko-ovessa.
Arkkitehti Kimmo Köpilän suunnittelemassa talossa on materiaaleina betonin lisäksi mustaa peltiä. Arkkitehdin tunnuspiirre on laittaa kaikkiin suunnitelmiin taloihinsa jotain punaista. Tässä talossa punainen näkyy ulko-ovessa.
Anne toteaa, että ehdottomasti parasta heidän kodissaan on suurista ikkunoista avautuva merimaisema.
Anne toteaa, että ehdottomasti parasta heidän kodissaan on suurista ikkunoista avautuva merimaisema.
Isot ikkunat tuovat paljon valoa kotiin. Alakerran lattiaksi valikoitui musta laatta, josta valo ei heijastu häikäisevästi.
Isot ikkunat tuovat paljon valoa kotiin. Alakerran lattiaksi valikoitui musta laatta, josta valo ei heijastu häikäisevästi.

Anne kertoo aina rakastaneensa betonia. Oli siis selvää, että uudessa kodissa betoni olisi suuressa roolissa.
– Minulla oli kuva eräästä ihanasta talosta, ja se toimi koko projektin inspiraationa. Arkkitehti Kimmo Köpilä suunnitteli talon toiveiden mukaisesti.

Rakennusprojekti oli vaativa. Betoniseinät eivät tulleet tontille elementteinä, vaan rakennustapana on käytetty paikallaan valettua betonia. Menetelmä vei aikaa.

Kiireinen pariskunta rakennutti talonsa kokonaan ammattilaisilla. Kokonaisuudessaan taloa rakennettiin kaksi vuotta.

”Betoni mielletään usein kylmäksi, mutta minusta se on lämmin materiaali.”

Nyt perhe on asunut kodissa reilut kuusi vuotta. Lähes 200-neliöisen talon ensimmäisessä kerroksessa on yhtenäinen avara tila, jossa on keittiö, ruokatila ja olohuone. Iso lasitettu terassi toimii kesäaikaan toisena olohuoneena ja ruokatilana.

Yläkerrassa sijaitsevat vanhempien makuuhuone, 12-vuotiaan Alinan oma huone sekä kylpyhuone ja sauna. Saunasta pääsee suoraan isolle vilvoitteluparvekkeelle.

Perheen 12-vuotias tytär Alina ratsastaa, joten huoneen tapetti oli helppo valita.
Perheen 12-vuotias tytär Alina ratsastaa, joten huoneen tapetti oli helppo valita.
Iso lasitettu terassi toimii kesäaikaan toisena olohuoneena ja ruokatilana.
Iso lasitettu terassi toimii kesäaikaan toisena olohuoneena ja ruokatilana.
Betonia on myös talon terassilla.
Betonia on myös talon terassilla.

Astuessa punaisesta ulko-ovesta sisään upeaan taloon, katse kiinnittyy ensimmäisenä suurista ikkunoista avautuvaan merimaisemaan.
– Meri on rauhoittava elementti. Sitä ja takkatulta voisi tuijottaa loputtomiin, Anne pohtii.
Maiseman ihailun jälkeen katsetta on vaikea saada irti betonisista seinistä.

– Betoni mielletään usein kylmäksi, mutta minusta se on lämmin materiaali. Vaikka betoni on kodissa hallitseva elementti, en osaa kuvitella ikinä kyllästyväni siihen. Sen sävy muuttuu valon mukaan. Auringossa seinä näyttää välillä aivan sametilta, Anne sanoo.

Keittiö on valkoinen, mutta muuta valkoista talon alakerrassa ei oikeastaan ole. Betoniseinien rinnalla on musta laattalattia.
– Meillä ei ole lainkaan verhoja, eikä kesäaikaan edes mattoja. Talvella kaivamme taas matot esiin, Anne kertoo.

”Kodin tyyli on rouhea ja minimalistinen, en pidä ylimääräisistä esineistä.”

Ruokatilan betonipöytä on teetetty. Pöytä on koottu kolmesta osasta, koska muuten siitä olisi tullut niin painava, ettei sitä olisi saatu kannettua sisälle taloon.

Sen ympärillä ovat Annen uusimmat sisustushankinnat, kuusi Hans J. Wegnerin suunnittelemaa mustaa Wishbone-tuolia. Ruokapöydän päällä roikkuu iso Flosin Skygarden-valaisin.
– Tämä alakerran iso tila on se, missä vietämme perheenä ehdottomasti eniten aikaa.

Yläkerrassa sävyt ovat huomattavasti vaaleammat. Lattia on vaalea, samoin huonekalut.

Vanhempien makuuhuoneesta avautuu sama upea merimaisema, jota voi ihailla istuskelemalla Arne Jacobsen suunnittelemassa Egg-nojatuolissa. Designklassikoita kodissa on useampia, esimerkiksi Artekin valaisimia.

– Designhuonekalut ovat pitkäaikaisia haaveita ja hankittu pikku hiljaa. Kodin tyyli on rouhea ja minimalistinen, en pidä ylimääräisistä esineistä.

Kodin tyyliä Anne kertoo uudistavansa viherkasveilla ja vaihtamalla huonekalujen paikkaa.
– Muu perhe on tottunut siihen, että kotiin tullessa, mikä tahansa huonekalu voi olla toisaalla kuin aamulla, Anne hymyilee.

Ruokatilan betonipöytä on teetetty. Sen ympärillä ovat kodin uusimmat sisustushankinnat, mustat Wishbone-tuolit.
Ruokatilan betonipöytä on teetetty. Sen ympärillä ovat kodin uusimmat sisustushankinnat, mustat Wishbone-tuolit.
Vanhempien makuuhuone sijaitsee talon yläkerrassa. –Tähän näkymään on ihana herätä, Anne toteaa. Arne Jacobsen suunnittelema Egg-nojatuoli on yksi kodin designhuonekaluista.
Vanhempien makuuhuone sijaitsee talon yläkerrassa. –Tähän näkymään on ihana herätä, Anne toteaa. Arne Jacobsen suunnittelema Egg-nojatuoli on yksi kodin designhuonekaluista.
Anne kertoo piristävänsä kodin tyyliä usein erilaisilla viherkasveilla ja leikkokukilla.
Anne kertoo piristävänsä kodin tyyliä usein erilaisilla viherkasveilla ja leikkokukilla.

Perheen talo koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta. Autokatoksen yhteydessä on reilu 20 neliöinen erillistalo, joka toimii nyt Annen työhuoneena.
– On mahtavaa, kun voin tehdä töitä myös kotoa käsin.

Erillistalossa on pieni keittiö, wc ja suihku.
– Arkkitehdin visio oli, että tämä olisi sukupolvien talo. Työtilan lisäksi erillistalo toimii myös mainiona vierashuoneena. Erityisesti vanhemmat lapset tykkäävät nukkua siellä, kun tulevat käymään, Anne kertoo.

Kiireinen perhe harrastaa paljon. Uusimpana Anne on löytänyt golfin, jota hänen miehensä on harrastanut jo pidempään.
– Kodin sijainti aivan golfkentän läheisyydessä on mahtavaa, Anne naurahtaa.

Talo sijaitsee korkealla kalliolla, mäntyjen syleilyssä. Aktiivinen pariskunta on tyytyväinen, ettei piha vaadi hoitoa. Kallioisella tontilla on jäkälää ja sammalta. Ruohonleikkurille ei ole käyttöä.
– Olemme mieluummin golfviheriöllä, kuin ajelemme oman pihamme nurmikkoa.

Perheellä ei ole aikomusta muuttaa unelmiensa betonikodista ainakaan vielä aikoihin.
– Kaiken muun saa rakennettua uudelleen, mutta tätä maisemaa tulisi kyllä tosi kova ikävä, Anne toteaa katsellessaan merelle.

Täällä asuvat

  • Anne ja Kai sekä tytär Alina. Kaksi vanhinta lasta, Anina ja Anton, ovat jo muuttanut pois kotoa.

Koti

  • Kaksikerroksinen, lähes 200-neliöinen betonitalo Naantalin Kultarannassa.

Parasta kodissamme

  • Maisema.

Kotimme kaipaa vielä

  • Ulkoporeammetta vilvoitteluterassille.

 

Annen kodin kuulumisia voi seurata Instagram-tilillä @betonitalo_

Yksi vastaus artikkeliin “Kotikäynti: Upea betonitalo Kultarannan kallioilla”

  1. Z.Z.Zalolainen

    Tyypeillä on omituisia makuja. Itse en huolisi tuollaista ilman kaikkien betonipintojen peittämistä ja kuutiomaisuuden muuttamista pehmeämmäksi. Eli ei kiitos.


Kommentoi